luk75 Opublikowano 1 Lipca 2015 #1 Opublikowano 1 Lipca 2015 Witam co sądzicie o takim połączeniu w akwa 240 l.Pseudotropheus sp."perspicax orange cap 5+1 .Saulosi 5+1 oraz Rdzawy 5 + 1.Chyba się nie pozabijają .
MatiK Opublikowano 1 Lipca 2015 #3 Opublikowano 1 Lipca 2015 Tylko chyba trochę za dużo tych rybek chcesz tam trzymać, 18 sztuk w 240 litrach? 1
luk75 Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor #4 Opublikowano 1 Lipca 2015 Tylko chyba trochę za dużo tych rybek chcesz tam trzymać, 18 sztuk w 240 litrach? Nie zredukuję do 15 szt. i chyba bedzie ok.
MatiK Opublikowano 1 Lipca 2015 #5 Opublikowano 1 Lipca 2015 Wiesz, 240 litrów to w praktyce jednak sporo mniej, bo musisz odliczyć piach i kamienie, wiem, że wydaje się mało, ale spróbowałbym w układach 1+3, ale mogę być w błędzie (chociaż ostrożności nigdy za wiele podobno) więc w razie czego niech mnie ktoś poprawi... 1
eljot Opublikowano 1 Lipca 2015 #6 Opublikowano 1 Lipca 2015 Spokojnie wystarczy miejsca na 3 haremy 1+4, zwłaszcza, że wybrałeś małe ryby z czego jeden gatunek nieterytorialny. 1
MALAWI MBUNA WORLD Opublikowano 2 Lipca 2015 #7 Opublikowano 2 Lipca 2015 Pseudotropheus sp. "perspicax orange cap" Ndumbi - to mocna i AGRESYWNA ryba. Z opisów internetowych wynika, że powinna dorastać maksymalnie do 10 cm. W warunkach akwariowych częstokroć dorasta do 12 cm ( trzy niezależne źródła pozyskania ryb i dwóch hodowców ). Nie polecam do zestawu z saulosi i sprengerae, które w akwarium 240 l zostaną wręcz " rozjechane " przez samca persa - a ten im starszy, tym bardziej agresywny. Samiec - kolorystycznie - cudo. Mija już kolejny rok hodowli tej ryby, a ja nie mogę się na tego " oprycha" napatrzeć - szczególnie w czasie tarła i walki o rewir. Samice - kolorystycznie podobne do I. sprengerae, a to kolejny powód przeciw powyższemu połączeniu. Wg mnie najlepiej łączyć ten gatunek w większych zbiornikach ( od 350 l ) i z mocnymi gatunkami np: M.e. red red, P. socolofi, M. auratus, M. lombardoi itd. Ryba bardziej jako ciekawostka. 2
eljot Opublikowano 2 Lipca 2015 #8 Opublikowano 2 Lipca 2015 Mija się to co piszesz z tym co słyszałem, wydaje mi się że ktoś z "dawnych klubowiczów hodował tą rybę i nie opisywał jej jako kilera? (oczywiście chodzi o agresję względem innych gatunków). Co do podobieństw samic do rdzawych, hmm na fotkach wielkiego podobieństwa nie widzę, może na żywo jest inaczej ?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 2 Lipca 2015 #9 Opublikowano 2 Lipca 2015 5+1 .Saulosi 5+1 oraz Rdzawy 5 + 1. ..tak dla "porządku" popraw luk 5+1 na 1+5 co oznacza jeden samiec i pięć samic bo jeszcze jakiś nowy adept wykombinuje sobie inaczej to co napisałeś
MALAWI MBUNA WORLD Opublikowano 2 Lipca 2015 #10 Opublikowano 2 Lipca 2015 Opisuję swoje ( ponad 3 letnie ) doświadczenie z tym gatunkiem. Ryby w tym czasie przewinęły się przez różne połączenia. Pers potrafi z powodzeniem pogonić auratusa, maingano.
Rekomendowane odpowiedzi