Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak więc mdoki + yellow... Będzie żółto niebiesko, jak to w malawi ;) Trzeci gatunek to nadal znak zapytania. Może jakaś aulonka wpadnie w oko (jakiś mniejszy gatunek, który by pasował, to?)

Czy przy przesiadce z mbuny na non-mbunę trzeba na coś szczególnie uważać? Macie jakieś dobre rady dla kogoś kto od 10 lat siedział w mbunie?

Opublikowano
Czy przy przesiadce z mbuny na non-mbunę trzeba na coś szczególnie uważać? Macie jakieś dobre rady dla kogoś kto od 10 lat siedział w mbunie?

Nie ma to najmniejszego znaczenia. Osobiście mam niejasne wrażenie, że non-mbuna jest bardziej wymagająca, delikatniejsza, czy tak jest, nie wiem. Takie są moje odczucia.

Opublikowano

1/ Placidochromis phenochilus Mdoka white lips (A3:) ) - stadko wyjadaczy bliżej dna, niebieskie (również samice)

2/ Labidochromis caeruleus (C1:) ) - harem (ewentualnie coś więcej) skalniaków, żółte (również samice)

Trzeci gatunek to nadal znak zapytania

Na razie wszystkie ryby łącznie z samicami ładne (start marzenie:)), więc nie musisz się ograniczać urodą samic i dobrać np. Copadichromisa do toni. Poprzeglądaj - powybrzydzaj - wybierz.

Czy przy przesiadce z mbuny na non-mbunę trzeba na coś szczególnie uważać?

Ja bym wyjął trochę (ale tylko niższych) kamieni, by powiększyć plaże, ale nie ograniczać wysokości "zabudowy".

PS. Wcześniej nie śledziłem wątku. Dopiero dzisiaj zorientowałem się, że "przerzuciłeś" się na Non-Mbunę:)

Opublikowano

Po kilku nieprzespanych nocach decyzja zapadła: jednak mbuna. Zauroczyły mnie maluchy acei (których jeszcze nie miałem). Może do non mbuny jeszcze nie dorosłem? A może będzie jeszcze jeden baniaczek z non-mbuną? Wtedy na pewno będą mdoki ;))

Ostatecznie w 480 litrach:

- pseudotropheus acei x10

- iodotropheus sprengerae x10

- pseudotropheus saulosi coral x10

- labidochromis caeruleus x7

Zobaczymy jak się ułoży.

Rybki zakupiłem w opolskim Aquaserwis. Pozdrawiam pasjonata o ile zagląda na to forum ;)

Ps. Dwa pierwsze gatunki już śmigają w akwarium, na saulosi muszę jeszcze poczekać ;)

Opublikowano

To wprawdzie indywidualna decyzja każdego akwarysty, ale myślę, że z czasem mimo wszystko będziesz żałować zmiany decyzji w przededniu zarybienia akwarium. Niemniej jednak tak jak piszesz - będziesz miał pretekst do pomyślenia o drugim akwarium dla non-Mbuny ;-)

Opublikowano

No i super, też fajna obsada ;) czego oczy nie widzą, sercu nie żal, jeśli nie miał nigdy Non-mbuny to nie wie, czego żałować, a wybrana obsada też na pewno dostarczy wielu pozytywnych wrażeń. Wrzucaj foty z maluchami :)

Opublikowano

Zgadzam się Mateusz, że obsada bardzo fajna, a ryby na pewno przyniosą ich posiadaczowi wiele radości :-) 99% akwarystów rozpoczyna przygodę z Malawi od mbuny, więc byłem mile zaskoczony planami Kolegi na postawienie na non-Mbunę, ale jak najbardziej rozumiem ostateczny wybór Kolegi.

juppi napisz jeszcze jaką odmianę P. acei zakupiłeś - poszedłeś w klasykę: Luwala Reef, czy w coś innego np. Ngara, Itungi ?

Opublikowano

e

juppi napisz jeszcze jaką odmianę P. acei zakupiłeś - poszedłeś w klasykę: Luwala Reef, czy w coś innego np. Ngara, Itungi ?

Klasyka. Miałem też okazję widzieć Ngarae, ale wydaje mi się, że przy "mroczności" mojego zbiornika jednak by się zgubiły. Natomiast dlaczego o nich pomyślałem? Bo przy wszystkich zaletach acei nie rosną do takich rozmiarów jak właśnie klasyki ;) Zapewne p.a. urosną nieco większe od pozostałych dwóch gatunków. Sam jestem ciekaw jak to będzie wyglądało, bo na razie w akwarium pływa 20 kurdupli po 4 cm każdy ;)

Edit: W akwarium pływa 37 maluchów. Oczywiście nie jest to obsada docelowa, ale przez jakiś czas będzie pływać ;D