Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przez wiele lat siedziałem w systemie Pentax i bardzo sobie chwalę ten sprzęt. Niestety, to co oferował Pentax w momencie zmiany puszki, było tak słabe i drogie, że wolałem zmienić cały system i kupiłem D7100 z kite, 18-105. Powoli dokupowałem interesujące mnie szkła. Ale sentyment do Pentaxa został :)

sorki za OT :)

Opublikowano

Nikon zawsze robił dobre aparaty i optykę.

Miałem kiedyś przez moment Canona i szybko wróciłem do Nikona.

Ale to moje zdanie.

Opublikowano
Nikon zawsze robił dobre aparaty i optykę.

dużej wiedzy w zakresie foto nie mam, ale z tego co wiem to optykę robi właśnie Sony...

Dla nowicjusza ważna chyba informacją jest to, że nikon nie ma stabilizacji obrazu w korpusie, przy późniejszej wymianie obiektywu ze stabilizacją kieszeń może zaboleć ;)

Sam przymierzam się do Nikona D3300+18-105 lub D5200 z tym samym słoikiem :D

Opublikowano
dużej wiedzy w zakresie foto nie mam, ale z tego co wiem to optykę robi właśnie Sony...

Dla nowicjusza ważna chyba informacją jest to, że nikon nie ma stabilizacji obrazu w korpusie, przy późniejszej wymianie obiektywu ze stabilizacją kieszeń może zaboleć ;)

Sam przymierzam się do Nikona D3300+18-105 lub D5200 z tym samym słoikiem :D

Nikkor 18-105 ze stabilizacja pracuje bardzo dobrze.

W sumie to nie wiem czy to wlasnie nie jest zaleta brak stabilizacji w korpusie. To obiektyw z dobra stabilizacja zapewnia lepsze efekty. Fakt, ze kosztuje więcej ale za to daje jakość.

Opublikowano

Obecnie, Nikkory są z plastiku, tandetne chińskie, lekkie. Na pewno lepiej inwestować w Sigmy, Tamrony te przynajmniej trzymają jakiś poziom jeszcze w tych wariackich czasach.

Opublikowano

Nie no - nie przesadzajmy ;) Mam Nikkora 18-105 i Tamrona 70-300 i jakoś nie widzę specjalnej różnicy zewnętrznej w jakości wykonania. A i zdjęcia jeden i drugo pstryka OK jak na moje amatorskie oko ;)

Pamiętajmy o budżecie kolegi Patst20. Stosunek jakości do ceny jest OK.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Nie no - nie przesadzajmy ;) Mam Nikkora 18-105 i Tamrona 70-300 i jakoś nie widzę specjalnej różnicy zewnętrznej w jakości wykonania. A i zdjęcia jeden i drugo pstryka OK jak na moje amatorskie oko ;)

Pamiętajmy o budżecie kolegi Patst20. Stosunek jakości do ceny jest OK.

Jakoś rok temu kupiłem stałkę Nikkora 30mm 1,8. Materiały użyte do wykonania obudowy tego szkiełka to plastik, słaby lekki plastik. Obiektyw posiada duży elegancki emblemat MADE IN CHINA. Oczywiście ostrzy dobrze i zdjęcia są na zadowalającym poziomie jak dla amatora.

Ale więcej nowych obiektywów Nikkora nie zamierzam kupować. Wolę japońskie Sigmy, nawet jeśli też są oszukane co do produkcji "Made in Japan", to przynajmniej wagowo zdają się nadrabiać.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.