Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciekawe sa ledy oraz ich efekty. Kolor moze naprawde nadac fajny wyglad zbiornika. Mimo to ja sie skupilem u siebie na :

Czasie dzialania naswietlania w zbiorniku mianowicie jego stopniowe przyciemnianie sie dajacy symulacje dzien i noc .

Ze wzgladu na to , ze wraz z moim zyciem towarzyszy mi praca to przestawilem czas zaciemnia sie zbiornika o 3,5 godziny a wiec nie sugeruje sie czasem rzeczywistym.

To taka moja refleksja , jako dodatek do postu. Moze komus da cos do myslenia .

Pozdrawiam,

Opublikowano
Tak naprawdę liczysz na oszczędność w prądzie a chcesz kupić gotową lampę które są stosunkowo drogie ... :\

Możesz poszukać świetlówek led które są w przystępnej cenie, ale nie wiem jak się sprawdzą...

Popytaj kolegów może ktoś ci skleci takie oświetlenie to w sumie nic trudnego, a finansowo najlepiej wychodzi ;) montując w pokrywie oczywiście ;)

Wysłane przy użyciu Taptalk

Tak, chcę kupić gotową lampę bo nie mam innego wyjścia. Wolę raz zapłacić a potem swobodnie i na dłużej włączać oświetlenie i cieszyć się widokiem ślicznych rybek :-)

Kolegów już pytałam ale każdy twierdzi, że się na tym nie zna.

Jargos - dziękuje za odpowiedź i poradę, wysłałam wiadomość na PW. Punkcik poleciał w Twoją stronę :-)

Opublikowano
Witam, jestem początkującą akwarystką i kompletną laiczką w sprawach oświetlenia. Czytałam cały ten wątek i ciekawą Waszą dyskusję, wymieniacie się radami jak zrobić najlepsze oświetlenie ale ja nie zrobię sama. Mam więc do Was koledzy wielką prośbę, żeby mi ktoś doradził jakie wybrać oświetlenie ledowe ale zupełnie gotowe a najlepiej jakby ktoś mógł mi podać jakiś link np. na Allegro, żebym wiedziała o co chodzi. Mam akwarium 200-litrowe (100x40x50) towarzyskie z różnymi roślinkami. Wiadomo, że chodzi mi o oszczędność prądu z tym, że to oświetlenie nie musi być takie silne bo i tak rybki mają dość światła dziennego. W tej chwili w pokrywie (100 cm) mam 2 świetlówki po 30 W i chciałabym w ich miejsce wstawić oświetlenie ledowe. Dodam jeszcze, że oczywiście dużo czytałam na ten temat ale im więcej czytam tym mniej wiem, mam kompletny mętlik w głowie. Liczę tutaj na jakąś pomoc i z góry dziękuję. Pozdrawiam :-)

Tu jest forum troszkę o innej tematyce ale napiszę kilka słów.

Posiadasz łącznie 60W w oświetleniu na 200 litrowe akwarium.

Prosty przelicznik wychodzi 0,3W/litr.

Jak poczytasz w internecie o akwarium na bazie ziemi ogrodowej to możesz spróbować z tym oświetleniem co masz teraz.

Bo niestety nie da się pogodzić słabego oświetlenia z roślinami.

Aby mieć w miarę zarośnięte akwarium zdrowymi roślinami potrzeba oświetlenia w okolicach 0,3-0,5W/litr lub więcej ale to już wyższa szkoła jazdy (nawozy, parametry wody, CO2...)

W Twoim przypadku będzie to nieekonomiczne bo:

- musisz wydać kilka stówek na nową lampkę

- nowa lampka będzie pobierać tyle samo prądu albo i więcej co stara lampa.

Zaoszczędzone kilka stówek na niepotrzebną lampkę dołóż do rachunków za prąd.

Chyba, że zrezygnujesz z gęsto zarośniętego akwarium na rzecz prezentowanego na Tym forum biotopu malawi - w wersji minimum wystarczą Ci wtedy 3-4 diody o mocy 3W

http://forum.klub-malawi.pl/punktowe-oswietlenie-led-4x3w-t25611.html

Musisz się dokładnie określić co chcesz osiągnąć.

Opublikowano

Chyba, że zrezygnujesz z gęsto zarośniętego akwarium na rzecz prezentowanego na Tym forum biotopu malawi - w wersji minimum wystarczą Ci wtedy 3-4 diody o mocy 3W

http://forum.klub-malawi.pl/punktowe-oswietlenie-led-4x3w-t25611.html

Musisz się dokładnie określić co chcesz osiągnąć.

Dzięki pietach, już mi troszkę rozjaśniłeś w głowie :-)

Ja nie mam gęsto zarośniętego akwarium, gdzieniegdzie jakaś roślinka. Roślinki i tak rosną mi bardzo ładnie bo akwarium mam obok okna i dość światła mają przez cały dzień a poza tym mam filtr zewnętrzny TetraTec EX 700 z lampą UV-C na wężu więc wszystko w środku jest czyściutkie.

Takie diody o których piszesz i prezentujesz je w tym linku w zupełności by mi wystarczyły bo ma to być tylko dodatkowe oświetlenie na wieczór.

Chciałabym tylko gotowe oświetlenie, żebym nie miała problemu z zamontowaniem w pokrywie. Może być po środku pokrywy lub w zastępstwie jednej ze świetlówek. Widziałam różne na Allegro w granicach 100-150 zl ale nie mogę kupować w ciemno nie znając się na tym. Bardzo proszę jeszcze o jakąś podpowiedź :-)

Opublikowano

A wzięłaś pod uwagę, że nie mieszkamy na równiku i słoneczka za oknem będzie coraz mniej?

