Skocz do zawartości

Naprawa aparatu firmy Canon, ma to sens ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jak ktoś robi zdjęcia "u cioci na imieninach" to bardzo potrzebny jest mu obiektyw za ponad 1,2 k zeta.

Z tego co wiem to Wojtek używa lustrzanki nie tylko do zdjęć u cioci na imieninach ;-) więc dobre szkiełko do robienia fotek w akwarium wskazane zresztą nie tylko w tej materii przyda mu się lepsze szkiełko skoro już ma lustrzankę ;-)

Opublikowano
Z tego co wiem to Wojtek używa lustrzanki nie tylko do zdjęć u cioci na imieninach ;-) więc dobre szkiełko do robienia fotek w akwarium wskazane zresztą nie tylko w tej materii przyda mu się lepsze szkiełko skoro już ma lustrzankę ;-)

To raz, a dwa skoro, jak podejrzewamy i tak musi kupić obiektyw, to różnica w cenie pomiędzy kitowym szkłem, a polecanymi przeze mnie obiektywami nie jest już tak znacząca, a różnica w jakości zdjęć jest miażdżąca.

Polecany obiektyw przyda się też u cioci na imieninach.

Opublikowano

Wyglada na to ze silnik w obiektywie szwankuje ...warto to sprawdzic ..ale czy naprawde jest ci potrzebny AF..? jezeli chodzi o robienie zdjec akwarystycznych to wystarczy troche pocwiczyc i jechac na ustawieniach z wylaczonm AF ...ja tak robie .

• Dziękuję 1
Opublikowano

Nie wiem jakie potrzeby fotograficzne ma harisimi, ale AF jest przydatnym narzędziem, gdy trzeba szybko złapać zaistniałe zdarzenie w akwarium. Oczywiście przy dużej praktyce, a co za tym idzie wyczuciu obiektywu, oraz niedynamicznych okolicznościach, AF przestaje być niezbędny. Kiedyś nie było AF i fotografowie sobie radzili. Przydatność AF w naszej sytuacji wynika z tego, że najczęściej wykorzystujemy pełny otwór przysłony (zbyt słabe oświetlenie), a wtedy głębia ostrości jest mała i tolerancja na błąd w ustawieniu ostrości jest równie mała. Wszystko oczywiście zależy właśnie od intensywności oświetlenia w akwarium, czym intensywniejsze, tym większe możliwości (mniejszy otwór, większa głębia)

Harisimi, jeśli odpowiadają Ci funkcje tego aparatu, to nie zastanawiaj się nawet, tylko kup porządny obiektyw, żaden kit. Nie musisz mieć stałej jasności, ważna jest dolna wartość, np. 2,8 i nieduża rozpiętość ogniskowa (chyba nie będziesz fotografował akwarium z drugiego podwórka :)) Tamron, Sigma zaoferują Ci na pewno porównywalne wartości i będą tańsze od obiektywów Canona.

Mam Sigmę i jestem z niej zadowolony.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Po pierwsze choć to nieprawdopodobne ale nigdy w życiu nie byłem u cioci na imieninach ... niesamowite ale właśnie to sobie uświadomiłem ☺.

Po drugie aparatu potrzebuje głównie do focenia ryb. Wycieczki itp. oczywiście też focę ale w tym zakresie jakoś bym sobie poradził i z kompaktami. Ryb już nimi nie sfocę.

Po trzecie wydaje mi się, że czas mojego canona powoli się kończy i wydaje mi się, że inwestowanie np 1000 zł w obiektyw do mojego staruszka to chyba troszkę za dużo. Chcę go zmienić w przyszłym roku. Wiem, że kitowy obiektyw do focenia ryb nadawał się idealnie. Lata praktyki pokazały mi, że tak na prawdę tylko do tego się nadawał ☺. Czy widzieliście na allegro aukcje takich kitowych 18 - 55 is, bo albo coś źle wpisuje albo ich nie ma.

Focić bez AF nie umiem, może jestem gamoń ale zupełnie mi to nie wychodzi i gdyby nie napisał tego Jacek to w życiu bym nie uwierzył, że można sfocić w ten sposób rybę.

Opublikowano
Focić bez AF nie umiem, może jestem gamoń ale zupełnie mi to nie wychodzi i gdyby nie napisał tego Jacek to w życiu bym nie uwierzył, że można sfocić w ten sposób rybę.

Potwierdzam i czapka z głów za focenie ryb bez użycia AF ;-)

Opublikowano

Nie dziw się, że ich nie ma na Allegro, gdyż to jest takie g..., że tylko w zestawie można to sprzedać. Jeśli zamierzasz trzymać się Canona, to kupując teraz obiektyw nic nie stracisz. Za rok czy dwa kupisz body i wszystko będzie pasowało.

Nie masz dużych potrzeb, ale gdybyś przetestował taki obiektyw średniej klasy (1000-1500zł) i porównał ze swoim kitem, zauważył byś różnicę.

Kiedyś focenie bez AF było prostsze, gdyż obiektywy były do tego przystosowane. Taki Zenit miał raster, a Praktica ostrzenie połówkowe. Teraz jest to trudniejsze, trzeba mieć dobre oko.

Opublikowano

Tyle, że ja chcę kupić nikona. Mam szersze wsparcie logistyczne ☺. Hmm czyli takiego g nie kupię ... zostaje więc tylko naprawa ? Albo nauka bez AF ... Jacek robisz to z ręki czy na statywie ?

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.