Skocz do zawartości

Projekt roślinnego miksu Malawi

Rekomendowane odpowiedzi

A mi się to podoba. Jedynie ta kępa Hygrophili po lewej stronie w/g mnie nie pasuje. Dimidiochromisy i tetrastigmy żyją wśród traw, więc wystrój jak najbardziej pasuje. Dimidiochromisy tam polują na ryby/narybek dla którego właśnie roślinność, nie kamienie, są schronieniem.

Dimidiochromis compressiceps Metangula - YouTube

Brakuje mi tylko dwóch rzeczy: kamieni (kilku dużych) i tła.

Trzymam kciuki za rośliny, że się utrzymają. Niejeden z nas wie jakie to trudne, i nie chodzi mi o to, że pysie coś z nimi zrobią. Ja już się poddałem, resztki Vallisneri jeszcze wegetują :(

Jeśli i u Ciebie Vallisneria się nie utrzyma, czego Ci nie życzę, to tu masz ciekawą alternatywę

AZZO SAGITTARIA L (20cm) - Roślina sztuczna (5156012732) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img07.allegroimg.pl/photos/400x300/51/56/01/27/5156012732@@AMEPARAM@@07@@AMEPARAM@@51/56/01/27@@AMEPARAM@@5156012732

;)
  • Dziękuję 1

Strigatus, tetrastigma mułek/piasek i rośliny, zebroides piach i skały, spinolotus tanzania toń nad głazami, tramitichromis płytkie zatoczki z pojedynczymi roślinkami, nitidus muł i piach ... no nie dogodzisz ;).

Jednak pamiętajcie, że akwarium to akwarium. Ryby potrzebujące roślin do życia najczęściej je spożywają no i nie ma szans aby np Astatotilapia czy Protomelas similis z tymi roślinami uchować. Poprawka, szanse istnieją ale są to duże koszty. Trzeba je po prostu dosadzać, ostro świecić i nawozić, żeby szybko rosły.

Dla mnie jednak obecność roślin zabiera urodę samym rybom. Przykładowo piękny Tramitichromis nad łachą piasku gdzie widać może pojedynczą roślinkę ale z dala od niego, to jednak coś innego niż pysk tej ryby widoczny w morzu roślin ;). Poza tym ich utrzymanie jest problematyczne a ja nie lubię skupiać się przy Malawi na czymś innym niż na rybach ;).

Dajmy więc olobolo szanse na zabawę z roślinami, jak mu się znudzą to je zlikwiduje, jak się nie znudzą to będzie starszym botanikiem naszego klubu ;). Korzenie też były nacenzurowane a później nawet modne ;). Nigdy nie zapomnę jakim szałem był śnieżnobiały piasek a ja wtedy miałem żółty i byłem cienias ... no a dzisiaj jestem cienias bo biały już niemodny ;) ... o modzie na łupki już nie wspomnę ... no nie nadążysz :lol::mrgreen:;).

Jedno jest pewne rybom u olobolo będzie dobrze jeśli będą miały dobre parametry wody i odpowiednią karmę. Wystrój jest rzeczą drugorzędną i w głównej mierze dotkniętą subiektywnymi odczuciami. Brak podciągania parametrów wody pod rośliny ( kwaszenie. dwutlenek itp ) w sposób szkodzący pyszczakom jest wystarczającym warunkiem żeby rośliny były w akwarium. To czy się otrzymają pokaże czas. Myślę, że ja mam rośliny w Malawi na zawsze za sobą ale olobolo nie zdążył mieć ich za sobą więc niech ma przed sobą i walczy :D.

• Dziękuję 1

Ok, krewerkarium fajne! A gdzie Malawi :-)? A tak seryjnie tojuż pisałem Adrianowi nie mój klimat, ale ważne żeby jemu się podobało. Jeżeli chodzi o compressicepsa to faktycznie żyje i poluje wśród zieleni, jednak z tego co pamiętam lubi likwidować zielone. Osobiście wyraziłem Adrianowi moją wizję na zielone Malawi. Myślę że każdy musi przejść zielone s Malawi żeby na koniec w kambolach skończyć :-)

• Dziękuję 1

Co ja tu mam napisać ? Napiszę jak większość, bo też uważam jak większość, że za dużo roślin to już jakoś nie Malawi, ale może jak piszesz - to jakiś stereotyp, który trzeba obalić. Jedno wiem - nie udzielam się w Twoich tematach za dużo (albo wcale), bo po co mam pisać coś, co nic nie wniesie :) ale ciesze się, że jest na tym forum taka osoba jak Ty. To tak jak kiedyś była reklama chyba Intela, wszyscy ubrani stali obok siebie w srebrnych skafandrach i jeden gość do góry nogami w różowym :)