W zimie to raczej nie ma co liczyć na słońce przez okna....

Można wykonać lampkę o regulowanej mocy, latem świecić mniejszą mocą a zimą mocniej.

O gotowych lampach LED z allegro się nie wypowiem bo nie miałem takich i nie mam jak porównać.

Ale są takie z diodami w rurze z pleksi i uszczelnione - wystarczy tylko na jakiś klips czy inne mocowanie zawiesić pod pokrywą i świeci.

Dla mnie trudno wykonać coś co by Ci pasowało pod Twoją pokrywę bo nie wiem jak wygląda i jakie są wymiary.

Zrobić kawał blachy z diodami i z długim kablem, żeby samemu to sobie jakoś przykleić na silikon to nie problem - ale czy będzie idealnie pasować to nie wiem.

Tu na forum jest wątek w którym pokazuje całą kompletną lampkę.

http://forum.klub-malawi.pl/diy-lampa-led-18w-slim-fotorelacja-t25505.html

Ale jest to lampka stawiana na akwarium (bez pokrywy) i nie każdy tak lubi.

Opublikowano
A wzięłaś pod uwagę, że nie mieszkamy na równiku i słoneczka za oknem będzie coraz mniej?

W zimie to raczej nie ma co liczyć na słońce przez okna....

Wzięłam to pod uwagę i dlatego w poprzednim poście napisałam, że chciałabym, żeby to było oświetlenie dodatkowe, niezależne jedno od drugiego, najlepiej pomiędzy świetlówkami.

Akwarium mam 200-litrowe oryginalne z oryginalną pokrywą marki Wromak proste (nie profilowane). Akwarium ma szer. 100 cm, pokrywa 101 cm a świetlówki 91 cm.

Widzę pietach Twoje dobre chęci ale ja muszę mieć coś gotowego jak to blondynka :-)

Może ktoś kupił jakąś gotową lampę na Allegro i mi podpowie, będę bardzo wdzięczna.

Nie mogę o to pytać sprzedawcy na Allegro bo u każdego jego oświetlenie będzie najlepsze.

Pozdrawiam :-)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Wzięłam to pod uwagę i dlatego w poprzednim poście napisałam, że chciałabym, żeby to było oświetlenie dodatkowe, niezależne jedno od drugiego, najlepiej pomiędzy świetlówkami.

Akwarium mam 200-litrowe oryginalne z oryginalną pokrywą marki Wromak proste (nie profilowane). Akwarium ma szer. 100 cm, pokrywa 101 cm a świetlówki 91 cm.

Widzę pietach Twoje dobre chęci ale ja muszę mieć coś gotowego jak to blondynka :-)

Może ktoś kupił jakąś gotową lampę na Allegro i mi podpowie, będę bardzo wdzięczna.

Nie mogę o to pytać sprzedawcy na Allegro bo u każdego jego oświetlenie będzie najlepsze.

Pozdrawiam :-)

Witam to może ja się wypowiem w sprawie gotowej lampy led w rurce z pleksi,akurat taką u siebie posiadam w akwarium 200l,tylko że to led rgb,do tego mam pilota i mogę sobie sterować zarówno kolorami jak i sciemnianiem i rozjaśnianiem,mnie akurat chodziło o uwydatnienie koloru rybek i akurat się sprawdziło,ale zamierzam zmienić te oświetlenie na moduły led rgb właśnie takie http://polskiled.com.pl/pl/p/Modul-GOQ-SAMSUNG-4xLED-150-stopni-RGB/733 ,zestaw kupiłem gotowy z Allegro(zasilacz pilot i klipsy) i tak jak pietach pisał są w tym zestawie klipsy,jedynie co musiałem zrobić w pokrywie to wywiercić dwie małe dziureczki na śrubki żeby te klipsy wkręcić,potem tylko tą rurkę wkładasz w klipsy i gotowe :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sorki, że poza tematem. Dla Krystyna1847 proponuje pooglądać sobie filmiki tego kolegi https://www.youtube.com/user/emi18wawa/videos, sprzedaje też gotowe lampy. To są lampy na powerled ale dokładnie to samo można zastosować na modułach LED. W związku z tym, że ma to iść pod pokrywę, nawet zalecałbym moduły LED. Spektrum światła potrzebne do wzrostu roślin, to czerwony i niebieski. W tej mini serii

1.

2.

3.

jest to pokazane. Na końcu 3 odcinka pokazuje lampę dla roślin, którą jak przypuszczam z powodzeniem można wykonać w technologii modułów LED i spokojnie schować pod pokrywą akwarium bez obawy grzania się LEDów, wpływu wilgoci i wzrostu temperatury w akwarium.

Wracając do tematu, zastanawia mnie dlaczego nikt nie zastosował diody Zielonej jako uzupełnienie do Red i Blue (RGB), można wtedy złagodzić ten wyklinany przez wszystkich fiolet lub diody żółtej jako uzupełnienie palety kolorów podstawowych?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Posiadam zbiornik 450l o wymiarach 150/50/60 potrzebuje dobrać oświetlenie LED i liczę na wasza pomoc. Przestudiowałem wszystkie wpisy i ciągle nie mogę się zdecydować. Wiem że chcę wykorzystać 5630 zimny biały i 5050 niebieski ze ściemniaczem. Proszę o konkretne wskazanie co do ilości led'ów i ich układzie na ilu belkach (rzędach), czy tez na jednym szerokim ceowniku. Światła chciałbym mieć nadmiar w zbiorniku i regulować nadwyżkę za pomocą ściemniacza. Za udzielone porady z góry dziękuje. Wymiary pokrywy 150x50x10.

Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...