Skocz do zawartości

Naprawa aparatu firmy Canon, ma to sens ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tyle, że ja chcę kupić nikona. Mam szersze wsparcie logistyczne ☺. Hmm czyli takiego g nie kupię ... zostaje więc tylko naprawa ? Albo nauka bez AF ... Jacek robisz to z ręki czy na statywie ?

Co ty chcesz zrobic ..kupic to g na "n"... nie pchaj sie w to , wystarczy ze twoja rodzina juz w to sie wladowala ale ich strata.

Wszystkie zdjecia robie z reki a statyw uzywam do robienia zdjec calego zbiornika.

Af przy slabo doswietlonym zbiorniku czesto calkowicie wariuje i nie wyostrzy tak jak chcemy . Wczesniej pisales ze wewnetrzna lampa przestala ci wyzwalac... to duzy bol jezeli chodzi o kameralna impreze typu imieniny " cioci" ...ale w fotografi akwarystycznej zupelnie zbedna rzecz .W saneczki do lampy zewnetrznej wsuwasz nadajnik wyzwalajacy lampe zewnetrzna lub taka kosc - adapter do polaczenia kablowego ...inwestujesz w lampe zewnetrzna i to juz zupelnie inna bajka za nie tak duze pieniadze pozniej pomyslec nalezy o obiektywie macro i juz grasz w najwyzszej lidze....

Opublikowano

Nie zgodzę się z tobą w żadnym punkcie. Nikon jeszcze nie dogonił Canona w fotografii cyfrowej, ale niewiele mu brakuje, więc nazywanie go g... jest grubą przesadą. Zdaję sobie sprawę, że są zwolennicy i przeciwnicy obu marek, ale nie powinno to przesłaniać prawdziwego obrazu.

AF przy słabo oświetlonym akwarium też zadziała bez problemu. Przy lampie zewnętrznej wyzwalany jest przedbłysk, umożliwiający zadziałanie AF i redukcję czerwonych oczu. Często jest to czerwona lampka umieszczona w korpusie lampy. Bez lampy zew. jest to też możliwe, gdyż masz w korpusie umieszczoną lampkę, która zapala się przed zrobieniem zdjęcia i ma umożliwić AF ustawienie ostrości. Na tym zdjęciu światło było wyłączone w akwarium i w pokoju, czyli panowała absolutna ciemność.

http://forum.klub-malawi.pl/galeria/images/13224/1_KCR_0162.JPG

Domyślam się, że twoja opinia może wynikać z faktu, że przy słabym oświetleniu w akwarium, dużej ogniskowej i konieczności ustawienia długiego czasu naświetlania, AF wariuje. Jest to oczywiste, gdyż drży ręka i jeśli nie ma stabilizatora, AF nie ustawi ostrości. Podstawowa zasada, czym dłuższa ogniskowa tym krótszy czas, pozwalający zrobić nieporuszone zdjęcie.

Wbudowana lampa też może być użyteczna. Przy ustawieniu odpowiednich parametrów działa doświetlająco. Warunek to nie robić zdjęć na wprost, ale to chyba jest oczywiste :)

Przepraszam, zgadzam się punkcie o saneczkach.

Opublikowano

To i ja dla rozluznienia, niby xerokopiarka ma być lepsze od sprzętu foto?

Ja w moim nikonie (mimo, że już leciwy) nie mam problemu z ostrością AF, ale rzeczywiście słyszałem, że xero w tej materii niedomaga. ;)

Opublikowano

Widzę, że wsadziłem kij w mrowisko ... wojna canonowo - nikonowa i zaraz trup będzie słał się gęsto :). Generalnie nie preferuje żadnej firmy ale choćby Mars raczej twierdzi cos calkowicie przeciwnego stawiając dużo wyżej Nikona, choć nie pogardza Canonem. Rodzina jest zadowolona a szwagier za pewne dalby się pociąć za Nikona. Po fotkach ryb trudno mi ocenić i nikonem ( Mars, Stan ) i canonem ( jjacek, jack ) fotki wychodzą rewelacyjnie. Zmianę sprzętu wymusza jednak po prostu wiek sprzętu. Wspomniałem o lampie ale ona się mechanicznie nie otwiera ( od czasu do czasu ). Teraz zdechło coś następnego. Aparat ma już bodajże 8 lat. Czy warto w takie coś inwestować ? Zaczyna się sypać ale mam teraz inne priotrytety i chciałbym decyzje odsunąć o rok może nawet 2. Jak będę wybierał sprzęt zapytam o opinie i canoniarzy :P. Na teraz potrzebuje wyjść z tym jak najtaniej. Wyśle to chyba do naprawy do Wa-wy.

