Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wspólny dla kanałów jest "plus". Sterowanie jest masą (jest jeden + i cztery masy). Niestety ze względów technicznych nie jestem w stanie rozbić wspólnego "plusa" na dwa. Brakuje miejsca na płytce, bo ścieżki pod maksymalne obciążenie muszą być dosyć szerokie.

Opublikowano

Z nadzieją obserwuję ten wątek. Mam pytania:

• Z jaka częstotliwością pracuje PWM? Niektóre osoby potrafią zauważyć zbyt wolne PWM

• W czym jest napisany program?

• Czy testowales go pod Wine na Linuksie?

• Czy oprócz gui program można obsługiwać z cli?

• Czy myślałeś o obsłudze przez przeglądarkę?

Jako potencjalny klient, chciałbym podkreślić, że dla mnie liczy się jakość i funkcjonalność a nie cena. Trzymam kciuki i jeśli produkt będzie ewoluował w opisywanym w tym wątku kierunku, to z pewnością zechcę go kupić.

Opublikowano

Częstotliwość PWM to 490hz. Nie do zauważenia przez człowieka. PWM 8 bitowy (0-255). Program napisany jest w środowisku Arduino (c++) . Nie testowany pod wine. Będą udokumentowane polecenia, które można wydawać przez port COM, czyli będzie można napisać prosty program do ustawiania parametrów. Obsługa przez przeglądarkę na razie nie wchodzi w grę, gdyż wymagało by to, aby znacznie rozbudować stronę sprzętową.

Pozdrawiam

Romek

Opublikowano

490Hz rzeczywiście nie powinno byc zauważalne. Aczkolwiek to taka dolna granica :) ludzie są różni. Ja na szczęście człowiekiem-muchą nie jestem :) Pytam o to, gdyż problem jest znany w monitorach LCD. Tam stało sie modne określenie flicker-free na monitor w którym albo PWM jest tak szybkie ze nie widać sinusoidy podczas pomiaru, albo nie stosuje się PWM.

Bardzo cieszy mnie fakt, że w PL są ludzie z pasją, którzy potrafią wykorzystać wiedzę w odpowiednim kierunku. Potem muszą zarobić na tym odpowiednią kasę oczywiście.

Znalazłem producenta świetnego (i rewolucyjnego, opatentowanego) oświetlenia (jednak się udało), super filtra aquaponicznego, teraz mam nadzieję, że juz wkrótce będziemy mieli producenta na prawdę udanego sterownika.

Trzymam kciuki! I pamiętaj, patent nie jest tani, ale warto o nim pomysleć :)

Opublikowano

490 Hz to dolna granica? Znaczy chcesz powiedzieć, że przy telewizorach o odświerzaniu 50Hz już widzisz zmieniające się obrazy? Ba, nawet te o sztucznym odświerzaniu 100 czy 200 Hz też Ci migotają?

Cytat z wiki:

" oko ludzkie nie rejestruje już błysków powyżej 45–53 na sekundę, dlatego postrzegamy np. światło świetlówki jako ciągłe, chociaż pulsuje ono z częstotliwością 100 lub 120 błysków na sekundę."

Wysłane z telefonu

• Dziękuję 1
Opublikowano

To nie do końca takie proste jak się wydaje. 50hz przy wyświetlaniu obrazu jest OK. Natomiast inna sprawa to obserwowanie obiektów poruszających się w takim migoczącym świetle. Z moich doświadczeń wynika, że zejście poniżej 300Hz daje dziwne efekty (szczególnie jak ryby poruszają się szybko). Natomiast przy 490Hz efekt stroboskopowy jest wg mnie zupełnie niewidoczny.

Jak to często bywa prawda leży gdzieś pośrodku :)

PS. W innym wątku czytałem o sterowniku TC420, który ma podobne funkcje jak ten projektowany przeze mnie. Widziałem też filmik, który prezentował szybką zmianę i wg mnie mają to zwalone, bo aktualizują poziom co sekundę, więc są skoki. U mnie przy szybkich zmianach poziom oświetlenia aktualizowany jest kilkanaście razy na sekundę, więc takich efektów nie ma :) Panowie testerzy mogą to sprawdzić ustawiając poziomy przejście od 0 do 100% w minutę (jak się uda wyklikać w interfejsie).

Opublikowano

Spiochu... ja odnoszę się do jasności regulacji oświetlenia metodą PWM.

To co innego niż odświeżanie obrazu. Zobacz sobie ten problem w monitorach LCD na portalu tftcentral albo prad.de.

Jak byś miał regulację jasności PWM z częstotliwością 50Hz, to miałbyś migotanie zapewne gwarantowane. Ty piszesz o czymś kompletnie innym.

Opublikowano

Myślałem jak zrealizować ręczne wyłączanie niektórych kanałów (zaproponował to jeden z testerów). Wpadłem na pomysł dodania sterowania z pilota IR. Niestety podniosłoby to koszt sterownika o co najmniej 10 zł, ale dałoby dodatkowe możliwości. Tylko właśnie jakie? Macie jakieś ciekawe pomysły? Warto dorzucić takie udogodnienie?