harisimi Opublikowano 30 Lipca 2017 Autor #31 Opublikowano 30 Lipca 2017 (edytowane) 19 minut temu, anna napisał: @harisimiJenak na samym początku tego tematu, w podanym przez Ciebie wykazie tworów sztucznych widnieje Pseudotropheus / Metriaclima / Maylandia estherae Red lub super red .Dlatego dziś jak to przeczytałam,zwróciłam się z pytaniem do Andrzeja, gdyż byłam zdezorietowana. No tak, może to faktycznie mylić ale ja już jestem stary i różne cuda nazewnicze widziałem, bo Metriaclima estherae "Red Red" to podobnie jak choćby w przypadku Cynotilapia zebroides Luwino Red top określenie wskazujące różnice w kolorystyce samców czy samic w wariantach kolorystycznych lub geograficznych. Obok red red mamy jeszcze red blue czy OB. Kiedyś w handlu pojawiły się natomiast dziwne ryby nazywane Pseudotropheus zebra red a w innych sklepach Maylandia czy Metriaclima estherae RED albo jeszcze ładniej Super red. Jednak z [prawdziwymi red redami nie miało to nic wspólnego samice były bowiem mega pomarańczowe zupełnie niezbieżne z wyglądem estherae z jeziora. Edytowane 30 Lipca 2017 przez harisimi
Andrzej Głuszyca Opublikowano 1 Listopada 2019 #32 Opublikowano 1 Listopada 2019 Temat został zaktualizowany, uporządkowany jak w linku poniżej: Jeszcze raz wielkie podziękowania dla wszystkich kolegów biorących w tym udział.
Rekomendowane odpowiedzi