Opublikowano

Wojtek, skoro chcesz się wstrzymać rok, kupuj ten obiektyw z allegro co podesłałem. Na bank naprawa af w serwisie bedzie droższa.

Zresztą zapytaj o szacunek ceny.

O ile to rzeczywiście wina obiektywu. Ja bym wziął body i podszedł do jakiegoś sklepu i podpiął jakiś wystawowy. O ile rzeczywiście nie masz znajomych z canonami.

Opublikowano

To byla swiaoma prowokacja ( udany zarcik taki ) .. i wiedzialewm jaki bedzie wiatr...:) znam te wojny i przepychanki z innych foto f.

Co do zdjecia podanego jako przyklad to co na tym zdjeciu niby wyszlo ostro? ryba czy tlo i kto ma o tym decydowac aparat czy osoba robiaca zdjecie? Nie ma co nie ciagne tego... mamy zupelnie widze inny " warsztacik" i doswiadczenia niech kazdy moze trzyma sie swojego...

Prezesie ...chcesz Pan zmienic sprzet to bardzo dobrze ... sa wolne srodki nie ma co katowac i meczyc siebie ,rodziny i tego starego grata.

Nowy ...sprzet bedzie zapal nakrecamy sie...ale nie ma takiej gwarancji ze bedzie ...lepiej..:).

Zanim przesiadlem sie na pelna klatke mialem Canona 450,500,550 itd ale wracam do tych aparatow z sentymentem . Bardzo lubie pojsc do mojego kolegi akwarysty ,ktory ma starego styranego canona 500. Ma ..i macro ,lampy blyskowe nadajniki i ...nadal robi "zdjecia" uzywajac wbudowanej lampy blyskowej. Pytam zawsze ,dlaczego to robisz wydales tyle pieniedzy i jedziesz stara zdarta plyta...odpowiedz jest zawsze jedna ...a bo mi nie wychodzi .Dostaje przeszkolenie pokaze mu ustawienia i jak to dziala ...sam zrobie mu na zlosc kilka fajnych fotek .. oglada pozniej przeciera oczy ...zdziwiony ze mozna na takim "slabym " sprzecie zrobic cos sensownego podpala sie cwiczy kiedy po chwili ogladam jego foty na fb czy akwarystycznych jakis stronach to widze jedzie po staremu ...i co pan zrobisz ...no ale to... szwed brak mu ducha i zaangazowania , wytrwalosci i moze tego najwazniejszego "zaciecia w temacie"...

Mam nadzieje , ze Prezes jest obdarzony wszystkimi tymi cechami... Bede bacznie obserwowal kolejne zamieszczane zdjecia w naszej galerii ...zobaczymy czy to byla dobra inwestycja. Zatem... nie pozostaje mi juz nic innego jak trzymac kciuki i zyczyc powodzenia.

Zyczliwy...

• Dziękuję 1
Opublikowano
Wojtek, skoro chcesz się wstrzymać rok, kupuj ten obiektyw z allegro co podesłałem.

Ja bym był ostrożny. To jest obiektyw używany, nie wiadomo w jakim stanie.

jjacek, też tego nie będę ciągnął, wnioski zostawię czytającym te posty.

Opublikowano

Środków to właśnie na teraz brakuje ;), jednak najbardziej obawiam się tego co mnie czasem spotyka naprawiam jedno pada drugie potem trzecie a na końcu sprzęt i tak do kosza :). Zamiast tanio wychodzi wtedy drogo. Dlatego myśl o czymś nowszym kołata się w mej głowinie ;). Póki jednak bujał się mój grat to jakoś nie miałem motywacji ( jak wspomniany Szwed ;) ). Wiem, że na najwyższa półkę nie wskoczę bez znacznych wydatków a powiedzmy że focenie to dodatek do pisania a nie odwrotnie ;). Plan działania jest teraz taki. Wycieczka do sklepu i sprawdzenie czy to obiektyw czy body. Jeśli będzie body to serwis do wyceny jeśli obiektyw to i tak do wyceny ( mam do naprawy jeszcze jeden kompakt a wiec nie wiele mnie to zakosztuje ). Wycena spowoduje to co zrobię dalej. Dziękuje bardzo za pomoc wszystkim którzy pomagali ... wiem więcej niż wiedziałem zanim wątek rozpocząłem ... KM jak zwykle się spisał :D

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.