Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
a jakoś ludziom z tzw. czołówki (przynajmniej jeśli chodzi o ilość postów na forum) nikt nigdy uwagi nie zwraca :wink: .

A ja kocham swoja mame..

Wyluzujcie! - Apel nr2

Prof.Miodek byłby dumny, Wasza walka o CZYSTOŚĆ JĘZYKOWĄ, jest godna poszanowania...

DO tematu co jak co ale najgorsze są hasła typu : jush, powiesh, itp:)

Moja walka w obronie Lenka na tym sie kończy, bo za serio mnie odbieracie, żeby mnie przyrównywać do Jarka, czy innego ojca prowadzącego, to juz zachodzi o gwałt mojej skromnej osoby

:wink:

Opublikowano
... albo pouczamy wszystkich (z sobą na czele), albo nikogo.

wziąłem sobie do serca :roll: jak również i ton :wink:

Makok, absolutnie nie była to żadna osobista wycieczka w Twoją stronę. Mam nadzieję, że tak tego nie odebrałeś :wink: .

Opublikowano
... albo pouczamy wszystkich (z sobą na czele), albo nikogo.

wziąłem sobie do serca :roll: jak również i ton :wink:

Makok, absolutnie nie była to żadna osobista wycieczka w Twoją stronę. Mam nadzieję, że tak tego nie odebrałeś :wink: .

Nie, tak nie odebrałem - po prostu się z tym przespałem i sam doszedłem do takich wniosków... że w sumie chyba lepiej skupić się na ortografii i tonie, zarówno osób, jak i własnym... a Ty to zwyczajnie napisałeś przede mną :D

Opublikowano

Nie wiem czemu ciągle po mnie jeździcie. Przecież błąd może zdarzyć się każdemu :wink: Była mowa o dyslektykach. Dysleksja - niechęć do nauki języka polskiego, lenistwo. Natomiast nie dziwię się osobom które mają dysortografię. Różnica jest taka, że Ci pierwsi mówią : mam dysleksję wienc pocałójcie mnie w dópe i dajće mi spokuj, natomiast drudzy wstydzą się swoich błędów i ew. przepuszczają tekst np. przez Worda.

PS. Błędy zdarzają się każdemu - nawet wyuczonemu :wink:

Opublikowano

nikt po Tobie nie jeździ... czemu dałem wyraz na początku drugiego postu...

przypadkiem wywiązał się akurat dzięki Tobie interesujący OT...

Opublikowano
(...) Była mowa o dyslektykach. Dysleksja - niechęć do nauki języka polskiego, lenistwo.

Dysleksja się jednak rzeczywiście zdarza. Nie chodzi mi o spryciarzy naciągajacych reguły ale o tych, którzy mają pecha i są dyslektykami. Natomiast to coś od lenistwa i braku chęci do nauki to... dyslekcja:)

Opublikowano

Taki ciekawy OT, a mnie nie było przez 3 dni na forum... Więc muszę nadrobić.

Po pierwsze do Sabotage - jeśli uraziłem porównaniem do 'Jarka' to przepraszam, to nie było z zacietrzewienia, tylko raczej jako żartobliwe porównanie.

Co do reszty, to zgadzam się, że nie należy korygować tylko wybranych osób, a innym odpuszczać. Posty nie powinny mieć tu nic do rzeczy. Problem w tym, kto miałby strzec poprawności języka na naszym forum? Osobiście, podobnie jak MateuszT absolutnie nie widzę się w takiej roli, nie chciałbym tego robić i nie mam umiejętności, nie aspiruję do tego. Z tego co widzę, pozostali koledzy również podobnie do tego podchodzą. Dlatego z naszej burzliwej momentami debaty wyłania się chyba wniosek, że jest to po prostu zagadnienie osobistego podejścia do posługiwania się językiem. Może warto byłoby gdzieś na forum wpisać, że uprasza sie ;) do używania poprawnej polszczyzny, ale korygowanie postów pewnie w grę nie wchodzi. Już widzę bowiem zarzuty podzas dyskusji, że jeśli ktoś koryguje błędy, to brakło mu argumentów, odwraca uwagę od treści sporu, jest wybiórczy i uprzedzony do adwersarza, etc.

Dlatego być może dałoby się po prostu wpisać gdzieś w stopce forum, czy w innym miejscu apel: "Stosujcie poprawną polszczyznę" czy coś w tym stylu? Zależy, czy administratorzy forum uznają to za ideę godną wspierania i za priorytet, czy też uznają, że nie warto być może kłaść takiego nacisku na puryzm językowy.

W każdym bądź razie cieszę się, że ta dyskusja się wywiązała, bo osobiście temat ten leży mi na sercu, a czasem kłuje ostro w oczy ;)

Pozdrawiam