Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Marek ile mają i czy masz więcej samców?

Heh skłamałem miałem je ponad dwa lata (jak ten czas leci :)) Ta akcja z samcami miała miejsce po roku i ośmiu miesiącach. Wcześniej był spokój, samiec beta śmigał w damskich szatkach ;).

Opublikowano
No co Ty Andrzeju ;)

Moje perlmutty są najmniejsze w akwarium. Najbardziej łagodne i nieterytorialne. Aż mnie dziw bierze że eliot miał takie zadziory. Ja z czystym sumieniem mogę je polecić.

To daje nadzieję na dorzucenie ich do obsady :)

A kiedy wprowadziłeś Marku Prlmutty do akwarium? Równocześnie z pozostałymi rybami czy możesz później gdy inne poustalały swoje terytoria? Napisz jeszcze, proszę w jakim układzie i z jakimi innymi gatunkami masz je u siebie.

Opublikowano

Kupiłem je we wrześniu 2014. Puki co są mniejsze od saulosi i rdzawego, ale ciągle rosną. Mimo to wątpię by je przerosły. Na początku myślałem, że mam 1+5, ale gdy samiec poległ okazało się, że w stadzie jest więcej samców. Teraz mam 2+3 lub 3+2, nie jestem pewien.

-- dołączony post:

A kiedy wprowadziłeś Marku Prlmutty do akwarium? Równocześnie z pozostałymi rybami czy możesz później gdy inne poustalały swoje terytoria? Napisz jeszcze, proszę w jakim układzie i z jakimi innymi gatunkami masz je u siebie.

Saulosi już były dorosłe i zadomowione. Wpuściłem je (perlmutty) razem z rdzawymi we wrześniu 2014. W listopadzie 2014 doszły hary.

Moją obsadę masz w podpisie.

Opublikowano
Puki co są mniejsze od saulosi i rdzawego, ale ciągle rosną.
Raczej ich nie przerosną.
Teraz mam 2+3 lub 3+2, nie jestem pewien.

No trudno je rozróżnić, jak pisałem mój samiec beta ukrywał się kupę czasu w przebraniu samicy.

Opublikowano

Może to, że wpuściłeś je do dużo większych Saulosi jest powodem ich spokojnego zachowania?

Powiedzcie mi jeszcze jak długo rosną te pyszczaki? I po jakim mniej więcej czasie daje się określić płeć?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Obsada częściowo zakupiona. Częściowo bo w baniaku pływają ok. 4-5 cm:

- Pseudotropheus cyaneorhabdos ''maingano'' - 10szt.

- Pseudotropheus saulosi coral - 4szt.

Ryby kupione w Malawianie. Pięknie wybarwione. Trochę jestem zaskoczony bo nie spodziewałem się, że ryby tej wielkości mogą mieć takie kolory.

Z 10ciu maingano 2 na pewno to samce z czego jeden to straszny agresor bo przestawia i podporządkowuje sobie wszystkie pozostałe ryby.

Z saulosi trafił się jeden samiec, który zaczyna się wybarwiać. Niestety kupiłem ostatnie 4 szt. i muszę dokupić jeszcze kilka ryb a z dostępnością odmiany coral jest mały kłopot. Ze sklepów zoologicznych nie chcę brać a z ogłoszeń na portalach internetowych też się boję żeby nie kupić kota w worku.

Mimo braku pełnej i ostatecznej obsady mogę jednak stwierdzić, że przesiadka z Tangi na Malawi to bardzo dobry wybór. :D

Opublikowano
Mimo braku pełnej i ostatecznej obsady mogę jednak stwierdzić, że przesiadka z Tangi na Malawi to bardzo dobry wybór

...pewnie bardziej kolorowo. U mnie już zagościły Labidochromis sp. "perlmutt". Podtrzymuje to co wcześniej napisałem...są naprawdę fajne.

Opublikowano

Kolorowo to raz a dwa bardziej dynamicznie. Nie dość, że ruch jak na dworcu to dno przekopane jak przy similisach :) pod każdym kamieniem grota i dołki :)

Ja czekam na perlmutty - mają być za ok. 2 tygodnie. Chyba, ze znasz Andrzeju dobre źródło z którego można od ręki je kupić?