Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierwszy raz udało mi się utrzymać rośliny z pyśkami. Szczęście moje nie trwało długo. Przez około 2 tygodnie okrzemka dosłownie zżarła moje anubiasy. Nie walczę już nawet z tym, ponieważ na dniach przenoszę wszystko do większego baniaka. W nowym baniaku chcę bardzo gęsto zasadzić vallisnerie i liczyć, że szybkość golenia będzie wolniejsza od szybkości rośnięcia.

W nowym baniaku zainwestuje w absorber krzemianów. Trzymam kciuki za Twojego roslinnego-miksa :)

Opublikowano
Podjadę do TM, rzucę po cichu do akwarium z rybami dla olobolo, 3 moje Astato i zanim nasz miłośnik roślin się skubnie ( będziemy mu zespołowo wciskać że to Tramitichroois :mrgreen:), to moje roślino-wyjadacze posprzątają :cool:

"Tramitichromis" :P co ja tam mogę się wymądrzać przy mojej skromnej obsadzie :P szczególnie,że zielsko spodobało się temu jedynemu :D rok walczyłem! i co ? w końcu odpuścił,ale nic za darmo 8-) jak robię odmulanko to "cwaniak" w palca musi mnie dziabnąć :) jak już dopadnie to spokojny jak "baranek".

• Dziękuję 1
Opublikowano

Hehe

Jak Wam pokaże to bedzie wesoło :) ale nie odpuszczę. :)

Harisimi i Stan juz widzieli :) oberwało mi sie jak na razie tylko od szefa:)

Oprócz V. gigantea jest oczywiście Anubiasów kilka, jeden sięga tafli wiec ma ponad 60cm bo jest na kamieniach.

Projekt, od początku miał byc projektem roślinnym:) Jeśli ktoś myślał, że zrobię skalniak, to nie moja wina, że się rozczaruje :)

Sa tez 2 odmiany Hygrophila i z 5 lotusów ukrytych, żeby Harisimi mógł oglądać piękne ryby a nie krzaki:). Czy przeżyją ? Zobaczymy.

Generalnie jest tak zielono, że 36 modułów GOQ białych zimnych daje ciepły odcień wody.

Ciagle czekam na niebieskie moduły, dlatego na razie nie mogę tego podciągnąć w stronę zimniejszej tonacji.

Zamawiam jutro 2 falowniki:

http://allegro.pl/wloska-pompa-mover-2xm7200-dwupak-3-lata-gwar-i5327610491.html#

Są ponoć niesłyszalne. Słyszałem u Stana jebao i dla mnie dźwięk był nie do zaakceptowania. Stanowi nie przeszkadzało:)

Dzięki prezesowi wiem, że moje ryby mają się dobrze i są cudne, bo widział je na własne oczy w TM :)

Dzięki Harisimi za wszystko:)

Niestety, oprócz Prtomelasow nie dojadą do mnie O. tetrastigma :(

Bedą we wrześniu.

Także na razie bedą 4 gatunki.

Obsadzilem cześć aquaponiki. Muszę jeszcze przetestować ta pompę co jest z nią nie tak.

Chciałbym tutaj podziękować także Stanowi. Dzięki temu, ze zobaczyłem jego cudowne akwaria, wiele podglądałem :) szkoda ze tak późno. Powiem Wam, ze wiele bym zmienił, gdybym zobaczył jego akwaria w maju, czerwcu... Byc może zrezygnowalbym z roślinnego Malawi.

Teraz nie ma odwrotu:)

Bedzie zielono. Zdjęcia wkrótce.

Opublikowano
Słyszałem u Stana jebao i dla mnie dźwięk był nie do zaakceptowania. Stanowi nie przeszkadzało:)

Ja mam Jebao wp-25, i powiem tak. Cieszę się że akwa stoi w salonie a nie sypialni. Dobrze ze jebao ma czujnik swiatla i w nocy umie sie sciszyc...

Opublikowano
na początku na pewno... później może też...a jeszcze później to zobaczymy ;]

Wierzysz w moc destrukcyjną predatorów ☺. Jeśli obirą rewir w największym gąszczu to oczywiście rewir tam zrobią co nie do końca spodoba się roślinom. Jeśli jednak wybiorą piasek to będzie ok. Przy obsadzie olobolo daje duże szanse valisnerii i anubiasom reszta ma mniejsze szanse. Piszę o obsadzie bo jeśli chodzi o wodę to może być różnie. Mi nigdy się nie udało . Nabe miał gąszcz póki nie dałem mu Astatotilapii . Kolega miał kryptokoryne do końca swej przygody z malawką. Mars też, choć polemizowałbym czy brydnozielono-brązowe liście mikrozorium to jeszcze ozdoba. Pożyjemy zobaczymy ☺