Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sterownik nie będzie miał łącza BT/Wifi z wielu powodów:

- staram się żeby projekt był budowany z elementów podstawowych a nie z półproduktów, bo właśnie to było przyczyną wielu problemów (np. problemy z podłączeniem USB, które i Ciebie nie ominęły)

- koszt modułów jest dosyć wysoki, co niosłoby za sobą znaczne podwyższenie ceny

- opracowanie podłączenia i różne możliwości konfiguracji wymagałyby opracowania a to zajmuje czas, którego nie mam zbyt wiele, to też podniosłoby cenę

- według mnie (ale inni też podnosili tę kwestię) nie jest to istotna cecha, sterownikiem się bawi na początku, żeby ustawić a potem sobie może tak działać przez lata, więc realnie przez większość czasu takie łącze nie jest potrzebne. Co innego gdyby to był np sterownik temperatury z logowaniem, to wtedy rzeczywiście byłoby to pożądane.

Co do aplikacji na Maca, to w tej chwili nie stać mnie na zakup takiego sprzętu i naukę programowania żeby sprzedać kilka sterowników więcej. Niestety rynek ten u nas jest zbyt mały. Jeżeli sprzedaż się rozwinie i będę w stanie to udźwignąć zarówno finansowo jak i czasowo, to chętnie się tym zajmę, nawet z czystej ciekawości.

Dostęp do komputerów z Windowsem jest u nas powszechny, więc zawsze jakoś tam uda się dostać i zaprogramować sterownik

Żeby jednak nie pozostawiać użytkowników Maca tak całkiem na lodzie, to planuję udostępnić protokół komunikacji, żeby można było opracować własną aplikację, albo chociaż zaprogramować w podstawowym zakresie.

-- dołączony post:

a jak został rozwiązany problem z mocowaniem przewodów ?

Przewody będą mocowane tak jak aktualnie. Kostki do przykręcenia przewodów, które można odczepić od sterownika.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Jak dla mnie przyłącze kabli są ok,proste a co do sterowania zdalnego było to pytanie tylko z ciekawości i odpowiedź mi wystarcza.

Opublikowano

Hmm, nie jestem ekspertem w tej dziedzinie wiec pewnie sie myle. Wydawalo mi sie, ze to kwestia dorobienia tylko jakiegos plugina pod system operacyjny Maca, a oprogramowanie sterownika juz na tym pojdzie, bez potrzeby pisania calego programu od nowa...

Jasne, dostep do komputerow z windowsem jest. Trzeba bedzie pozyczyc od kogos laptopa, bo troche bez sensu kupowac komputer tylko po to, zeby odpalic sterowanie swiatlem w akwarium. ;)

Opublikowano

Niestety nie działa to tak. Trzeba by napisać program od nowa w zupełnie innym języku. Nie mam doświadczenia w pisaniu programów na Maca, chociaż programowaniem zajmuję się już około 20 lat i umiem programować w kilku językach. Nauka i napisanie programu pewnie zajęłoby mi kilkanaście tygodni. To ogromna inwestycja. W tym czasie mógłbym zrobić dużo innych zmian w oprogramowaniu sterownika.

Nie będzie więc w dającym się przewidzieć czasie obsługi na Maca.

Opublikowano

Ja też mogę się już zapisać na sterownik podstawowy + czujnik temperatury zabezpieczający przed przegrzaniem i badanie stanu baterii podtrzymującej zegar

Opublikowano

Szamrok, a nie możesz jakieś maszynki wirtualnej odpalić z Windowsem na VirtualBoxie? Zainstaluj Windows7 - bez klucza pare dni pochodzi bez aktywacji. Na skonfigurowanie oświetlenia wystarczy.