Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na jednej ze stron znalazłem takie info

Temperment: Males at Pombo Rocks are highly aggressive in their territorial defence, unlike the population at Ndumbi Rocks. In the aquaria they're a belligerent species, which should be kept with other aggressive mbuna, preferably larger. Spawning Behaviour: Males should be kept with atleast three females to avoid deaths due to excessive chasing. Also, one male should only be kept in a tank, as they'll continuously fight amongst each other. Males excavate burrows beneath rocks but will also defend nests in pure rocky habitat.

Może faktycznie te dwie populacje różnią się temperamentem i stąd różne opinie?

Opublikowano
Na jednej ze stron znalazłem takie info

Temperment: Males at Pombo Rocks are highly aggressive in their territorial defence, unlike the population at Ndumbi Rocks. In the aquaria they're a belligerent species, which should be kept with other aggressive mbuna, preferably larger. Spawning Behaviour: Males should be kept with atleast three females to avoid deaths due to excessive chasing. Also, one male should only be kept in a tank, as they'll continuously fight amongst each other. Males excavate burrows beneath rocks but will also defend nests in pure rocky habitat.

Może faktycznie te dwie populacje różnią się temperamentem i stąd różne opinie?

Wszyscy wiemy doskonale, jak różne może być zachowanie tego samego gatunku pysia w zależności od warunkach hodowlanych.

Im więcej opinii hodowców, tym większe prawdopodobieństwo wypośrodkowania i zoptymalizowania warunków chowu.

Cieszę się, że mam tą rybkę i cieszę się, że mogłem swoje spostrzeżenia na jej temat przekazać - oby się przydały innym.

Opublikowano

Dziękuję za wszystkie informacje na temat tego pysia, chyba dam sobie na luz i odpuszczę nigdy nie wiadomo z jakim temperamentem by mi się trafił.A może jakieś inne propozycje do rdzawych i saulosi. :P

Opublikowano

Nie wiem kolego luk75 jakie masz doświadczenie z pyszczakami.

Jeżeli nie masz go za wiele, to bezpiecznym posunięciem będzie hodowanie dwóch gatunków.

Wielu rzeczy i zachowań się nauczysz i z czasem przesiądziesz się na większe szkło i liczniejszą obsadę.

Saulosi i rdzawy ( lub inne zestawienia dwugatunkowe ) na początek w zupełności wystarczą do 240litrów

Takim wyborem nie komplikujemy życia sobie i rybom.

Każdy gatunek dojrzewa w nieco innym tempie i gdy wydaje nam się , że obsadę mamy już w jakiś sposób ułożoną czy ustabilizowaną nagle na przestrzeni kilku dni potrafi wszystko runąć.

Im więcej gatunków, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia takiej sytuacji.

Zresztą, po latach hodowli pyszczaków w różnych konfiguracjach, wyznaję od jakiegoś czasu zasadę, że najlepszym rozwiązaniem ( choć tutaj nie propagowanym ) jest akwarium jednogatunkowe.

Po kilkunastu miesiącach doświadczeń z hodowanymi rybami możesz rozwinąć skrzydła i jeśli uznasz za słuszne dorzucisz kolejny gatunek, albo dojdziesz o wniosku, że to nie jest Twoja bajka.