Skocz do zawartości

Problemowy start "na urynę"

Bykster

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś wieczorem wykonam ponownie pomiary wody, jeżeli wynik utrzyma się lub zmieni na gorsze to wymienię jutro część wody.

Odradzam pomiary wieczorem - ogromny błąd odczytu przy sztucznym świetle. tylko KH i GH wyjdzie dobrze.

Mniemam że zrobiłeś pomiary dziś rano i podmieniłeś wodę jak sugerowałem:D ??

Przeważnie proszę dziewczynę o rozszyfrowanie kolorów JBL. Mi to sprawia lekkie problemy ;) Wczoraj wykonałem pomiary, jeszcze przy świetle dziennym. Specjalnie położyłem próbki na parapecie. Wyszło mi NH4 - między 0,4 - 0,5. NO2 - dokładnie 0,4. Poprzednie pomiary odczytywałem przy słabym świetle, możliwe że źle odczytałem kolor. Niestety ze względu na dość napięty harmonogram, (ostatnie dni mam więcej wolnego w pracy niż w domu) nie wymieniłem wody. Dzisiaj rano wlałem pozostałe bakterie - 10ml, po pracy zrobię podmiankę wody.

Sugerowałem ci to samo ale nie czytasz uważnie.

proponuję podmienić z 50% wody i wlać dla spokoju ducha te pozostałe bakterie.

Teraz poczekaj z tą podmianką jeden dzień by bakterie zdążyły osiedlić się na porowatych elementach i dopiero zrób tą podmiankę.

Dzień opóżnienia nie ma już wielkiego znaczenia

Tak przyznaję, nie było to zbyt mądre posunięcie. Początkowo wahałem się pomiędzy - zostawić jak jest i dać przykład dla innych lub wymienić 50% wody i przyspieszyć proces.

Pytanie, czy gąbka Juwel bioCarb - nasączona węglem aktywnym wyłapie mi wszystko co złego wlałem wraz z moczem do akwarium? Oraz czy powinienem już ją wyciągnąć z filtra?

http://www.juwel.pl/produkt,filtry-i-wklady-filtracyjne-biocarb-gabka-weglowa,32.html

Pytanie, czy gąbka Juwel bioCarb - nasączona węglem aktywnym wyłapie mi wszystko co złego wlałem wraz z moczem do akwarium? Oraz czy powinienem już ją wyciągnąć z filtra?

http://www.juwel.pl/produkt,filtry-i-wklady-filtracyjne-biocarb-gabka-weglowa,32.html

Adsorbcja na węglu aktywnym to złożony proces zależny od pH wody, stężenia substancji, szybkości przepływu wody, temperatury i wielu innych czynników.

Ponieważ nie znamy co zawiera uryna wlana do baniaka poza pewnością że trucizny i tego chce się pozbyć nasz organizm to daję linkę do kompendium wiedzy jak działa węgiel co pochłania dobrze, co średnio a co słabo - wybieraj co tam nalałeś:D .

http://www.lenntech.pl/adsorpcja.htm

Na pewno nie usuwa wszystkiego bo taki system odzyskiwania wody pitnej ( czyli takiej jaką lejemy do baniaka) z uryny , potu, skroplin funkcjonuje na ISS i to ogromna złożona machina - nie na samym węglu aktywnym to działa.

Zwracam waszą uwagę że węgiel aktywny świetnie adsorbuje chlor, chloraminę T a także dwutlenek chloru ClO2 poza tym metale ciężkie + to z linku a co niemal u każdego występuje w ug/l w kranówie.

Chyba jasny wniosek że zamiast lać chemię czyli złożone uzdatniacze wody lepiej na akwarium zrobić filtr sedymentacyjno-węglowy np 5um + węgiel aktywny i lać bez uzdatniaczy kranówy.

Węgiel aktywny adsorbuje drożdze, mocznik, składniki fermentacyjne, wiele pożywek dla bakterii nitryfikacyjnych - wszystko to co bierze udział w starcie biologii więc użycie tej węglowej gąbki od początku było zbędne - tak sądzę i ja nie zalecam na start dawać złoża węgla aktywnego. Uważam że wywal i na razie nie dawaj.

Gąbkę z węglem wyciągnąłem. Wykonałem ponowne testy, tym razem dziwne odcienie kolorów mi wyszły, ciężko je dopasować do skali. Tak czy inaczej nie wskazują polepszenia sytuacji:

NH4:

Nie pasuje ani do 0,4 ani do 0,6. Pewne jest, że jest "na zielonym" i nie ma odcieniu żółtego, tak że jest źle ;)

F1EBqBN.jpg

CFfT0J6.jpg

NO2:

Wydaje się 0,6 - 0,8 ale kolor również dokładnie nie pasuje.

HoXPLnD.jpg

NI8U79H.jpg

NO3:

Na poziomie 10-20

klhX0Nx.jpg

Pojawiły się również glony na roślinach i na szybach:

5CQKw3p.jpg

PXP0gfy.jpg

Fpsi9qf.jpg

Jak dla mnie to NH3/4 na fotce bliżej 1. Miałeś bogatą urynę ;).

Tak jak pisał Decco już zacznij podmieniać wodę bo i tak będziesz to musiał robić. Dodawanie bakterii IMHO zbędne te które są pracują na pełnych obrotach, zdążą się namnożyć do odpowiedniego poziomu zanim cykl się "zamknie".