stan Opublikowano 14 Sierpnia 2015 #11 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Jest jeszcze jeden kundel, a raczej cała masa pod nazwą - pseudotropheus zoologus miksatus ;-). Najczęściej ofiarami tej odmiany padają początkujący malawiści wierzący w uczciwość tzw. ,,pana z zoologia".
marcin1ja1 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 #12 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Moje Pseudotropheus saulosi coral Nie obraź się, ale potwierdza to moją opinię, że "wersja" coral samca nie umywa się do normalnego samca saulosi. Jest jeszcze jeden kundel, a raczej cała masa pod nazwą - pseudotropheus zoologus miksatus . Ostatnio widziałem yellowka o kształcie muszlowca z Tanganiki. Na to coś należy opuścić zasłonę milczenia. Jak by tak popatrzyć po osiedlowych zoologach to by miejsca na serwerze zabrakło do opisu nowych gatunków pochodzących prosto z jeziora Malawi.
pablojogi Opublikowano 14 Sierpnia 2015 #13 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Marcin co kto lubi ta odmiana akurat mi bardziej leży od pospolitej:-)
stan Opublikowano 14 Sierpnia 2015 #14 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Właśnie stworzenie tego cudaka corala była główną przyczyną tak mocnego skundlenia prawdziwego saulosi. Dlatego trza ludzi uświadamiać co jest rybą z jeziora, a co kundlem.
yaro Opublikowano 15 Sierpnia 2015 #15 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Aulonocara jacobfreibergi i oterpoint wg. mnie to te same ryby, stworzone przez człowieka.
piotriola Opublikowano 15 Sierpnia 2015 #16 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Co za temat, obawiam się że będzie tego sporo. Metriaclima greshakei var albino - barwiona Protomelas sp. steveni taiwan albino - pochodzenie Floryda Aulonocara sp maleri albinos Labeotropheus Trawavasae opal - selekcja https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&sqi=2&ved=0CCYQ7gEwAGoVChMInoCv4aaqxwIVxrsUCh0WWAN3&url=https%3A%2F%2Ftranslate.google.pl%2Ftranslate%3Fhl%3Dpl%26sl%3Den%26u%3Dhttp%3A%2F%2Fwww.floridatropicalfishdirect.com%2F%26prev%3Dsearch&ei=AsfOVZ73Ncb3UpawjbgH&usg=AFQjCNEh_TTIjUnnWZstN0chjAg5fGjP6A&bvm=bv.99804247,d.d24 Mam wrażenie że ujawniłem zbyt wiele tych ,,sztucznych ryb" czy to wina urlopów że nikt się nie wypowiada. Zapraszam do komentowania informacji ukrytych w linku, dodam tylko że firma ta ma odbiorcę w Europie. Przyznam że w ofercie mam problemy z rozpoznaniem ryby tych ,, oryginalnych ". pozdrawiam 1 1
harisimi Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor #17 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Aulonocara jacobfreibergi i oterpoint wg. mnie to te same ryby, stworzone przez człowieka. Wreszcie się zawezmę i napiszę o tym w starym wątku , ale na razie bym się wstrzymał z tą rybą to nie takie pewne.
Krasny Opublikowano 10 Stycznia 2016 #18 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Odnośnie corala. To jest to odmiana wyselekcjonowana z gatunku, czy uzyskana poprzez krzyżowanie różnych pyszczaków? Pytam z ciekawości, bo posiadam.
harisimi Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor #19 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Wszystko wskazuje na to, ze saulosi coral został osiągnięty w wyniku zmieszania saulosi z mbembe deep lub/i msobo magunga, jednak tylko producent wie to na pewno. Wiadomo też, że jeden e zwolenników opinii o selekcji tych ryb odpowiada za słabą jakość naszych saulosi w zoologach. Mieszał bowiem i masowo wypuszczał na rynek zmieszane ze sobą ryby.
bakus_44 Opublikowano 3 Stycznia 2017 #20 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Pozwolę sobie odkopać trochę temat. Jak to jest dokładnie z fryeri iceberg? Pamiętam, że pytałem kiedyś Pana Pawlaka, czy to odmiana sztuczna- odpowiedział, że bywa selekcjonowana. Tymczasem na liście ryb sprzedawanych przez Muzeum Przyrodnicze UMK widnieje Sciaenochromis fryeri iceberg F1. Czym się właściwie wyróżnia różni iceberg i jakie znacie inne formy barwne?
Rekomendowane odpowiedzi