nasteq Opublikowano 10 Marca 2016 #1 Opublikowano 10 Marca 2016 Cześć. Jako, że rybki niebawem do mnie dotrą to zaopatrzyłem się już w pokarm. Czytając Wasze posty w tym dziale wykombinowałem taką dietę - na razie karmienie 7x w tygodniu, potem przejdę na 6x jak pyski podrosną. Będę wdzięczny za komentarze/uwagi do tej diety. Nie chcę bawić się w podawanie mrożonek - dla mnie to za duże ryzyko. Generalnie chciałbym jechać na pokarmach suchych. W obsadzie początkowo będzie 15xSaulosi i 15xMaingano - postanowiłem mieć zapas, żeby spokojnie zrobić haremy. Znając moje szczęście większość wyrośnie mi na dorodne samce więc liczę chociaż na kilka samic. Docelowo chcę lekko przerybić - 15-18 ryb, w zależności jak się to wszystko ułoży. Bańka 240l, wody netto 200l. Karmić planuję 2x dziennie - niestety w środku dnia nie ma komu podrzucić jedzenia. Plan żywienia wygląda tak: pon rano - O.S.I. Spirulina wieczorem - NF Premium Plant Cichlid wt rano - O.S.I. Spirulina wieczorem - NF Premium Cichlid sr rano - NF Premium Plant Cichlid wieczorem - O.S.I. VividColor czw rano - O.S.I. Spirulina wieczorem - O.S.I. Cichlid pt rano - O.S.I. Spirulina wieczorem - NF Premium Plant Cichlid sob rano - O.S.I. Spirulina wieczorem - NF Premium Cichlid nie rano - NF Premium Plant Cichlid wieczorem - NF Supreme Artemia Uwagi mile widziane!
egon44 Opublikowano 11 Marca 2016 #2 Opublikowano 11 Marca 2016 Wieczorem zawsze bym proponował karmić ryby spiruliną,z uwagi że to lekkostrawny pokarm,a innymi pokarmami które wymieniłeś karmiłbym ryby z rana,co jakiś czas zmieniając ich kolejność... 1
Nolan Opublikowano 11 Marca 2016 #3 Opublikowano 11 Marca 2016 U mnie ze spiruliną jest podobnie jak u egon44. Wieczorny posiłek to najczęściej O.S.I. Spirulina. Czasami żeby nie było tak monotonnie podaję NF Premium Plant Cichlid. Wszystkie pozostałe pokarmy na zmianę rano. 1
Mortis Opublikowano 11 Marca 2016 #4 Opublikowano 11 Marca 2016 Popieram zdanie kolegów odnośnie karmienia wieczorem spiruliną. Jednak bym włączył troszkę więcej pokarmu roślinnego, są to wszystkożerne ryby ale jednak skłaniają się w stronę roślin. Można by coś jeszcze dokupić dla urozmaicenia pokarm roślinny lecz spirulinę zostawić jako pokarm główny. Jeśli masz granulat na wszelki wypadek bym go namaczał w celu wyeliminowania późniejszego puchnięcia w środku ryby, a do tego proponuję wrzucać go w mniejszych ilościach by rybom nie zapchały się kichy. Może dorzucić jakiś pokarm z czosnkiem na odkażanie raz w tygodniu nawet raz na dwa tygodnie. 1
nasteq Opublikowano 11 Marca 2016 Autor #5 Opublikowano 11 Marca 2016 Bardzo dziękuję za Wasze uwagi. Oczywiście to sensowne, żeby lekkostrawna spirulina była wieczorem - sami też zwyczajowo nie wcinamy schabowego przed snem Mortis - prośba o info jaki pokarm z czosnkiem polecasz. Czyli zrobiłbym taką kolejność: pon rano - NF Premium Plant Cichlid wieczorem - O.S.I. Spirulina wt rano - NF Premium Cichlid wieczorem - O.S.I. Spirulina sr rano - O.S.I. VividColor wieczorem - NF Premium Plant Cichlid czw rano - O.S.I. Cichlid wieczorem - O.S.I. Spirulina pt rano - NF Premium Plant Cichlid wieczorem - O.S.I. Spirulina sob rano - roślinny z czosnkiem? wieczorem - O.S.I. Spirulina nie rano - NF Supreme Artemia wieczorem - NF Premium Plant Cichlid
egon44 Opublikowano 11 Marca 2016 #6 Opublikowano 11 Marca 2016 Mortis - prośba o info jaki pokarm z czosnkiem polecasz. Mortisowi zapewne chodziło o ten pokarm,bo nic innego mi na myśl nie przychodzi http://akwamaniak.pl/images/tropical/watermark/wpx_da1348ede390081f0f1242baa8ea7072.jpg?eGold=c81b961acd927732f513ac042f07f41c 1
Mortis Opublikowano 11 Marca 2016 #7 Opublikowano 11 Marca 2016 Mortisowi zapewne chodziło o ten pokarm,bo nic innego mi na myśl nie przychodzi http://akwamaniak.pl/images/tropical/watermark/wpx_da1348ede390081f0f1242baa8ea7072.jpg?eGold=c81b961acd927732f513ac042f07f41c Czytasz w moich myślach
nasteq Opublikowano 11 Marca 2016 Autor #8 Opublikowano 11 Marca 2016 hmm... tylko to nie jest pokarm roślinny, a w sumie mam już chyba za dużo tego mięcha w diecie i myślałem, że coś na bazie roślinnej z czosnkiem idzie dostać. Skład D-Allio Plus: ryby i produkty rybne, zboża, mięczaki i skorupiaki, roślinne ekstrakty białkowe, produkty pochodzenia roślinnego, (w tym czosnek min. 6%), glony (w tym Spirulina platensis min. 3%), jaja i produkty z jaj, oleje i tłuszcze, materiały paszowe pochodzenia mineralnego.
Mortis Opublikowano 11 Marca 2016 #9 Opublikowano 11 Marca 2016 hmm... tylko to nie jest pokarm roślinny, a w sumie mam już chyba za dużo tego mięcha w diecie i myślałem, że coś na bazie roślinnej z czosnkiem idzie dostać. Skład D-Allio Plus: ryby i produkty rybne, zboża, mięczaki i skorupiaki, roślinne ekstrakty białkowe, produkty pochodzenia roślinnego, (w tym czosnek min. 6%), glony (w tym Spirulina platensis min. 3%), jaja i produkty z jaj, oleje i tłuszcze, materiały paszowe pochodzenia mineralnego. Z czosnkiem to znam tylko ten pokarm. Kupujesz najmniejsze opakowanie i będziesz karmił raz na dwa tygodnie więc na długo powinno Ci to starczyć. Zastąpisz nim któryś pokarm mięsny, którym karmisz najczęściej. 1
nasteq Opublikowano 11 Marca 2016 Autor #10 Opublikowano 11 Marca 2016 OK, ma sens. A co do udziału mięsnego do roślinnego pokarmu w rozpisanej wyżej diecie - coś byście zmienili? 14 karmień w tygodniu - 9 razy karmię roślinnym, 5 razy mięsnym. Czyli 65% do 35% na rzecz roślin. Za dużo mięsa dla Saulosek i Maingano?
Rekomendowane odpowiedzi