Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam.

Stan aktualny mojego akwarium. Dzięki forum i wiedzy na nim wchłoniętą na razie bez większych przygód i ekscesów, ryby chyba rozwijają się prawidłowo.

Malawi 200l - YouTube

Pozdr

Opublikowano

Hej.

Akwarium ładne.

Czy masz pewność, że Saulosi są F1? Samiec beta ma z 8 pasków i bardziej wygląda na Corala. A ktoś wspominał tutaj na forum, że swojego czasu dr Pawlak "popsuł" trochę Saulosi.

Opublikowano

To na bank nie jest saulosi tylko jakaś krzyżówka ala coral czy co innego (bastard). Kurde właśnie przez tego typu podejście do naszych ryb czyli krzyzowanie ich na potęgę mamy to co mamy w co niektórych gatunkach czyli wielkie G.

• 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Witam. Akwarium funcjonuję, bedzie już ponad 1,5 roku. Co się zmieniło:

Filtracja to kaseciak oparty na AQUAEL POMPA CIRCULATOR 2000

Oświetlenie to 6 modułów led 1,4 W 11000k + 5 niebieskich

Obsada :

Posiadałem Iodotropheus sprengerae ale były słabej jakości i nie zachwycały plus Saulosi z Torunia od dr. Pawlaka, rdzawe zamieniłem  na Chindongo saulosi od Aqua africa gdańsk 1+5 (styczeń 2016).  Początkowo samcem alfa był samiec którego posiadam od samego początku (od dr.Pawlak), a samiec z Gdańska miał dosyć ciężki żywot regularnie przegrywając walki, ale podrósł i jakiś tydzień temu ku mojemu zadowoleniu przejął władze w akwarium. Walki odbywają się w dalszym ciągu ale samiec (f1 heh trzy paski gratis) siedzi teraz w okolicach kaseciaka i się nawet nie wychyli poza niewidzialną linię :)   

Edytowane przez jaraspol
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam.

Przez chwilę pobłądziłem w inne biotopy, ale to nie było to, ciągle czegoś brakowało. Postanowiłem wrócić do biotopu Malawi. Akwarium 200l, filtr kasetowy na pompie Aquael turbo 1500, kamienie jakiś łupek, piasek z Wisły. Obsada na chwilę obecną 9 szt. Chindongo saulosi niewiadomego pochodzenia, w przyszłym tygodniu dokupuję 12 szt z Fish Magic. Więc obsada jednogatunkowa. Pytanie czy nie za dużo gruzu nawrzucałem ?  

• 8 miesięcy temu...