Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zbiornik zalany wczoraj i wreszcie nadszedł czas doboru obsady ale może na początku opiszę co mam w akwa.

375l 150x50x50, filtr kaseciak z pompą DCT 4000, matrix 1, TMBT 1l, gąbka ppi 45, grzałka, tło strukturalne, serprntynit na styropianie oraz piach z castoramy niecałe 2 worki.

Proszę Was o pomoc w doborze obsady z pośród niżej wymienionych (myślę o 3-4 gatunkach, ryby chcę kupić młode):

Pseudotropheus saulosi*

Tropheops red cheek

Labidochromis sp. Hongi

Pseudotropheus acei *

Pseudotropheus Demasoni

Cynotilapia afra Cobue

Cynotilapia afra Lumbila

Cynotilapia hara

Pseudotropheus Elongatus Bee *

Gephyrochromis sp. patricki " Metriaclima sp. patricki"

Metriaclima sp. elongatus Chewere

Pseudotropheus sp. Elongatus Usisya

Pseudotropheus sp. Elongatus Masimbwe

Pseudotropheus saulosi

Cynotilapia afra Red Top Likoma

Melanochromis Interruptus

Pseudotropheus sp. Elongatus Chitimba

Metriaclima estherae

Metriaclima elongatus chailosi

Cynotilapia zebroides Likoma red top

Pseudotropheus maingano

* - preferowane gatunki

Rozmiar najlepiej do 10 -12 cm jako ryba dorosła.

Opublikowano

A może zalecana "klasyka" = Pseudotropheus saulosi/Pseudotropheus maingano/Labidochromis caeruleus?. Raczej uznawane za łagodne, podobne pokarmowo i wykorzystujące dobrze przestrzeń akwarium. Jest na ten temat artykuł na forum.

Zaznaczam, że nie uważam się za znawcę tematu, wiele wymienionych przez Ciebie ryb nie znam. Te, które zaproponowałem nieco znam i mi pasują.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Wg. mnie ta lista wygląda na przypadkową. Dwa razy umieściłeś saulosi. Gwiazdkami zaznaczyłeś acei i patricki (niedostępny). Jeden roślinożerca żyjący w toni, ale raczej w środowisku skalnym. Drugi mięsożerca żyjący w strefie przejściowej do piaszczystej. Czemu elongatus bee (nieosiągalny), a nie np. flavus? Więcej takich nieosiągalnych gatunków tu umieściłeś. Nie wiem skąd masz tą listę. Czy widziałeś te ryby, czy cokolwiek poczytałeś o tych rybach. Czy zorientowałeś się w ich dostępności? Ja w tym momencie widzę chaos.

Opublikowano
Wg. mnie ta lista wygląda na przypadkową. Dwa razy umieściłeś saulosi. Gwiazdkami zaznaczyłeś acei i patricki (niedostępny). Jeden roślinożerca żyjący w toni, ale raczej w środowisku skalnym. Drugi mięsożerca żyjący w strefie przejściowej do piaszczystej. Czemu elongatus bee (nieosiągalny), a nie np. flavus? Więcej takich nieosiągalnych gatunków tu umieściłeś. Nie wiem skąd masz tą listę. Czy widziałeś te ryby, czy cokolwiek poczytałeś o tych rybach. Czy zorientowałeś się w ich dostępności? Ja w tym momencie widzę chaos.

Ta lista jest w pewnym sensie przypadkowa, ryby które mi się podobają dlatego ją podałem żeby zweryfikować z fachowcami co z kim może żyć. Nie jest to jakaś zamknięta lista must have it .

Co myślicie o takiej obsadzie: Acei, Hongi, Flavus, Saulosi

Opublikowano

W pierwszym poście napisałeś cyt:"Rozmiar najlepiej do 10 -12 cm jako ryba dorosła"

Acei do 15 cm, Flavus do 13 cm agresywny,Hongi do 15 cm średni agresywny-chyba nie odrobiłeś lekcji:( . Poczytaj w bazie ryb.

Opublikowano
W pierwszym poście napisałeś cyt:"Rozmiar najlepiej do 10 -12 cm jako ryba dorosła"

Acei do 15 cm, Flavus do 13 cm agresywny,Hongi do 15 cm średni agresywny-chyba nie odrobiłeś lekcji:( . Poczytaj w bazie ryb.

W tym cały problem kolego, że trochę jednak staram się odrabiać lekcje i różne źródła różnie podają np:

http://www.klub-malawi.pl/serwis/artykuly-klubowiczow/opisy-gatunkow/160-pseudotropheus-flavus.html

Opublikowano

"Gatunek ten jest bardzo agresywny, a jego agresja jeszcze wzrasta w okresie tarła. Jednak z reguły nie atakuje większych od siebie ryb. Lepiej jest wiec nie trzymać ich z mniejszymi Mbunami. Są silnie terytorialnymi rybami, bronią mocno swoich rewirów przed intruzami".

Im więcej czytasz, tym większy kłopot, bo dane są różne (ale sobie teraz strzeliłem w kolano). Mimo tego po przeglądzie literatury, coś trzeba wyciągnąć-średnią, źródło, w które wierzysz etc.

Akwarium nie jest zbyt wielkie. W miarę komfortowo będą miały pyszczaki niezbyt wielkie i raczej łagodne . W coś musisz uwierzyć. A podpowiedzi i tak są raczej subiektywne. Najlepszym rozwiązaniem jest zakupić pewną ilość młodych ryb w jednym wieku. Często razem rosnąć "docierają się " i można się spotkać z nietypowymi połączeniami. Myślę, że musi być zgodność pokarmowa. Chociaż, dawno temu wmówiono mi w sklepie, że pyszczaki są roślinożerne i chorują po mięsnym pokarmie i tak moje Labidochromis caeruleus parę lat żyły na spirulinie i całkiem dobrze funkcjonowały. Nadal je mam i myślę, że wyrosły ponad podawaną miarę ( zapewne niektórzy koledzy się obruszą, że herezje głoszę. Myślę jednak, że spirulina nie zabije mięsożercę, a mięsko jarosza dość szybko).

Opublikowano
Labidochromis caeruleus parę lat żyły na spirulinie i całkiem dobrze funkcjonowały. Nadal je mam i myślę, że wyrosły ponad podawaną miarę

Zapewne gdyby to była sama spirulina to by tak nie wyrosły, zauważ że w karmach suchych są zawsze dodatki "mięsne" i roślinne, kwestia w jakich proporcjach. Gdybyś część z nich karmił zgodnie z ich predyspozycjami zapewne widziałbyś różnicę.

Myślę jednak, że spirulina nie zabije mięsożercę, a mięsko jarosza dość szybko
Tu się zgadzam w 100%