Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jakiego polecalibyście eliminatora narybku dla mbuny ?... nie może być za duży, bo akwa 150cm ....... czy Melanochromis sp."northern blue" byłby dobry i jak z żywieniem ... niby w opisie pisze, ze : "Jedzenie bogate glonów jak pelety spirulina lub płatków jest bardzo ważne dla nich, więc nie powinno zabraknąć w ich menu".

Opublikowano

Melanochromis kaskazini ( northern blue ) to nie typowy rybojad choć młode rybki są w jego menu. Bardziej rybożerny jest Melanochromis chipokae. W praktyce ryby F1 oraz Fxx mogą być skuteczne na podobnym poziomie. Co najwyżej średnim :).

Opublikowano

Witam, przepraszam że dopiero teraz się odzywam ale wyjazd i awaria sprzętu do tego się przyczyniła.

Dokładnie mam tą rybę, co mogę o niej powiedzieć, duża silna ryba lubiąca zapolować. Gdy miałem więcej przedstawicieli tego gatunku nie miałem problemu z przeżywalnością narybku. Teraz jak został mi jeden osobnik, zdarza się że coś się uchowa. Mój samiec ma w tej chwili ok 16cm, a już ok 1,5 roku temu widziałem jak jako jeszcze młode osobniki upolowały mi kilka z najmniejszych wpuszczonych Acei. Agresję swoją jednak najbardziej chyba okazuje wewnątrzgatunkowo, najsilniejszy osobnik wykończył wszystkich rywali. W stosunku do pozostałych gatunków nie okazuje zbytniej agresji, choć nie wiem natomiast jak by to było gdyby miał samicę i podchodził do tarła.

Co do tej ryby to chyba tyle, natomiast dodam że P. Acei, też jest całkiem niezłym likwidatorem narybku. Dotyczy to jak zauważyłem w dużej mierze dużych wyrośniętych samców.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Też mi się podoba , bo śliczny jest , ale nie wiem czy nie za delikatny dla mbuny.

Opublikowano

A akwarium .... Nie da rady, żeby urosło? :) moje tez na początku nie chciało. A teraz ogranicza mnie juz tylko wejście do mieszkania :)

Wtedy możliwości przekraczają naszą wyobraźnię... :)

Tyle osób na forum mi sugerowało, że akwarium powinno rosnąć :)

Teraz ja delikatnie zachęcam do przemyślenia.

Jak żona marudzi to pokazać jej Dimidichromis strigatus, Lethrinops lethrinus (pal licho, że niedostępny :)), Otopharynx tetrastigma, Placidichromis sp "Jalo reef" i parę innych piękności.

Moja marszczyła się już na 100cm. Ale jak rosło do 120 to argument był taki, ze. Z 1 gat moge miec 2:)

I tak dalej. Potem sama ryby wybierała. Obecnie upiera sie przy C. zebroides chociaż ja bym zamienił na non-Mbuna.

A jak miejsca nie ma to sprzedać graty, przemeblować, ścianę wykuć :)

Zawsze da się cos zrobić:)

Jak portfel problemem to napisać do Przemka Wieczorka :)

Osobiście nie wyobrażam sobie łapania narybku . . . Przeciez te małe szajbusy mnożą się jak króliki :)