Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale polit to rozbójnik jak 150! Więc czy łączenie go z takim dupusiem jak Yellow to nie troszku rzeź! Spotkałem się z takim zarzutem jak chciałem wsadzić do tej obsady Hongi. A tak w ogóle Marcinie to Twoja obsada jest moją wymarzoną! ale brakuje mi pojemności i długości akwa! Więc co poradzić…

A tak wracając do rzeczy to widziałem red redy z Yellow i wyglądało to super więc czemu nie msobo. Wzbraniam się przed maigano bo jakoś po prostu mi się nie bardzo podoba – nie chcę nikogo przekonywać bo to ładna ryba ale mi jakoś najzwyczajniej nie leży i na dodatek jest oklepana jak mało która. (znajdź obsadę bez Maigano).

Sam jeszcze nie wiem i bije się z myślami Chisumulki już zamówiłem i jestem jeszcze zdecydowany na Yellow na 101% a coś trzeciego…. no właśnie… póki co chyba zostaje przy Msobo ale bardzo proszę o dalsze niekonwencjonalne (najlepiej) propozycje.

Wszystkie sugestie mile widziane

Opublikowano

no tak masz rację :D zbyt ostra rybka, nie pomyślałem :oops:

może socolofi lub M. ice-blue? ewentualnie zostań przy 2 gatunkach chisumulae i msobo w większych stadkach,też będzie ciekawie, póki co jeszcze pokombinuję :D

Opublikowano

Mogę polecić jako trzeci Socolofi - jasnobłękitna rybka, z naprawdę ładnymi samcami i niewiele odbiegającymi samicami. Jest to silna rybka, ale nie bardzo agresywna - jest terytorialna, to bez wątpienia, walczy w obronie rewiru, ale sama rzadko atakuje. Przynajmniej u mnie. A do tego nie jest oklepana. Żywieniowo chyba też by pasowała, chociaż ja u siebie zrezygnowałem z Yellowków właśnie ze względu na fakt, że potrzebują mięska. Dlatego ich trzymanie z rośliożercami jest chyba wbrew sztuce, ewentualnie wchodzą w grę wszystkożercy.

Swoją drogą zawsze dziwiłem się trochę, że w tak wielu obsadach bezproblemowo polecany jest yellowek. Owszem, rybka b. ładna, ale żywienie to raczej mięsne preferuje, więc często nie jest optymalne włącznie jej w obsady z wszystkożernymi rybami, ze skrzywieniem w kierunku roślinnego. Ok - koniec dywagacji, to pewnie luki w mojej wiedzy.

Pozdrawiam

Opublikowano

Socolofi jest fajnym rozwiązaniem, ale (nie pomyśl Romku, że się czepiam, ba musisz wiedzieć, że szacunek dla Ciebie mam wielki!) samice są w tej samej tonacji co samce. Przy niewielkiej ilości gatunków chciałbym żeby możliwie dużo ryb różniło się w ramach jednego gatunku (i tak mam yellow, które są takie same). Ale johani…. hmmmm – trzeba przemyśleć… ,niestety chyba odpada bo jest niby wszystkożercą ale z nastawieniem na roślinny pokarm - chyba że się mylę + johani to żeźnik:)

Opublikowano

Socolofi również jest wszystkożerny z nastawieniem na zielone jedzonko :twisted: nie ma łatwo :mrgreen: Msobo jest roślinożercą. Tak jak Estherae Red Blue, który fajnie by wyglądał, ale ta dieta...

Opublikowano
Ale polit to rozbójnik jak 150! Więc czy łączenie go z takim dupusiem jak Yellow to nie troszku rzeź! Spotkałem się z takim zarzutem jak chciałem wsadzić do tej obsady Hongi.

Pozwolę sobie skomentować. Dla yellow podobne o ile nie większe zagrożenie stanowi Hongi, który jest rybą silną i terytorialną niż agresywne ale jednak zazwyczaj mniejsze i słabsze polity. Yellow nie wchodzi w terytorium w celu jego przejęcia i nie jest przez to groźny dla samego siebie, zazwyczaj jest tolerowany przez większość pysiaków, odpada natomiast z przyczyny diety. Chisumulae pasuje natomiast do yellow a nie dwóch krówek takich jak hongi i polit. Msobo to ryba wszystkożerna i wspólna dieta odpowiednia dla mięsożernych labidochromisów i msobo choć nie optymalna jest możliwa. Chisumulae nie będzie sie krzyżował z yellow o ile będą odpowiednie grupy haremowe. Elongatusy są natomiast różne i o ile chewere podjada plankton o tyle Neon Spot raczej preferuje zielsko. Co nie przeszkadza aby trzymać go z wszystkożercami przy lekkim ograniczeniu pokarmów mięsnych.

Opublikowano

Drodzy koledzy !!

Jak mielibyście chwile i chcielibyście pomóc początkującemu koledze to proszę Was napiszcie mi jakie ryby nie mają diety z przewagą zieleniny.

Poratujcie kolegę. To pytanie kieruje do wszystkich ludzi dobrej woli:). (Sisionku liczę na Ciebie)

Problem jest z opisami, które można znaleźć w necie czy książkach, że tematyka upodobań żywieniowych jest tam bardzo lakoniczna i ogólnikowa, więc jestem w Kropce!!

Z góry dzięki wszystkim, za pomysły. Sision - Tobie zadedykuje następne zdjęcie w Galerii - jak już wpuszczę rybcie!

Opublikowano

Harasimi jak pisałem poprzedniego posta nie zauważyłem Twojego, sorka.

Dzięki za pomoc i jak zwykle dużą dawkę wiedzy! Daje ona nowe światło i chyba przybliża mnie do celu!

Jednak jak na mnie przystało jestem upierdliwy i spytam się :

Jakie preferencje pokarmowe wśród elongatusów ma Mphanga?

Cieszy mnie także, że widzisz obsadę Yellow, Chisumulae i Msobo, a co powiedziałbyś o Chisumulae, Msobo i Elongatus Mphanga(o ile na pierwsze zadane pytanie o żywienie nie padnie odpowiedź, że preferuje on zielsko)??

Opublikowano

Mphanga niestety preferuje zielsko i o ile nie byłoby problemu złączenia go z rybami wszystkożernymi to już żarełko wybranych przez ciebie Labidochromisów jak najbardziej mu nie pasi. A dlaczego nie chewere one są wszystkożerne a równie piękne i dostępne.