Skocz do zawartości

Spuchniete oczy

Rekomendowane odpowiedzi

Prosiliście żeby zrobić testy,wiec zrobiłem ja nie sprzeczam się ze są wiarygodne,robię tym co mam.Biologa wcale nie mam naładowanego na pełno i ubitego.Po pół kosza zeolitu i grysu 3 kosz gąbka nie mam prefiltra na biologu.Mechanik same gąbki tyle ze węże są dłuższe niż w biologu różnica była niewielka wiec wpisałem około.Cały czas mnie opierniczacie ja podaje wyniki jakie mi wychodzą może gdzieś przeoczyłem pytanie o ten prefiltr.Jedyna dobra wiadomość że tej nocy nie padła żadna ryba,pływają po całym akwarium z oczu nalot nie schodzi ale i nie przybywa. To porównanie NO2 kran i baniak

Używaj znaków interpunkcyjnych!

post-16494-14695727241233_thumb.jpg

post-16494-14695727242261_thumb.jpg

prefiltr konieczny bo inaczej będziesz i pewnie już masz w biologu szambo dlatego takie parametry, a co za tym idzie choroby ryb.

Kolega ma akwarium od 3 miesięcy i w międzyczasie czyścił kubeł. Nie wiem co trzeba by robić, żeby w takim czasie było szambo. No i ma mechanika, który przecież zbiera większość syfu.

Kup w poniedziałek porządne testy, podmień znów wodę i pilnuj tych podmian (raz w tygodniu, 20%). Ja bym jeszcze dolał bakterii nitrifikacyjnych. Nie zaszkodzą, a mogą pomóc. Ryby masz teraz przytrute, więc trzeba czasu, żeby doszły do siebie.

szkoda że na początku lutego tego nie sygnalizowałeś kolego, Giżycko to moje rodzinne miasto i wtedy akurat byłem na weekend u rodziców. Testy bym przywiózł i Ci je pożyczył, oczywiście mam JBL-a są dokładne, a nie te Twoje Tropicala, szkoda na nie kasy. Teraz musisz kombinować by mieć te OK i pomierzyć dokładnie parametry:-)

Woda podmieniona50% testów nie robię,bo nie ma sensu prefiltr założony biolog wyczyszczony ku mojemu zdziwieniu trochę tego syfu było.Weigel w filtrze.Bacto Active po to aby zachować i wspomóc biologiczną równowagę w końcu leje 150l wody kranowej.Marcin zlituj się jest weckend nigdzie nie kupie nowych testów,nawet w zoologu u nas nie ma trzeba zamawiać przez internet a te bakterie na pewno nie zaszkodzą a pomóc mogą.

Zamówiłem testy JBL NO3iNO2 nowe wkłady do mechanika

Nareszcie po 39 postach idziesz w dobrym kierunku - wreszcie ryby co pozostały "odetchną" .

Jeśli wreszcie wywaliłeś szambo z biologa i wymienisz gąbki w mechaniku to bez wspomagania biologia sama powróci do normy.

Podmiany wody nawet wielkie po 70% nie wpływają znacząco na biologię bo ona siedzi w złożach a nie w wodzie.

Nie wiem czy te Bakto Activ nie mają dodatkowej pożywki. Mam zaufanie do Prodibio Biodigest i Seachem Stability na lanie bakterii nitryfikacyjnych.

Jak przyjdą testy może być już po problemie, ale to dowód na to że wiarygodne choć 3 testy warto mieć.

Ciekawi mnie czy te zamglone oczy się cofną z czasem.

No i nie wierzyłbym wodociągom i zrobił podmiankę przez węgiel bez chemicznych uzdatniaczy kranówy - licho nie śpi.