Życzę powodzenia, będę nadal śledzić postępy/modyfikacje. Co do rybek - to nie chciałeś ich hodować od maluchów? Strigatus 9-11cm w połączeniu z tymi mniejszymi - może być ciekawie. Ja bynajmniej lubię od maluchów chować rybki :)

A i jeszcze jedno - jeśli chodzi o kolor zielony - zawsze możesz go mieć wkładając duża ilość kamieni i wyhodować zielone glony. Jest zielenina - jest ! ;)

Pozdrawiam

• Dziękuję 1

Myślę że każdy musi przejść zielone s Malawi żeby na koniec w kambolach skończyć :-)

Podzielam zdanie stana.

Ja tam wolę kamienie i dlatego wybrałem Malawi, więc dla mnie jak na razie to "szału ni ma".

Twój baniak, Twój wystrój. Jeszcze nie znalazł się taki co wszystkim dogodził:)

Powodzenia:)

• Dziękuję 1

@Pogo

Chciałbym też zobaczyć kontrast skalnego malawi z filtrem aquaponicznym

Chodzi Ci o to, żeby był skalniak + filtr aquaponiczny, tak?

@suricade

Dałeś jakieś podłoże dla roślin?

Z tyłu, tam gdzie Vallisneria ma zarosnąć tył akwarium, jest żwir 4-8mm:

]Naturalny żwirek,żwir kwarcowy podłoże 4-8mm 25 kg

Naturalny żwirek,żwir kwarcowy podłoże 4-8mm 25 kg (5215021514) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img07.allegroimg.pl/photos/400x300/52/15/02/15/5215021514@@AMEPARAM@@07@@AMEPARAM@@52/15/02/15@@AMEPARAM@@5215021514

+pałeczki nawozowe jedno opakowanie na ten pas z tyłu:

AZOO FERTI-STICK 30szt PAŁECZKI NAWOZOWE DO AKWA

AZOO FERTI-STICK 30szt PAŁECZKI NAWOZOWE DO AKWA (5499937173) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img04.allegroimg.pl/photos/400x300/54/99/93/71/5499937173@@AMEPARAM@@04@@AMEPARAM@@54/99/93/71@@AMEPARAM@@5499937173

piotriola - dzięki za miłe słowa :)

@harisimi

Ciekawa jest też filtracja i nawet jeśli nie podoła na pewno czegoś nas nauczy.

Zaczynam mieć obawy co do pojemności keramzytu... Niby tego dużo jest, ale jednak poziom wody w filtrze jest niższy niż całkowita pojemność kermazytu. Oczywiście mogę poziom wody jeszcze zwiększyć... Na razie zobaczymy.

Oczywiście rosliny i to czasem w ogromnych ilościach w Malawi występują i prawdą jest, że część ryb nawet w obsadzie olobolo ma do czynienia z roślinami na codzień.

Przykład obsady olobolo wskazuje, że musiałby tworzyć skrajnie inny substrat od mulisto - roślinnego poprzez piaszczysty aż do skalnego.

I o tym pamiętajmy. Musiałem upchnąć kilka habitatów do jednego akwarium

Te rośliny są przede wszystkim dla ryb, nie dla oglądającego.

a rośliny z czasem się wytnie

nie dam się tak łatwo :)

@eljot

Hmm z opisu całości przygotowań spodziewałem się jakiegoś zaskoczenia

Rozwiniesz? :) Czego się spodziewałeś?

@AndrzejWałb

Dzięki, widzę że wiesz o co chodzi. To na prawdę nie jest takie proste: Przekonać kobietę, że zamiast akwarium 112l ma się zgodzić na 1120l w wynajmowanym mieszkaniu, w pokoju pokoju 19m2, wypełnione kamieniami, bez roślin :) To akwarium pasuje tam jak słoń do ...

@kado

myślę, że przede wszystkim brakuje mu "charakteru Malawii"

Wiem, ale wiesz dlaczego? Bo "wszyscy" mają skalniaki. Gdyby "wszyscy" mieli takie, jak ja to ja bym zrobił skalniak z roślinami. Lubię mieć inne. Obsadę tez mam inną (dzięki Prezesowi).

@pozner

Jedynie ta kępa Hygrophili po lewej stronie w/g mnie nie pasuje

Ta wysoka, czy ta niska? Czyli nasze lewo, czy lewo z perspektywy akwarium?

Dimidiochromisy i tetrastigmy żyją wśród traw, więc wystrój jak najbardziej pasuje. Dimidiochromisy tam polują na ryby/narybek dla którego właśnie roślinność, nie kamienie, są schronieniem.

