Skocz do zawartości

Malawi Roku i Malawi miesiąca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja osobiście jestem za tym aby zdjęcia zgłaszać do konkursu klubowego mogli tylko klubowcze, natomiast sympatycy mogli by brać udział w głosowaniu. Ale zarząd musi podjąć ostateczną decyzję.

Opublikowano

No Blizniak gratuluje ;) Po wywolaniu do tablicy przed kilkoma dniami widac ze sie zmobilizowales i odrobiles prace domowa ;)

Fajnie, cieszę się bardzo i jestem ciekaw co to się będzie działo, ile prac zostanie zgłoszonych, etc.

Teraz nie pozostaje nic innego jak zapisać się do klubu ;) Niezła motywacja, hehe, Wam się udała.

Pozdrawiam

Opublikowano

A ja się tak zastanawiam, pewnie już jest z a późno, aby takie postulaty wysuwać, ale co tam: nie wiem czy autorzy egulaminu konkursowego zastanawiali się nad rozdzieleniem kategorii akwarium na 2 podkategorie: mbuna i non-mbuna? Wiem, że problem z nagrodami, etc. ale z drugiej strony wystroje takich akwariów i wymagania ryb diametralnie się różnią, i wydaje mi się, że jednak trudno porównywać klimat obu tych typów akwariów. Być może lepiej byłoby przyznać tylko 2 wartościowe pierwsze nagrody w takich dwóch podkategoriach, zamiast 3 fajnych nagród ale w jednej tylko kategorii akwarium? Ja tak po prostu głośno się zastanawiam i nie jest to krytyka, tylko raczej zachęta do dyskusji. Myślę, że kwestia ograniczonej liczby nagród nie byłaby tu przeszkodą do utworzenia dwóch podkategorii - wszak wierzę i jestem przekonany, że dla uczestników konkursu nie nagrody ale ewentualny prestiż w przypadku wyróżnienia ich zbiorników jest najlepszą motywacją do wzięcia udziału.

Widzę jeden powOd przeciw: w kategorii non-mbuna przypuszczam, że nadesłanych prac byłoby mniej, znacząco mnie niżw kat. mbuna.

Aby dodać fermentu zapytam, czy np. opcja podziału konkursu w kat. akwarium na podkategorie np. do 500 L i powyżej 500L była rozważana.

Nie jestem za dzieleniem włosa na czworo, ale w wyścigach samochodowych na przykład są rozne kategorie w zależności od pojemności, w boksie są rozne kategorie wagowe, etc. ;)

Pozdrawiam

Opublikowano

Nikt nawet nie pomyślał o podziale na mbuna i n-mbuna. W zdjęciu ryby nie ma potrzeby na taki podział istniał.

Jesli chodzi o akwaria to nie podobny podział nie miał by sensu. Można zrobić akwarium i 2000 litrów które nie będzie sobą niczego reprezentowało, a można postawić zbiornik 112 litrów który będzie zachwycał oglądających. Zatem wielkość zbiornika w tym wypadku nie ma znaczenia.

Jeśli natomiast konkurs będzie popularny można by się pokusić ewentualnie o dodanie kolejnej kategorii. Ale to zweryfikuje czas.

Jak na razie zachęcam do zgłaszania zdjęć :-)

Opublikowano
Nikt nawet nie pomyślał o podziale na mbuna i n-mbuna. W zdjęciu ryby nie ma potrzeby na taki podział istniał.

Oczywiście, że w zdjęciu ryby nie ma to sensu. Chodziło mi o podział na akwaria mbunowe i non-mbunowe, bo tutaj w wystroju i klimacie oraz charakterze dekoracji różnice są już niezaprzeczalne. A jeśli nikt nie pomyślał, to znaczy że ja myślę oryginalnie i niestandardowo :roll:

Jesli chodzi o akwaria to nie podobny podział nie miał by sensu. Można zrobić akwarium i 2000 litrów które nie będzie sobą niczego reprezentowało, a można postawić zbiornik 112 litrów który będzie zachwycał oglądających. Zatem wielkość zbiornika w tym wypadku nie ma znaczenia.

Oczywiście - pełna zgoda co do tego, że i 2000 litrów można zbadziewić i zbeszcześcić. Ale moje pytanie wynikało z tego, że jednak duże zbiorniki dają proporcjonalnie większe pole do popisu - może to być zaleta, a może być trudność, bo większa powierzchnia do zagospodarowania etc. Niemniej, wydaje mi się, że tak zupełnie ten podział nie jest bezsensowny. Jestem przekonany, że przy równie wypasionym wystroju zbiornika 100 czy 200 litrów postawionego obok tak samo wypasionego zbiornika 3 metrowego ponad 1000L 99% oglądających przyzna palmę pierwszeństwa temu drugiemu. Nie chodzi o to, że zbiornik mniejszy jest brzydki, tylko o to, że ten duży jest po prostu bardziej efektowny. To tylko gwoli wyjaśnienia mojego punktu widzenia i obrony swoich racji - nie zamierzam nikogo przekonywać, że taki podział na podkategorie pojemnościowe powinien koniecznie mieć miejsce w konkursie.

Jeśli natomiast konkurs będzie popularny można by się pokusić ewentualnie o dodanie kolejnej kategorii. Ale to zweryfikuje czas.

I myślę, że to jest b. optymistyczny akcent, którym można przysłowiowo podsumować naszą dyskusję. Ja tam jednak wierzę, że konkurs będzie popularny. Oby przerósł Wasze i nasze oczekiwania.

Jak na razie zachęcam do zgłaszania zdjęć :-)

Myślę, że nadejdą. Zobacz sam Blizniak - Konkurs ogłosiłeś wczoraj, a tu już są 2 niezależne wątki pokrewne, czyli zainteresowanie jest. Oczywiście, nie wiadomo ile prac przyjdzie, ale pożyjemy zobaczymy.

Pozdrawiam

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.