Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Moje akwarium 100x50x50 już dojrzało, dlatego też postanowiłem zasiedlić je rybami. Planowałem rdzawe i saulosi. Pojechałem zakupić rybki. Jeśli chodzi o P. saulosi, to kupiłm 2 samce i 5 samic. Kupując drugi gatunek, byłem przekonany, że kupuję I. sprengerae. Ryby są młode, na pierwszy rzut oka podobne do rdzawych. Jednak poszperałem w internecie i jestem prawie przekonany, że kupiłem L. sp. hongi "sweden". Przyznam, że nigdy wcześniej ich nie widziałem i się chyba naciąłem. Zastanawiam się teraz, czy oddać te ryby i kupić jednak rdzawe, czy też w akwarium o takiej wielkości mogą one funkcjonować. Co radzicie?

Opublikowano

Wrzuć fotki do galerii na identyfikację. Hongi rosną dosyć duże i są bardzo agresywne, potrzebowałbyś kilku kryjówek. Samic Saulosi nie będzie mocno ganiał ale za to samiec może mieć ciepło. Wydaje mi się, że do Hongi powinno być większe akwarium.

Opublikowano

Po weekendzie będę miał możliwość zrobienia zdjęcia. Wcześniej miałem w tym akwarium takie zwykłe hongi i jakoś żyły, ale teraz chciałbym, żeby nie było im za ciasno. A co do ryb, to na razie samiec saulosi ustawił sobie całe akwarium. :)

Opublikowano

Masz 250 l więc pływać będą tylko długości brakuje. Narazie Saulosi sobie ustawił poczekaj aż samiec Hongi dorośnie. U mnie jednego Saulosi odesłał na tamten świat a drugi stracił wybawienie. Saulosi odzyskuje kolory tylko czasami ale ganiany jest okrutnie.

Oczywiście nie musi tak być, opisałem swoje obserwacje.

Opublikowano
Masz 250 l więc pływać będą tylko długości brakuje. Narazie Saulosi sobie ustawił poczekaj aż samiec Hongi dorośnie. U mnie jednego Saulosi odesłał na tamten świat a drugi stracił wybawienie. Saulosi odzyskuje kolory tylko czasami ale ganiany jest okrutnie.

Oczywiście nie musi tak być, opisałem swoje obserwacje.

Dlatego też w innym wątku nie polecałem Hongi nawet do klasycznego 240l. Dominujący samiec dorasta do dość pokaźnych wymiarów i jest agresywny w stosunku do pozostałych samców. Natomiast jako typowy roślinożerca pasuje do pozostałych agresywnych roślinożerców demasonków i auratusów. Oczywiście pod warunkiem większego baniaka.

Opublikowano
Dlatego też w innym wątku nie polecałem Hongi nawet do klasycznego 240l. Dominujący samiec dorasta do dość pokaźnych wymiarów i jest agresywny w stosunku do pozostałych samców. Natomiast jako typowy roślinożerca pasuje do pozostałych agresywnych roślinożerców demasonków i auratusów. Oczywiście pod warunkiem większego baniaka.

Marcinie masz rację ale w dwu gatunkowym przy dużej ilości kryjóweki mogą Saulosi sobie poradzić. Ważne by było po jednym samcu obu gatunków . Saulosi mimo mniejszych rozmiarów nie jest, aż taki potulny. Swojego czasu i u mnie potrafił walczyć i zdominować już wybarwionego Msobo.