Skocz do zawartości

Szablon startu biologii przed zakupem akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Złoże od pażdziernika stało w kubełku w zimnym garażu nawet w ujemnych temperaturach i było kilkakrotnie zamarżnięte. Być może mróz uszkadza bakterie II etapu czyli te z grupy Nitrobacter a nic nie szkodzi tym z grupy Nitosomonas.

Nie będę tego jednak zgłębiał bo to nie laboratorium a i tak chemik ze mnie:D .

Nie będę wysyłał nikomu złoża i to kończy test.

Przepraszam kolegów obu Rafałów:(

Opublikowano

Nurtuje mnie jednak, czemu w testach na 2l proces nitryfikacji przebiegał do końca, myślisz, że część bakterii ostatniego etapu przeżyła, i w małej ilości wody sobie poradziły a na dużych ilościach wody i sporych stężeniach No2 nie ogarniały ?

Powiedz mi, wysyłałeś to złoże nie tylko nam, jak u innych się zachowywało ? Może ktoś się podzielić jeszcze doświadczeniami ?

Opublikowano

Henryku,

Ważne że udało się tą teorię o zlozu szybko obalić/przetestować bez zbędnych ofiar i powielania tego u wszystkich.

Co nas nie zabije to nas wzmocni;)... a na pewno da wszystkim nowej wiedzy sprawdzonej empirycznie...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Krzymor - coraz więcej mam dowodów na to że miesiącami a nawet latami sucha , bez wody raz dojrzała biologia nie ginie jeśli jej nie zniszczymy Bielinką, Domestosem, wodą utlenioną wygotowaniem lub sparzeniem wrzątkiem albo chlorem. Bez wody i nawet tlenu idzie spać i cała gotowa się wybudzić -czeka.

(...)

Sam już kilka razy złapałem się na tym że raz uruchomiana biologia, a nie zabita specjalnie -rusza w kilka godzin.

Czyli jednak nie wyrzucę piasku. Nawet jeśli coś by poszło nie tak to przecież ryb tam nie będzie. Nic nie stracę a może zyskam :)

Wysłane z mojego PMT7008_4G przy użyciu Tapatalka