Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mathieu no to oficjalnie gratuluję i ja :) Maluchy zawsze są fajne.

Wg mnie cyrkulacja nie wygląda na przesadzoną, ryby pływają w obie strony po całym akwarium.

Na filmach z jeziora widać jak bardzo prądy i fale miotają rybami. W warunkach akwariowych trudno jednak odzwierciedlić masy wody z jeziora. Cyrkulacja z kolei powinna nam zamiatać nieczystości.

Opublikowano

No własnie z tą cyrkulacją nie jest tak źle chyba jak to wygląda. Zastanawiałem się nawet czy nie dołożyć cyrkulatora, w przyszłości jak ryby podrosną. Do tego mam wrażenie, że tylko przy szybie tak to wygląda, bardziej w głąb akwarium już tak nie ciągnie. No ale będę obserwował czy nieczystości się nie osadzają nigdzie.

Opublikowano

Ja u siebie początkowo miałem opartą filtrację tylko o e1501 z prefiltrem z korpusu narurowego i podstawowym cyrkulatorem jvp-100. Póki ryby były młode i małe dawało to radę. Gdy podrosły niestety sporo nieczystości zbierało się w paru miejscach. Dodałem ostatnio aquael circulator 1000 i jak na razie jest okej, brak widocznych nieczystości.

Opublikowano

Patrząc na swoje akwarium też mam wrażenie, że to będzie jednak za mało w przyszłości. Nie wiem tylko czy pierwszym krokiem powinna być wymiana Starego AquaSzuta 1000l/h na jakiegoś Aquael Circulator, czy dołożenie do tego zestawu co już jest jakiegoś dodatkowego cyrkulatora.

Opublikowano

Nie wiem jak Twój AquaSzut wygląda, myślę że to też nie jest ważne. Jeśli 1000 w jego nazwie oznacza jego przepływ to powinien być wystarczający, myślę że póki co nie masz się czym martwić. Tylko czyścić gąbkę na nim raz w tygodniu, żeby mu brudna gąbka nie dusiła przepływu. Jak z czasem będzie potrzeba dołożysz mały cyrkulator jvp i podobnie jak u mnie może być to finał.

Opublikowano

Aquael cyrkulator 1500 będzie troszkę dużo ale masz tam regulację przepływu i sobie ustawisz, a może zmienisz akwa na większe i będziesz mechaniaka gotowego do użycia.

Opublikowano

Dokładnie, przepływ 1000l/h. Mam jednak wrażenie, że jakoś słabo dmucha. Nie wiem czy to kwestia jego wieku już, czy moje błędne wyobrażenie. ;) Wygląda jak ten z obrazka. Ja zostawiłem tylko tę górną część (zieloną), a dolne koszyki zastąpiłem jedną gąbka 20x10 cm w kształcie walca.

post-14845-14695722231583_thumb.png

Opublikowano

Nikt nie będzie wiedział z jaką siłą dmucha :) Sprawdź doświadczalnie to Ci się wyjaśni. Wsadź go do wiadra, miednicy lub zostaw w akwarium. Na wylot załóż wąż. Na tej samej wysokości lub niżej (żeby nie musiał pompować do góry) umieść drugie naczynie. Włącz stoper, odlicz minute pracy i sprawdź jakąś miarką (np kuchenna) ile wody Ci przelał, pomnóż przez 60 i będziesz miał swój realny przepływ na godzinę. Jak będzie znacząco mniejszy zmienisz filtr na coś nowszego.

Póki jest czysto w akwarium nie widzę potrzeby zaprzątania sobie tym głowy :)