Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Estherae za duże do 300l.?! :confused:

Sugerowałem się odpowiedzią eljota z innego wątku :

http://forum.klub-malawi.pl/showpost.php?p=330955&postcount=2

co prawda sprawa tyczyła się zbiornika 120x40x50, ale nie wiem, czy ta różnica w szerokości baniaka coś wnosi, a nawet jeśli tak to jest jednak sporą rybką, co w połączeniu z niemałym Yellow i żywiołowym Maingano w tym zbiorniku chyba nie byłoby dobrym pomysłem na początek przygody z biotopem Malawi, ale mogę się mylić oczywiście, nie mówię, że nie ;)

Opublikowano

No właśnie, zgadza się ;) po pierwsze jednogatunkowo, po drugie to jednak mniejsza ryba. Nie chcę się spierać bo mam dużo mniejsze doświadczenie niż Ty i myślę, że wiele mógłbym się nauczyć, ale wydaje mi się, że ma to jakieś przełożenie np. na siłę i dynamikę takiego osobnika. Pamiętajmy, że ryba rośnie w 4 strony, czyli Saulosi jest praktycznie prawie dwa razy mniejszy od takiej Metriaclimy... To i miejsca dla niej powinno być odpowiednio więcej, tym bardziej jeśli polecamy ją, nie jednogatunkowo, a jako towarzystwo...

Opublikowano
Saulosi polecane są jednogatunkowo do 80cm.

No idac tym tokiem rozumowania to jako jednogatunkowe z Redami starczy 120 cm ;). Redzik to naprawdę masywna ryba i po prostu kiepsko wygląda w mniejszych zbiornikach, poza tym ta ryba jak na mbunę lubi popływać.

Opublikowano

Tak jak napisał Matik. Ryba rośnie nie tylko na długość , ale i grubość, i szerokość. Metraclima 10 cm i np. Pseudotropheus cyaneorhabdos o tej samej długości, to zupełnie inna bajka, bo ta pierwsza przy drugiej to kotlet , a jak ktoś przekarmia to już Big Mac :-D