Skocz do zawartości

Biopolimer TMBT - biologiczne usuwanie NO3 oraz PO4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mortis masz racje pokręciłem już te filtry wszystkie..

Tak jak piszesz 901 ma 900l/h i przepływ od dołu a złoże mam w górnym koszu zaraz przed gąbką trochę pomieszałem ale sens był hehe. W każdym bądź razie we wszystkich filtrach biopolimery dałem jako przed ostatnie względem przepływu potem gąbka.

Opublikowano

Zamieszaliście ładnie z tymi filtrami ,więc zapytam po prostu mając HW303B miałem zasypane TMBT na początku w środkowym koszu potem zmieniłem na pierwszy od góry i mam wrażenia ,że złoże działa o wiele gorzej...Więc jak to jest z biopolimerem w HW ?

Dać TBMT w pierwszy od dołu,czy od góry?

Opublikowano
Zamieszaliście ładnie z tymi filtrami ,więc zapytam po prostu mając HW303B miałem zasypane TMBT na początku w środkowym koszu potem zmieniłem na pierwszy od góry i mam wrażenia ,że złoże działa o wiele gorzej...Więc jak to jest z biopolimerem w HW ?

Dać TBMT w pierwszy od dołu,czy od góry?

Od dołu.

Opublikowano

Patryk moglbys napisac w watku NGBC o tych wadach, bo jedyna jaka zauwazylem to glucenie, a z TMBT wszyscy maja problem ze startem, ktory i tak dlugo trwa. Teraz 1000ml polimeru jest w tej samej cenie

Jak tak czytam i obserwuje oba watki, to dochodze do wniosku ze TMBT do dobrej pracy potrzebuje znacznie wiecej tlenu niz NGBC. Dlatego producent wymyslil ten mega drogi reaktor zraszajacy do TMBT :-D

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
Patryk moglbys napisac w watku NGBC o tych wadach, bo jedyna jaka zauwazylem to glucenie, a z TMBT wszyscy maja problem ze startem, ktory i tak dlugo trwa. Teraz 1000ml polimeru jest w tej samej cenie

Jak tak czytam i obserwuje oba watki, to dochodze do wniosku ze TMBT do dobrej pracy potrzebuje znacznie wiecej tlenu niz NGBC. Dlatego producent wymyslil ten mega drogi reaktor zraszajacy do TMBT :-D

Zgadza się potrzebuje więcej tlenu ale do końca nie wiadomo czy aby na pewno tego rozpuszczonego w wodzie gdyż oprócz bakterii na biopolimerach znajdują się również grzyby.

I ogólnie jest to dużo bardziej złożony "organizm" niż nam się wydawało.

Napiszę tu gdyż wątki i tak od dawna się mieszają.

Oba biopolimery pozostawiają po sobie rdzawo-brązowy osad/kurz/muł jak by tego nie nazwał jest to, to co osadza się nam na mediach filtracyjnych na dnie w sumpach bądź jest częściowo wyłapywane przez różnego rodzaju mechaniki.Oprucz tego NGBC w początkowej fazie gluci (pływające białe farfocle) później zostawia po sobie taki drobny biały pyłek.

Proponuje zrobić test dla tych którzy już jakiś czas używają któregoś z biopolimerów i mają go w kuble powiedzmy około pół roku.

Weźcie kubełki w ręce i potrząśnijcie nimi mocno sami zobaczycie co z nich wyleci.

Opublikowano

z tego co piszesz to jedyna sluszna droga dla TMBT jest reaktor zraszany, zeby wyciagnac z niego 100% mocy :-D

Zgodze sie z Toba o tych rdzawych nalotach, ale dobra cyrkulacja i mechanika wszystko zalatwia :-D