Jump to content

opaczek z pyszczakami

Recommended Posts

Witajcie mam pytanie odnoszace sie do obsady w moim akwa zakupilem sumika opoczaka aby "czyscil" mi dno. czy moze on plywac z pyszczakami acei ,ruby red'ami czy to zly pomysl ? prosze was o porade dziekuje

Albo będzie gnębił pyszczaki :)

Na pewno wyżera ikrę i młode. Kiedyś miałem ten zestaw i nie polecam.

Opaczki w starciach zawsze były górą. Wbrew pozorom to agresywna ryba.

Jak każdy sum zresztą

czy moze on plywac z pyszczakami (...) red'ami czy to zly pomysl ?
W pracy posiadamy akwarium - taka sobie zupa rybna (112 L). Wśród kilku dojrzałych Red Red'ów (ok. 10-13 cm) i młodych Yellow pływa sobie dwa opaczki oraz dwa glonojady (zbrojniki). Ryby są raczej obojętne względem siebie. Należy pamiętać, że Opaczek jest rybą aktywną w nocy (troszkę hałaśliwą), natomiast w ciągu dnia chowa się w kryjówkach.

Co to jest "opoczak"?
Taki sumopodobny wynalazek ;)

Giętkoząb czarnobrzuchy ---> http://www.akwarium.net.pl/adv/synodontis_nigriventris.htm

Można trzymać Redy w 112 l widzicie .Widziałem kiedyś takie cudo jak kolega posiada w pracy akwa podobne może i troszkę większe w środku Redy jakieś 15 ryb wszystko karłowate.Podejrzewam że w tym akwa jest tak samo. 2 opaczki dobre jeśli są dorosłe to ja nie mam pojęcia jak te ryby tam wyglądają i pływają .Posiadałem ten gatunek kiedyś w 450 l i jak dla mnie ryba miała za mało miejsca one lubią pływać zasuwają jak szalone a gdzie 112 .Szprota w sosie pomidorowym w tesco ma chyba więcej miejsca do pływania

W pracy posiadamy akwarium - taka sobie zupa rybna (112 L). Wśród kilku dojrzałych Red Red'ów (ok. 10-13 cm) i młodych Yellow pływa sobie dwa opaczki oraz dwa glonojady (zbrojniki).

Tu chyba nie ma się czym chwalić...

Zapewne będzie gnębiony przez pyszczaki.

Podoba mi się zmiana Twojego stylu w dobrym kierunku :D Zapewne to już raczej nie Tak będzie :D, ale do rzeczy

też kiedyś trzymałem opaczki z pyszczakami i raczej moje obserwacje są zbieżne z kolegi Bojar. Ta ryba nie da sobie w kaszę dmuchać. Generalnie może pływać ( jak wynika z dotychczasowych wypowiedzi ale....

czy jest konieczna i czy "czyszczenie dna" to będzie akurat to co będzie robił w zakresie jakim oczekujesz jest sprawą dyskusyjną ;)

-- dołączony post:

Co to jest "opoczak"?

to taka krzyżówka opaczka z otoczakiem głownie kiedy leżą obok siebie ;):D

Panowie :) napisałem posiadamy , nie ja posiadam - mam niewielki wpływ na to co tam jest (no może to, że dodałem Yellow'ki z własnego howu):) z wyjatkiem karmienia. Ryby w brew pozorom nie są skarłowaciałe. W sumie jest 4 Red'y (mają ponad 10 lat) i 6 Yellow (maluchy) + to co opisałem.

Zawsze możesz uświadomić decyzyjne osoby, że nie powinno się trzymać tych ryb w tak małym zbiorniku i zrobić im prawdziwą malawkę, która będzie cieszyć oczy bardziej niż nieprzytomnie pływające, ze względu na brak miejsca, Red Redy i Yellowki... Twoje Yellow też są za duże do 112 litrów swoją drogą.

• Dziękuję 1