I tym się kierowałem, za namową Prezesa - została umieszczona Vallisneria z tyłu.

Mam jeszcze 25... mogę jedne skały zabrać i dać Vallisnerie - a te skały zabrane przerzucic na drugą kupkę. + usunięcie dużych Anubiasów

Brakuje mi tylko dwóch rzeczy: kamieni (kilku dużych) i tła.

Nie dałem kamieni dużych, bo nie mam takich ryb, dla których byłyby habitatem. Za schronienia robią rośliny. Tło będzie. Dzisiaj przyjeżdża i jakoś to tymczasowo zamontuję, aż Vallisneria nie zarośnie szyby.

Dzięki pozner za świetny filmik. Są rośliny w Malawi ?:)

@harisimi

Strigatus, tetrastigma mułek/piasek i rośliny, zebroides piach i skały, spinolotus tanzania toń nad głazami, tramitichromis płytkie zatoczki z pojedynczymi roślinkami, nitidus muł i piach ... no nie dogodzisz .

No prawie mi się udało to wszystko wepchnąć - tylko roślin za dożo. Generalnie to bym te anubiasy wywalił. Szkoda, że mam tak mało czasu na aranżację. Jakby sama Vallisneria została...

będzie starszym botanikiem naszego klubu

hehe, tylko że ja się w ogóle nie znam na roślinach:)

Jednak wolę ryby:)

Korzenie też były nacenzurowane a później nawet modne . Nigdy nie zapomnę jakim szałem był śnieżnobiały piasek a ja wtedy miałem żółty i byłem cienias ... no a dzisiaj jestem cienias bo biały już niemodny ... o modzie na łupki już nie wspomnę ... no nie nadążysz .

Dokładnie. Prezes mądrze prawi. Oczywiście, to co ja zrobiłem, to przesada. Te Anubiasy są za duże. Ale pamiętajcie też, że ja mam jedno akwarium. Wy, co niektórzy, macie nawet kilka. Tu sobie wrzucicie to, tu tamto. Ja chciałem Anubiasy, bo mi się podobają, ale teraz jednak wolałbym aby moje akwarium było podobne do tego filmiku poznera.

Przeanalizuję go.

Jedno jest pewne rybom u olobolo będzie dobrze jeśli będą miały dobre parametry wody i odpowiednią karmę. Wystrój jest rzeczą drugorzędną i w głównej mierze dotkniętą subiektywnymi odczuciami.

Dokładnie

@stan

Osobiście wyraziłem Adrianowi moją wizję na zielone Malawi.

Za późno. Miałem już zamówione Anubiasy:) cześć czekała już w małym akwarium.

To Twoja wina :) hehehe A tak na serio, to Twoja wizja bardzo mi się podoba i jest podobna do tej, nad którą myślę i opisałem wyżej.

Myślę że każdy musi przejść zielone s Malawi żeby na koniec w kambolach skończyć

Za dużo rozmów z Prezesem :)

@SmyQ

wszyscy ubrani stali obok siebie w srebrnych skafandrach i jeden gość do góry nogami w różowym

Dokładnie :) Inne akwarium, inna obsada :)

Gdyby nie Prezes, to wszystkie ryby miałbym inne, jakich nie ma tu nikt. Tak lubię :)

Co do rybek - to nie chciałeś ich hodować od maluchów?

Niektórych się nie da. Ja i tak chciałem duże, bo nie wiem ile będę wynajmował to mieszkanie i nie lubię czekać.

wyhodować zielone glony
podobają mi się czarne krasnorosty.

Nie wiem czy sterylizator UV 55W pozwoli na jakiekolwiek glony. Zresztą tu będzie takie ssanie na azot, że glony się nie załapią:)

@onestone

Bedziesz nawozil ?

tylko, jeśli będzie taka potrzeba

Dozujesz co2?

Tak:) ale tylko w formie wydalanego przez pyszczaki :)

Jaki sens ma stosowanie hydroponiki przy roślinach akwariowych,przeciez to BEZSENS! Hydroponika bedzie stanowiła konkurencje dla roślin akwariowych,które padną raz dwa.

Twoje obawy nie są pozbawione sensu, ale ja się w ogóle nie martwię.

W razie czego ograniczę rośliny w akwarium.

Idę do domu rozmyślać na losem Anubiasów.

Jeszcze raz dziękuję za liczne opinie. Przyznam, że zdziwiłem się, że tak dobre oceny dostałem. Nie myślałem tez, że będziecie oceniać. Zdziwiłem się, ale dzięki.