Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Generalnie takie rzeczy jak gwałtowny przybór wody nie występują ale jednak dlatego niespodziewane wypadki są niespodziewanymi, że występują mimo tego , ze się ich nie spodziewamy :). Dlatego jeśli masz taki odpływ komora o której wspomniałeś jest wg mnie koniecznością.

Opublikowano
Generalnie takie rzeczy jak gwałtowny przybór wody nie występują ale jednak dlatego niespodziewane wypadki są niespodziewanymi, że występują mimo tego , ze się ich nie spodziewamy :). Dlatego jeśli masz taki odpływ komora o której wspomniałeś jest wg mnie koniecznością.

W sumie to występują, chociaż w zasadzie są przewidziane.

Sump ma zawsze zapas na wodę spływającą z komina i rur po wyłączeniu pompy.

Dolewka zapełni ten zapas i po wyłączeniu pompy okaże się, że jest spora ilość nadmiarowej wody, która musi się gdzieś pomieścić - czyli w tej extra komorze przelewowej.

No chyba, że coś namieszałem i źle to widzę.

Opublikowano

Dobrze to wydedukowałeś a ja po prostu o tym zapomniałem bo mam duzego sumpa i ten zapas co w nim mam w zupełności starczy na wodę. Choć może się mylę bo mając przelew z grubej rury a sumpa zamkniętego w quasi szafce nie wiem czy coś tam jednak nie ścieka.

Opublikowano
Dobrze to wydedukowałeś a ja po prostu o tym zapomniałem bo mam duzego sumpa i ten zapas co w nim mam w zupełności starczy na wodę. Choć może się mylę bo mając przelew z grubej rury a sumpa zamkniętego w quasi szafce nie wiem czy coś tam jednak nie ścieka.

No właśnie, masz duży odpływ więc generalnie co spłynie nadmiarowo ze zbiornika przy zaniku prądu to i tak nie spłynie szybciej niż może odpłynąć bo na spływie do sumpa masz pewnie 32mm a kanaliza na 50mm.

U mnie bedzie stosunek mniej więcej 3: 1 (spływ z akwarium : odpływ).

Dlatego muszę coś pokombinować, żeby nadwyżkę spływu nad zdolnością odpływo gdzieś na chwilę przechować.

Na dodatek rurka, którą mam zamiar wykorzystać wychodzi z podłogi, idzie w wylewce aż do kotłowni i tam wychodzi nieco w górę do skrzynki rozdzielaczowej. A sump też będzie tuż nad podłogą, więc niewiele tego spadku będzie.

Mógłbym dodać pompkę na odpływie ale jak padnie prąd to pompka nic nie da - trzeba zostawić grawitacyjnie. Powoli, ale spłynie.

Dodatkowo ja raczej użyję w sumpie pompy Jebao DC bo ma fajny kontroler, a to znowu wymusza stosunkowo wysoki poziom minimalny wody w sumpie.

Opublikowano

Teraz jeszcze trzeba jakoś schować te ryry od narurowca i w zasadzie zostaje tylko extra komin wewnątrz, w narożniku koło komina zewnętrznego.

Pytanie czy suchy czy mokry?

Opublikowano

To nie musi być komin chyba że chcesz tak jak ja zrobić ukryty wlot i wylot. Wtedy suchy. Jeśli nie, bo możesz zakryć te rury na kilka sposobów.

Opublikowano
To nie musi być komin chyba że chcesz tak jak ja zrobić ukryty wlot i wylot. Wtedy suchy. Jeśli nie, bo możesz zakryć te rury na kilka sposobów.

Mogę puścić luzem i chować za kamieniami - ale to nie działa skutecznie na całej wysokości - to będzie jednak rura 32mm.

Tak sobię kombinuję czy nie wkleić szkła w lewym tylnym narożniku - czarna folia, tak jak na całyej tylnej szybie. Nie musi to być zamknięty suchy komin tylko po prostu "zasłonka" na rurę ssącą.

Przy okazji można zrobić otwór blisko dna i wykorzystać do zamocowania rury.

Dwa kosze wlotowe skierowane jeden na ścianę boczną, a drugi na tylną, jakieś 15 cm nad poziomem piasku. Czyli komin/ścianka mógłby się kończyć 10 cm nad piaskiem tworząc jaskinię.

W górnej części "niby-komina" drugi otwór do zamocowania wylotu z narurowca - żeby wszystko było stabilnie zamocowane.

Opublikowano

Wydaje się to sensownym pomysłem. Ja mam suchy bo musiałem wyizolować przejściówki dnem. Ty otworów nie masz więc możesz mieć spokojnie mokry.

Opublikowano
Tak sobię kombinuję czy nie wkleić szkła w lewym tylnym narożniku - czarna folia, tak jak na całyej tylnej szybie. Nie musi to być zamknięty suchy komin tylko po prostu "zasłonka" na rurę ssącą.

Polecam na tło i elementy maskujące spienione PCV zamiast foli.