Skocz do zawartości

Zakładanie pierwszego Malawi 720l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co wiem, to tam (j. Malawi) raczej nie było wojny na pancerniki itp :)

No ale to ma się podobać Tobie i Twojej rodzinie.

Zobaczymy jak to będzie z tymi bakteriami.

Opublikowano

Witam dziś zrobiłem testy.

27.08.2015------------2.09.2015

PH 7,5-------------PH 7,5

No2 0,025----------No2 0,2

No3 10------------N03 pomiędzy 15/30

Zaczęło się? Następne testy po 6 dniach pozdr

Opublikowano

Statek to porażka , powinieneś właśnie uczyć dzieciaka,że takie sztuczności są blee w akwarium i wyglądają strasznie. Wiem że ma się to tobie podobać ale dla takie statki pierdzi nurki i inne tego typu ,,kfiatki" to akwarystyczne zło !

Jeżeli chodzi o parametry to klasycznie czyli bakterie wystartowały i przerabiają amoniak na NO2 ;-)

Opublikowano

Stan szanuję Twoją opinię ale statek jest dla mnie najmniej istotną sprawą w tym akwarium i nie po to jestem na tym forum żeby o nim pisać:)zamykając tę kwestię ciesze się że cykl ruszył pozdr

Opublikowano

Witam dziś zrobiłem testy.

27.08.2015------------2.09.2015-------------9.09.2015

PH 7,5-------------PH 7,5----------------------7,6

No2 0,025----------No2 0,2-------------------0,2

No3 10------------N03 pomiędzy 15/30------pomiędzy 30/50

Powinno mnie martwić że NO2 bez zmian?pozdr

Opublikowano

Jak pamiętam na starcie przedawkowałeś WA i miałeś podmienić 50% wody.

Po wynikach nie widzę że to zrobiłeś.;)

Masz już NO3 50 i zatrzymane NO2.

I tak będziesz musiał zrobić podmiankę z 50% wody przed wpuszczeniem ryb więc zrób to jak najszybciej, bo to zatrzymanie NO2 to z nadmiaru WA.

Jak masz jeszcze bakterie to po podmiance je wlej ale takie bez pożywki czyli nie nitrivec a np Seachem Stability, Prodibio Biodigest.

Jak wlejesz takie z pożywką to przedłużysz start a prawidłowo powinieneś za kilka dni kończyć.

Tymczasem u ciebie końca nie widać:D za to będziesz miał biologię gigant.:D

Opublikowano

Witam,tak wtedy się broniłem przed podmianą jak tylko mogłem z racji obowiązków .Teraz juz ogarniętą mam sytuacje rodzinna więc robię tę podmiankę 50 % .Deccorativo jak uważasz za ile dni zrobić kolejne testy ? Wczoraj dolałem porcję nowych bakterii jbl ,więc pewnie bedę musiał jechać po nowe?pozdr

Opublikowano

Jak wlałeś bakterie wczoraj to one już siedzą w złożu a nie ma ich w wodzie więc podmieniaj.

Nie kupuj już nowych bakterii te co są w baniaku muszą mieć czas by się namnożyć.

Etap nitryfikacji NO2 do NO3 ci stanął bo było za dużo WA jak wlałeś bakterie i podmienisz wodę poleci szybko do końca.

Przed podmianką zmierz NO3 i zapisz następne pomiary tak co 3-4 dni.

Jak ci NO2 spadnie do 0,025 zrób drugą podmiankę 20% wody i wpuszczaj ryby.

Masz w kranie NO3 =10 mg/l więc podmianki już z rybami będą musiały być solidne by się utrzymać w zakresie 20-40mg/l NO3.

Pomyśł już o biopolimerze np NGBC - masz tu taki temat opisany.

Opublikowano

Dzięki "WIELKIE" za wskazówki,podmiana prawie zakończona .TO teraz nastepny test za 3-4 dni.Pomyślę o tym biopolimerze ,zobaczę jak biologia będzie sobie radzić jak już będą ryby i jaki poziom będzie tego NO3 .

ps. a rybki zamierzam kupować tutaj http://www.rosendal-cichlide-center.dk/

mają tam coś około 100 gatunków,tylko ze 1,5 godziny drogi ode mnie ,więc mam nadzieje ze droga ich nie wykonczy za bardzo.pozdr