Jump to content

Siema.

Recommended Posts

Witam Wszystkich. Mam na imię Piotr i jestem tu nowy. Mój zbiornik to 450l ale na razie jestem na etapie wydawania ryb i roślin bo to akwarium jest towarzyskie. Od jakiegoś czasu urzekło mnie Malawi i pyszczaki,dlatego też zacząłem lekturę od najlepszego Forum w tym temacie.Minie trochę czasu jeszcze zanim wystartuję z pysiami ale generalnie przymierzam się do Launocar.Jak tylko zrobię akwa podzielę się zdjęciami.Pozdrawiam wszystkich userów.:)

Witaj

Wybrałeś ciekawy gatunek, będę kibicował. Wybrałeś ten gatunek że względu kolorystycznego , czy chodzi ci o zachowania rozrodcze? Są w tej grupie takie samice które inkubują młode i pozostają na terytorium samca.

powodzenia :D

Aulonocary podobają się i mi i mojej żonie ale w sumie fakt,że jest bardzo dużo odmian tego gatunku też się przyczynił do wyboru tej rybki. Zanim ruszę jeszcze chwila zejdzie bo mam parę skalarów i molinezje do wydania.Ale jest mały plus bo mam aktywny zbiornik i moje bakterie są już u mnie dobrze zadomowione :).Tak na marginesie wiem,że to Klub Malawi ale jakby ktoś chciał zobaczyć moje akwarium to zapraszam na:

Akwarium 450l - YouTube

Bardzo ładne akwarium aż szkoda likwidować. Nie chciał bym Ciebie zniechęcać ale przy aulonocarach można zostać z dwoma, trzema ładnymi rybami i dwudziestoma brzydalami w akwarium. Trzeba przeanalizować ryby pod wzglendem agresji ( gdzieś na forum była ankieta ) sam to przerabiam i nie jestem z siebie zadowolony.

To akwa na YT nie jest obecnie tak piękne, ciągła walka z glonami plus masa starań co do parametrów wody dała mi się już dawno we znaki. Żonka w przypływie agresji wlała jakiegoś specyfiku od glonów i większość delikatnych roślin poszła się rąbać a glon jak był tak jest. W sumie to tylko przyśpieszyło i przekonało mnie co do zmiany na Malawi. Co do Aulonocar to nie jest żelazna decyzja. Na razie dużo czytam i chłonę wiedzę co do hodowli pysi. Wszystko przede mną ale każda sugestia mile widziana.Pozdro 4all.;)

Witam, fakt trzeba przyznać zbiornik bardzo ładnie utrzymany. Przesiadka z takiego zielonego baniaka na Malawi, można porównać do przeniesienia się z dżungli na pustynię. Na szczęście ryby swoją urodą i zachowaniem nadrabiają i odwdzięczają się za ten surowy krajobraz. Witam na forum ;)

ryby swoją urodą i zachowaniem nadrabiają i odwdzięczają się za ten surowy krajobraz.

Ten surowy krajobraz jest otoczony piękną głębią i to jest to co prawdziwi mężczyźni lubią. Ech jak mi się to podoba w Malawi i widzę, że kolega PadrePio zaczyna to czuć