Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Saulosi chciałem brać od Fish Magic . Maluchy ma w sprzedaży po rodzicach z filmu czyli teoretycznie powinny być piękne :D

Co do Msobo i Demasoni obawiam się właśnie tego że zainwestuję  sporą sumę w ryby po czym będą się wybijać na wzajem i albo pozostanie zmiana gatunków lub uzupełnianie braków. Czytając o obu gatunkach wychodzi na to że mają wybijanie się w genach .

Na szczęście zbiornik jeszcze nie jest dojrzały :D i można myśleć 

Opublikowano

jeśli ma ryby po rodzicach z filmu to chyba jedne z ładniejszych Saulosi jakie można kupić w PL (rozmawiałem z FM przy okazji zakupu pokarmu w poniedziałek i mówił, że te jego samce rosną nie więcej niż 8cm a to co jest dostępne na rynku potrafi urosnąć 10-12cm, więc widać ile mają wspólnego z czystym saulosi)

jeśli maingano też miałbyś po tych rodzicach 

a boisz się demasona to jakościowo ryby są bardzo dobre, zakładając, że kupisz ryby po rodzicach z tych filmów.

Opublikowano
39 minut temu, michal_j napisał:

a boisz się demasona to jakościowo ryby są bardzo dobre, zakładając, że kupisz ryby po rodzicach z tych filmów.

O wygląd się nie obawiam ale o ich temperament.

Opublikowano

Mam na myśli że jeśli boisz się demasoni to weź te Saulosi i maingano, może trochę za bardzo zamieszałem w poprzednim poście

Poza tym na tą chwilę chyba nie bardzo masz gdzie kupić msobo?

Opublikowano
5 minut temu, Mortis napisał:

Ach Szczepanie Szczepanie masz taki zbiornik... tam aż się prosi wrzucić jakąś dużą mbunę :D

Np. Czekam na propozycję 

Opublikowano

Moja propozycja jest następująca:

Crabro - przepiękne czarne samce z zajebiście długimi płetwami piersiowymi, Maylandia Zebra Chilumba Maison reef samiec tego gatunku jest wg. mnie samcem nad samcami wśród mbuna, wszystkie łaciate gatunki MC/OB - Estherae OB morph, Fuelleborni, Trevawasae, Fainzilberi tu będzie decydować odmienność i niepowtarzalność, M. Gold Kawanga dla kontrastu, że nie tylko niebiesko, no i Estherae red red, wersja blue czy red bez znaczenia... nie ma ładniejszych i dostojniejszych samic nad red red... wiem, co piszę bo miałem wszystkie inne pomarańczowe samice mbuna i nic kolorami nie dorówna red redom 

Opublikowano (edytowane)

Proszę bardzo:

Labeotropheus trewavasae (odmiana do wyboru, do koloru)

Metriaclima msobo Magunga

Pseudotropheus acei itungi

Metriaclima fainzillberi Maison Reef

Melanochromis kaskazini (sp. northern blue)

Metriaclima lombardoi

Uprzedzę ewentualne wątpliwości. Cztery z nich miałem u siebie w akwarium...jednocześnie (zamiast kaskazini miałem parallelusa) Nie miałem Maisona i msobo. Każdy znalazł sobie miejsce. Jako piąty był elongatus Chewere, najsłabszy z ekipy, ale i on znalazł sobie miejsce i dobrze sobie radził. Ja mam  "tylko" 500l.

Edytowane przez pozner