Skocz do zawartości

375l przygotowania do prawie startu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spuszczasz wodę, i tak to będziesz robić, idziesz do szklarza i kupujesz wzmocnienia, ja w swojej 450'tce miałem 1, ale nic się nie wstanie jak wkleisz 2. Moim zdaniem 10cm pasek/paski szkła wystarczą, pamiętaj żeby były z cm węższe niż wnętrze akwarium. Potem tylko kupić sylikon odtłuścić powierzchnię nałożyć sylikon, przycisnąć szybę, polecam coś na niej postawić w miarę ciężkiego (ale bez przesady) dla docisku i zostawić. Zrobiłbym to przed wyjściem do pracy i zostawił okno rozszczelnione bo sylikon jednak trochę śmierdzi.

Opublikowano

Czyli akwarium położyć na boku i jeszcze czymś przywalić.

Nadal mam wątpliwości. W tym akwarium mieszkały żółwie czerwonolice i było klejone właśnie pod nie.

Opublikowano

Wystarczy w zupełności jedno wzmocnienie. Silikon powinien być akwarystyczny. Akwarium nie musisz kłaść na boku. Przycisnąć masz samo wzmocnienie. Zrób to najlepiej, gdy już wszystko poukładasz w akwarium (tło, piasek, kamienie, itp, itd)

A tak w ogóle, to kto kleił to akwarium? Jeśli jakaś firma specjalizująca się w tym, to myślę, że nie powinnaś się niepokoić.

Opublikowano
W tym akwarium mieszkały żółwie czerwonolice i było klejone właśnie pod nie.

OOO!!!! chyba za wcześnie wklejamy tą spinkę

Monika a jaka jest grubość szyb???

Aquaterrarium to nie akwarium 150x50x50 może być kicha.

Opublikowano

Myślę, że to jest jednak akwarium. W aquaterrarium nie byłoby wzmocnień wzdłużnych. Zastanawiająca jest długość tych wzmocnień i ich nierówna szerokość. Ciekawe kto to kleił i jak?

Opublikowano

Grubość 10mm, też Monice sugerowałem na mailu, że ryzykownie ładować w to wodę, bo nie wiadomo kto i jak to kleił, a brak poprzeczki i nierówne wzmocnienia, sugerują, że raczej nie było to robione zbyt fachowo.

Opublikowano
Czyli akwarium położyć na boku i jeszcze czymś przywalić.

...nie kombinuj z kładzeniem na boki i przyciskaniem bo zaprosisz kłopoty do siebie. Jak masz puste to po prostu na stojąco wklejaj.Wystarczy pasek 10 cm szer. Ale zamów czy też kup taką szybkę o 3-4 mm węższą jak odległość miedzy szybami w miejscu w którym wkleisz szybkę. A to dlatego ,że też czoło tej szybki musi być przyklejone do szyby a nie tylko powierzchnia na której będzie leżeć. Ja tak robiłem u siebie po konsultacji z Przemkiem Wieczorkiem jak pękło mi kiedyś wzmocnienie. A klej na stojąco i bez kładzenia na boku i bez dociskania szyb( mówię o szybach z akwa) dlatego ,że szyby bez wody nie mogą mieć żadnych naprężeń .

Przed wklejeniem wzmocnienia weź pod uwagę ,że będziesz miał jakieś tło i jeżeli będzie to wewnętrzne to warto o tym wcześniej pomyśleć.

Zastanów się też czy będziesz te wzmocnienie przyklejać na wzmocnienie wzdłużne czy pod wzmocnienie. A wiąże się to potem z pokrywą. Ja kleiłem na wzmocnienie wzdłużne ale miałem możliwość lekko podciąć pokrywę aby swobodnie leżała na rancie akwa.

Opublikowano

Nie ma już tematu klejenia. Kupuję nowe szkło. Będzie w przyszłym tygodniu. Nie będę ryzykowała z taką ilością wody.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka