Skocz do zawartości

Zakładanie pierwszego Malawi 720l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fotka na szybko.W akwie mleko jak widać ,półki i szuflady czekają na swoja kolej.Teraz akwarium jest w komputerowym a do miejsca docelowego trafi jak się pewne fotele zestarzeją (czyt. Żona :))pozdr

ps.sorry za jakość zrobione z s3

post-16340-14695723978568_thumb.jpg

Opublikowano
START ZBIORNIKA 27.08.2015

Start będzie na WA.Mam ją dodać po 24 godzinach?i kiedy dodać bakterie Sera bio nitrivec.pozdr

Kolego z opisu na stronie producenta Sera bio Nitrivec to nie są bakterie nitryfikacyjne tylko czyszczące a to nie to samo.

Ty powinieneś wlać bakterie nitryfikacyjne - tak musi być napisane na opakowaniu lub ulotce.

Polecam Seachem Stability albo Prodibio Biodigest - jedna ampułka za 5 zł. wystarczy.

To tak jak drożdze jak dasz zaczyn i pożywkę tu WA - będą się namnażały dalej już same.

Dawidko ty umiesz liczyć?:D

spiochu ci napisał 1kropelka na 10l wody netto - tak i prawda

ty masz 600l wody czyli 60 kropelek

20 kropelek to 1 ml czyli powinieneś wlać 3ml WA a nie 6ml.

Wylewaj 50% wody dolej nowej z kranu - nie wiem czy w ogóle dałeś uzdatniacz kranówy na chloraminę i chlor w wodociągach i to powinno być pierwsze a potem ( po 10 minutach) wlej te bakterie nitryfikacyjne co polecałem albo inne ale nitryfikacyjne.

Obniż temp do 24C ( ty masz pojęcie ile prądu żre podgrzewanie 700l do 28C) wyłącz światełko jeśli masz i kręć wodą wszystkimi filtrami 24/7.

Pierwszy pomiar NO2 testem kropelkowym tylko czułym np JBLa- za 5 dni zrób.

Nic złego się nie stało tylko czasu szkoda bo tak jak to teraz jest to by ruszało miesiąc.

Już na starcie masz NO3 - 10 mg/l jak to zrobisz prawidłowo to na koniec będzie NO3 - 15-20 mg/l

Opublikowano

Witam .W opisie na akwrystyczny 24 było ze to bakterie nitryfikacyjne jako laik nie zorientowałem sie ze dzielą sie jeszcze na jakieś czyszczącehttps://www.akwarystyczny24.pl/sera-bio-nitrivec-250ml-bakterie-nitryfikacyjne-p-1386.html

a co do ilości WA to z linkupodanego przez Andzrejwałb http://forum.klub-malawi.pl/przyszpieszony-start-nowego-zbiornika-t22778.html?&highlight=woda+amoniakalnapodane było cyt:W mojej wodzie kranowej o pH 7,6 by uzyskać stężenie amoniaku:

- 1,5 mg/l trzeba wlać 1ml wody amoniakalnej 25% na każde 100l wody ( nie objętości akwarium). i tym sie kierowałem pózniej już nie czytałem bo przy narodzinach dziecka ten start robiłem z doskoku.poprawie błedy jak tylko znajde czas,a fotka to chyba musi być zaakceptowana pozdr

Opublikowano

Nie sądzę aby była konieczność wylewania aż 50% wody. Najważniejsze abyś dobrze uzdatnij wodę np. Sachem Prime i później z dość dużym zapasem wlał bakterii np. Sachem Stability. Można oczywiście celować w tańsze produkty. Ja polecam to co sam sprawdziłem i jestem tego w 100% pewny.

Opublikowano

Często natrafiamy na skąpe lub mylące informacje.

Zauważam że firmy niemieckie bardzo lakonicznie i ogólnikowo informują o swoich produktach, więc tak do końca nie wiem czy wlany Nitrivec zawiera bakterie nitryfikacyjne czy tylko czyszczące czy też jedne i drugie.

Co innego reszta świata - jak czytasz ulotki np Microbe Lift, Kordon czy Azoo - wszystko jest opisane.

U tego samego sprzedawcy masz niewątpliwie bio-startery bakteryjne o wiele tańsze np

https://www.akwarystyczny24.pl/jbl-filterstart-biostarter-zywe-bakterie-na-start-akwarium-p-824.html

Dopiszę także w pierwszym poście startu na WA ostateczne dawkowanie wypracowane przez koleżeństwo forum KM - tu wielkie podziękowania wszystkim którzy się przyczynili do tego w dyskusji , by nawet bez czytania całego tematu dobrze dawkować.

Jak przedmówca też polecam uzdatniacz Seachem Prime a co do ilości wymiany wody to odpowiedz by dał pomiar NH4 ale jeśli nie masz takiego testu kropelkowego to go nie kupuj ale raczej podmień te 50% wody.

Jak pisałem takie podwójne stężenie WA wydłuża start bo słabe jeszcze złoże bakteryjne nitryfikacji długo walczy z NO2 albo w ogóle staje na wysokim NO2 i czeka na pomoc nowych bakterii.

Musisz też pamiętać o tym wysokim NO3 w kranie, ale o tym potym

Opublikowano

Jestem teraz na miescie ,postaram się dokupić jakieś bakterie ,nie wiem jakie tu sprzedają i po powrocie wymienie 50% wody.

-- dołączony post:

Są te bakterie jbl ,może kupić 3 opakowania to bym nie musiał wymieniać wody?

Opublikowano

heh widziałem ze wam się nie spodoba ale synkowi bardzo i kupowałem go z myslą o Demasoni,będą miały się gdzie chować przed zebrą chilumbą.

Odnośnie startu kupiłem 3 opakowania jbl filter start po 15000000 bakterii wiec zrobię eksperyment zobaczymy w jakim czasie to przerobią mam czas ,może mój opisany przypadek kiedyś się komuś przyda pozdr