Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 lata później...
Opublikowano

Odświeżam temat, bo gąbki do mojego filtra "wyszły' importerowi, a nowa dostawa będzie najwcześniej za miesiąc: czy ktoś próbował ciąć gąbkę z płata na powygibasowany kształt kosza w filtrze kubełkowym - przy pomocy piły włosowej (tzw. laubzegi)? A może cięcie na gorąco przecinarką włosową (drut oporowy) jak do styropianu? Pytam z góry, bo zamówienie płata markowej gąbki do przycięcia to też niemały koszt na próby, gdyby coś nie wyszło.
Pytanie również, jak odzwzorować kształt wkładu gąbkowego wg kształtu kosza - wystarczy przycisnąć z góry i np. odrysować pisakiem, czy  raczej będzie potrzebne wykonanie pomocniczego szablonu?

Opublikowano

Jaka jest grubość gąbki, którą chcesz przyciąć? Ostatnio ciąłem gąbkę grubości 5cm i użyłem do tego nożyczek. Najlepiej byłoby mieć duże nożyce krawieckie, ja niestety takich nie mam i użyłem zwykłych, biurowych i wyszło dobrze. Warunek, muszą być ostre (nowe). Jeśli potrzebujesz otwór w gąbce to najlepiej jest go wytopić, na przykład lutownicą, rozgrzanym gwoździem itp... Kształt, tak jak napisałeś, przyłóż kosz lub starą gąbkę i obrysuj.

Opublikowano

Ja ciąłem nożem do tapet. Warunek równych brzegów - nóż naprawdę ostry, ciąć warstwowo, do całkowitego przecięcia, używałem poziomicy dla równego prowadzenia noża, opierając go o całą grubość poziomicy.
Pzdr. Rysiek.

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
5 hours ago, Bartek_De said:

Jaka jest grubość gąbki, którą chcesz przyciąć?

Kosz ma 3 cm gdybym taką trafił (a pewnie są tylko 25 mm?), no chyba że nie powinno być na styk z następnym koszem.
Czytałem jakiś artykuł amerykańskiej firmy i polecają noże do chleba (w ogóle porównują cięcię gąbki do cięcia chleba, po naszemu to byłoby pewnie miękkiej bułki) i kuchenne domowe noże elektryczne jak do kebabu. Cięcie po prostej to w ogóle żaden problem, ale wycięcia wywijasów jakoś sobie nie wyobrażam inaczej niż laubzegą:
Gąbka Sunsun HW

Myślałem o zrób to sam, żeby wyciąć z takiego materiału (o takiej ziarnistości) jaki chcę - jeden gostek na A..... oferuje cztery różne gęstości dp wyboru, ale nie widaomo z czego on tnie i do tego tnie z 10 mm więc do kosza wchodzą aż trzy nie wiem po co (no chyba żeby do pierwszego kosza dać trzy gąbki, każda o coraz większej gęstości).

Edytowane przez r10
Opublikowano (edytowane)

Można też zamówić gąbkę filtracyjną o danym ppi dociętą do danego kształtu wg rysunku, z otworami itd. (np. Bogmar sp.j z Łodzi).

Edytowane przez triamond
  • 3 tygodnie później...