Fikus Opublikowano 4 Sierpnia 2015 #1 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Witam czy dieta 50/50 dla takiej obsady jak Maylandia Estherae Red Metriaclima Msobo Magunga Pseudotropheus sp. Elongatus Mphanga jast trafna? Czy przeplatać rodzaj pokarmu tzn. rano roślinny wieczorem mięsko czy podzielic sobie dni na roślinne i mięsne. Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Mortis Opublikowano 5 Sierpnia 2015 #2 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Jeśli chodzi o podawanie pokarmu to proponuję z rana mięso, a wieczorem roślinny tak by było lżejsze trawienie. Raz w tygodniu zrób głodówkę jeśli ryby są już duże. Myślę 50/50 powinno być ok. 1
piotriola Opublikowano 5 Sierpnia 2015 #4 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Masz ryby z grupy Mbuna, ich dieta w przewadze składa się z pokarmu roślinnego.
Bezprym Opublikowano 5 Sierpnia 2015 #5 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Piotriola przestań, wszyscy doskonale wiedzą że jest także mbuna mięsożerna, aczkolwiek u kolegi jak piszesz przewaga roślinnego. Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka 1
Mortis Opublikowano 5 Sierpnia 2015 #6 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Pół na pół będzie ok, trzeba tylko obserwować by się nie przetłuszczały. 1
marcin1ja1 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 #7 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Według mnie odpowiedniejsze proporcje byłby przy 70 dla roślinnej i 30 dla mięsnej. Pseudotropheus sp. Elongatus Mphanga bliżej jest do roślinnego. Kiedyś była rozmowa na forum o żywieniu Elogantusów i stanęło na tym, że są roślinne. Większość karm wybarwiających jest typowo mięsna. Plus do wybarwiającej karmy co drugi dzień podawać mrożonkę (lub pokarm liofilizowany). Resztę karm używać typowo roślinnych. 1
Mortis Opublikowano 6 Sierpnia 2015 #8 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Przypuszczam, że kolega Fikus posiada młode ryby więc częstotliwość podawania co drugi dzień mrożonki byłaby zbyt duża. 1
pozner Opublikowano 6 Sierpnia 2015 #9 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Ja bym w ogóle zrezygnował przy mbunie z mrożonek.
Fikus Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Autor #10 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Bardzo dziękuję za pomoc. Tak zgadza się mam młode ryby ok3cm. Czyli co trzeci dzień mrożonka z pokarmem wybarwiającym a reszta diety to pokarmy roślinne?
Rekomendowane odpowiedzi