Skocz do zawartości

375l przygotowania do prawie startu

Raciczka

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydowanie rozwińcie myśl bo jeszcze mam szansę na zmianę.

Przymierzam się do non mbuna, ale to tylko przymiarka, nie wiem czy się na tę grupę zdecyduję. Jest masa czynników, która może spowodować zmianę.

Wyższy zbiornik nie wiąże się ze zmiana mocy pompy czy falownika ? Na pewno bym musiała zmienić wymiary pcv na tylna szybę. Niby tylko 10 cm a powierzchniowo sporo więcej. Nie wystarczy mi także wtedy otoczaków które mam, podejrzewam, że te największe będą za niskie. Pytanie czy nie myślę "po tanganikowemu" dla Paraciprichromis ;)

Wiele nauki przede mną, ale tutaj jest kwestia podstawowa po później baniaka nie zmienię.

Jeszcze jedno - argument "zawsze lepiej te kilka cm więcej" to nie będzie dla mnie argument jeśli chodzi o wysokość, chyba że te ryby tego potrzebują.

EDIT

Czy możecie rzucić okiem na wodę ? To co mam w kranie na 100% się różni od wartości wyjściowych - np rury w moim bloku mają ponad 50 lat. Pytanie, które parametry ulegają zmianie.

woda.pdf

Za 60cm zbiornikiem przemawia poza oklepanym "większa ilość wody, stabilniejsze parametry" też to, że chcesz mieć non mbunę, ta pływa nad piaskiem a nie wśród skał, więc nie jest przywiązana do podłoża tak jak mbuna (do skał i przy tym do piachu) i zajmuje całą przestrzeń zbiornika.

W większości są to większe ryby, więc akwarium będzie wydawało się dużo mniejsze, niż jest, a szkło jak każdy wie kurczy się pod wpływem wody.

Z moich obserwacji wynika też że są to ryby bardziej terytorialne i samce zajmują większe przestrzenie w akwarium, ich walki są czasami bardziej tragiczne w skutkach.

Zawsze możesz jeszcze nasypać więcej piachu.

Zrobisz oczywiście jak uważasz.

Jeszcze jedno - argument "zawsze lepiej te kilka cm więcej" to nie będzie dla mnie argument jeśli chodzi o wysokość, chyba że te ryby tego potrzebują

Zdecydowanie dla ryb lepiej, bo te "kilka cm" daje aż 75 litrów wody więcej.

Dodatkowo moim skromnym zdaniem wizualnie akwarium 60 cm wygląda dużo lepiej od 50 cm.

-- dołączony post:

450 juz zamówione

No i super:)

Raciczka, IMO zbyt pochopna decyzja jeśli chodzi o 60cm wysokości. Jeśli chodzi o aspekt wizualny to sprawa dyskusyjna - jednemu się bardziej podoba tak, innemu inaczej. Nawet jeśli pewne gatunki wykorzystują całą toń to i tak lepszy efekt dałoby powiększenie dna do 150x60, zamiast zwiększania wysokości.

Nie mówiąc już o tym, że kobiecie trudniej jest manewrować w tej wysokości akwarium niż facetowi o długich łapach.

Co do wody: oczywiście, niemal zawsze wyniki się różnią. Jeśli tylko ma się testy to trzeba się na nich opierać, bo na danych z wodociągów można się ładnie przejechać...

Z tego co podają to GH to 16,5n, natomiast KH... No właśnie - z tych danych wynikałoby, że KH jest bardzo niskie. Możliwe jednak, że będzie ono związane bardziej np. z sodem, którego nie podano. Dlatego konieczne będzie zmierzenie tego KH - bardzo możliwe, że będzie konieczne podbijanie tego parametru sodą oczyszczoną, bo pH może być zbyt niskie.

Najlepiej by było, gdybyś zrobiła 150x60cm. dna i więcej, ale jeśli nie możesz, to rób takie jak zaplanowałaś. Wysokość przy mbunie nie ma istotnego znaczenia, chociaż takiemu Pseudotropheus acei przydałoby się 60cm. Planujesz non mbunę, dlatego 60cm. jest zdecydowanie lepsze od 50cm. Mam 50cm. i cały czas żałuję, że nie zrobiłem wyższego.

Co do wody, to z załączonego pdf wnioskuję, że mieszkasz na Pradze południe, czyli tak jak ja. Nie musisz tak bardzo przejmować się wodą, mamy ją naprawdę dobrą. Oczywiście najważniejsze są te parametry wody wypływającej z kranu i pewnie różnią się od tych podanych przez wodociągi, ale nie ma to istotnego znaczenia. Ryry u mnie mają w większości :) 40lat, a może więcej i wszystko jest ok.