Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hahaha, dzięki. Teraz powinno już być dobrze, bo zaraz jakiś mod nam zarzuci nabijanie postów :)

To żeby nie było, samiczka wciąż inkubuje ikrę, nie pobiera pokarmu. Jest przeważnie w jednym miejscu, ale nie siedzi wciąż pod kamieniem, troszkę sobie pływa po okolicy. Mam na razie spore przerybienie, ryby nie mają swoich terytoriów, więc co i raz tam pod tym jej kamieniem odbywa się jakaś przepychanka. Ale na razie dzielnie trzyma ikrę w pyszczku. Ciekaw jestem co z tego wyniknie.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ładne akwarium ;) choć takie płaskie kamienie mi się nie podobają, to piasek robi tu największą robotę ;)

Nie mogę się doczekać Twojego większego projektu ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś mnie natchnęło aby porobić znów kilka zdjęć Czarnej Perle, która co raz bardziej się robi Rdzawo-zielonkawą Perłą :)

Akwarium stoi z niewielkimi zmianami od wigilii 2015.

Ryby są od 9 stycznia, więc żyją u mnie już 4 miesiące. Jak na razie dochowałem się 11 maluszków Red Fin. Z tych które przetrwały, bo ile było młodych to tylko wiedzą te ryby które się objadły "żywca".

Pomimo planów i to całkiem zaangażowanych w kierunku przesiadki na 2x więcej wody, jest to wciąż moje oczko w głowie i staram się je jak najsumienniej doglądać.

Zapraszam na małą wycieczkę po dojrzałej już Rdzawej Perle :)

Widok ogólny:

26645448060_9bb91922ab_k.jpg

Król Perły - dorosły Tropheops sp. Red Fin ~10cm łypie okiem na sytuację ze swojej kryjówki za największym kamolem:

26884986996_fbd175e955_k.jpg

Jedna z wdzięcznych samiczek Red Fin:

26824731262_95d59d08fe_k.jpg

Architekt mojego baniaka - tyle co ta ryba przesypała piasku, to nie powstydziła by się żadna pogłębiarka na Wiśle:

26313037354_d9be1b91a6_k.jpg

A ten mroczny i ponury klient, to największy z Maingano ~10cm, zajmuje małą wnękę pomiędzy kamienną otuliną kaseciaka a wysokimi ~45cm iglicami. Wypływa z kryjówki tylko w porze karmienia albo jak mu jakiś intruz za blisko podpłynie pod miejscówkę:

26645452010_412813d5c0_k.jpg

Ta mała pokancerowana bidulka to jedna z Hongi, aktualnie trzeci tydzień inkubuje, więc jest lekko wychudzona i pokancerowana, ale akwarium to nie tylko ładne i wypasione okazy, to miejsce walk i dominacji i nie wstydzę się pokazywać go z tej pokancerowanej strony:

26884990456_28c466a11e_k.jpg

Podsumowując, to były 4 pełne emocji i odkrywania nowinek miesiące. Nie wiem czy jeszcze zobaczycie jakieś zdjęcia z Czarnej Perły, przesiadka na Perłę 2 zbliża się coraz większymi krokami.

Dzięki wszystkim za dotychczasowe rady i pomoc. Ja też staram się czerpać wiedzę z tego forum i ją propagować kolejnym nowym osobom, które się tu pojawiają. Czy robię to dobrze, nie wiem, staram się wyciągać wnioski z doświadczeń, których mi z każdym dniem przybywa, to chyba podstawa naszej wiedzy.

Opublikowano

Wiesz, ze spotkania klubowego wróciłem w skowronkowym humorze, na drugi dzień wolałem nie poruszać drażliwych tematów :)

Kolumna zostanie, stolik musi odejść :)

Opublikowano
Nie wiem czy jeszcze zobaczycie jakieś zdjęcia z Czarnej Perły, przesiadka na Perłę 2 zbliża się coraz większymi krokami.

Tutaj potrzebne jest spojrzenie Elwooda z Blues Brothers: "Do Chicago 106 mil, mamy pełny bak, pół paczki papierosów, jest ciemno, a my nosimy ciemne okulary!" - może uda się przemycić Czarną Perłę na tylnim siedzeniu. Niezbadane są wyroki Boskie!!

Opublikowano

Do tej pory znalem tylko jedna czarna perle i to z filmu a teraz wiem ze istnieje w naszym swiecie :)

Mroczny klimat, taki mi sie podoba :D Bardzo śliczne akwarium :)