Skocz do zawartości

No3 na poziomie 100?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie w akwa od jakiś 3-4 tygodni NO3 jest na poziomie 5...

Testy są w porządku. Zaczęło spadać gdy wstawiłem drugi filtr wewnętrzny... Oprócz tego działa kubeł.

Czy to dobrze?

Hmmm... coś z tym NO3 musi sie dziać, może glony rozwijają się tak, że pochłaniają większość NO3. Tak swoja drogą kiedy mierzyłeś NH3/NH4 i NO2? Jakie duże podmiany wody robisz?

NO2 - 0

NH4 - 0 (nie zupełnie, ale wg skali bardzo niskie zeru. nie podam dokładnego wyniku, bo zapisuje historię w zeszycie,a z głowy nie pamiętam)

Podmiana wody 25% pojemności akwa tygodniowo.

Być może jest to spowodowane rozwojem glonów.

Co prawda szyby są czyste, dno odmulam na bieżąco,ale od pewnego czasu zauważyłem, że tło strukturalne pokryło się brązowym nalotem, który wcześniej występował na kamieniach.

Na kamieniach nie zdążył się jeszcze zamienić w zielony dywanik.

Dodam jeszcze, że musiałem wypieprzyć wszystkie rośliny, bo nie chciały wogóle rosnąć i wtedy też nastąpił spadek NO3.

Jakie NO3 jest zalecane w takim razie?

Jeszcze jedno pytanie.

Pewnego razu miałem takie zdarzenie.

Po podmianie wody - w ciągu dwóch dni wymieniłem ok 50% wody. Piątek i sobota. W niedzielę nastąpiło zmętnienie wody, dość mocne. Wieczorem zauważyłem, że rybcie dziwnie się zachowują. Wszystkie były jakoś nienaturalnie spokojne. Pływały po dnie, a właściwie to na nim parkowały i dosyć szybko otwierały pyski, jakby łykały na siłę powietrze.

Natlenienie mam dość dobre. Dwa filtry wewnętrzne pracujące non stop i deszczownia.

Co to mogło być?

Zdarzyło mi się to pierwszy raz.

Opublikowano

Jakie NO3 jest zalecane w takim razie?

nie zalecane jest wogóle jeżeli nie masz roślin.

100 to górna granica bezpieczeństwa a większosć z nas ma w granicach ok. 20.

Opublikowano

Po podmianie wody - w ciągu dwóch dni wymieniłem ok 50% wody. Piątek i sobota. W niedzielę nastąpiło zmętnienie wody, dość mocne. Wieczorem zauważyłem, że rybcie dziwnie się zachowują. Wszystkie były jakoś nienaturalnie spokojne. Pływały po dnie, a właściwie to na nim parkowały i dosyć szybko otwierały pyski, jakby łykały na siłę powietrze.

Natlenienie mam dość dobre. Dwa filtry wewnętrzne pracujące non stop i deszczownia.

Co to mogło być?

Zdarzyło mi się to pierwszy raz.

Zakwit pierwotniaków. Pierwotniaki masowo rozmnażają się w świeżo założonych zbiornikach z "surową wodą", także wtedy kiedy przesadzi się z ilością podmienionej wody. Zakwit powoduje zmętnienie wody. Pierwotniaki potrafią zużyć na swoje potrzeby cały tlen znajdujący się w wodzie co w efekcie prowadzi do padania ryb. To oczywiście skrajny przypadek, który u Ciebie nie nastąpił, ale rybkom pewnie już zaczynało brakować tlenu. W trakcie zakwitu pierwotniaków zaleca się intensywnie natleniać wodę.

Opublikowano

nie zalecane jest wogóle jeżeli nie masz roślin.

100 to górna granica bezpieczeństwa a większosć z nas ma w granicach ok. 20.

Czyli moje jest ok, czy w miarę ok?

Zakwit pierwotniaków.

To sk...ny :twisted:

Tak się wtedy przejąłem, że w nocy miałem sen, że rano będę wyciągał konserwy z akwarium.

25% tygodniowo będzie ok?

Opublikowano

Być może się nie znam, chemikiem nie jestem, ale wytłumaczono mi kiedyś, że alkaliczność to jest zawartość jonów zasadowych w wodzie, która to określa, czy woda jest zasadowa czy kwaśna. Innymi słowy, we wklejonym przez Smile ogłoszeniu z allegro reklamują, że paski oznaczają 5 cech wody, w tym 'alkaliczność i ph'. Niech mi ktoś wytłumaczy, że alkaliczność i ph to nie to samo, bo albo ja jestem niedouczony (z chemii miałem 3) albo oni wciskają ciemnotę.

Ja do pasków jestem sceptycznie nastawiony - sa po prostu niedokladne i w chemii laboratoryjnej stosuje się je tylko dla oznaczenia czy woda jest kwaśna czy zasadowa (na przykład), ale dokładny pomiar to już metodą kropelkową (odczynnikami) lub chromatografem :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Alkalicznosc wody i pH to dwa zupelnie inne parametry. Kiedys mialem wyklad na ten temat, tez bylem w szoku i zadawalem liczne (zapewne glupie) pytania. O wyjasnienie istoty alkalicznosci juz bym sie jednak nie pokusil, zbyt skomplikowane i zbyt dawno temu...

pozdrawiam