Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam akwarium Fluval Roma 240 , wymiary to 120X40X55, filtracja to Fluval 306 , akwarium ma w podstawie dwa otwory przez ktore jest podlaczony filtr wyglada to tak (zdjecie nie jest moje, ja mam dokladnie tak samo)KZUDKBe.jpg . Chcialem dokupic filtr mechaniczny, wszyscy polecaja Aquael 2000 z tym ze w UK mozna go kupic na ebay za £45 , myslalem nad Eheim pickup 2012 ktory jest o polowe tanszy, oszczedniejszy a i firma solidniejsza. Czytalem gdzies, pewnie na tym forum, ze ktos taki uzywal w podobnej wielkosci akwa. I tu moje pytanie, czy da rade jako filtr mechaniczny ??

Pytanie drugie, co zalozyc na wlot tego Fluvala zeby syfu nie zbieral, ten koszyk na zasysie jest w miare duzy, jakos nie widze jak by na to jeszcze gabke zalozyc, moze jakies pomysly ??

Pozdrawiam

Londo

Opublikowano

Jeśli chodzi o mechanika to ja bym polecił Ci jednak aq2000, bo eheim, o którym piszesz może być za słaby, ma 4x mniejszy przepływ. Jeśli chodzi o wlot do biologa to zdejmij koszyczek i gąbka wejdzie bez problemu:)

Opublikowano

Tak aquael 2000 styknie i jest bardzo dobry choć mam wątpluwości co do wydajności faktycznej z podanymi przez producenta ale filtry bardzo dobre.Ja jednak polecam każdemu atmany i atman 203 ogarnie lekko ten zbiornik i do tego gąbke i jest oczywiście tańszy od aquaela bo to pompa nie filtr;) jakość super tylko przy swojej mocy niestety odczuwalne są drgania ale to szczegół

-- dołączony post:

A na biolog jak kolega mówi,zdejmij koszyk i nałóż gąbke

Opublikowano
jakość super tylko przy swojej mocy niestety odczuwalne są drgania ale to szczegół

Mimo symbolicznej cenie i dość dobrym wykonaniu jego hałas spowodował, że wylądował na półce pod akwarium. Przy nim Turbo 1500/2000 jest bezszelestny.

Opublikowano
Tak aquael 2000 styknie i jest bardzo dobry choć mam wątpluwości co do wydajności faktycznej z podanymi przez producenta

W aq dodatkowy poj.na złoże w dość dobry sposób hamuje przepływ :) po założeniu tylko samej gąbki jest to całkiem inny filtr.

Opublikowano

Witam

Patrzylem za Eheim Compact, ale to typowa pompa, nie ma tam jak gabki zalozyc.

A co sadzicie o czyms takim, niestety najmocniejsze to 1600L/h

1600ph1.jpg

Pozdrawiam

Londo

Opublikowano

A co sadzicie o czyms takim, niestety najmocniejsze to 1600L/h

Mam podobny (Sunsun jp-025) o takim właśnie przepływie. Drugi raz kupując, brałbym Aquaela 2000. Nawet biorąc pod uwagę stosunkowo dużą różnicę w cenie.

Opublikowano

Witam

Podejzewam , ze to dokladnie to samo z tej samej fabryki pod inna nazwa. Rozmawialem wlasnie z siostra, zamowi mi na alledrogo tego Aquaela i przy okazji wysle, troche to potrwa, ale bede go mial :). Jeszcze pytanie , czy ten kosz z zeramika mozna wyjac i bezposrednio gabke zalozyc ??

Pozdrawiam

Londo

Opublikowano

Niech siostra zamówi Ci Aquael Cirulator, pod tą nazwą znajdzie samą pompkę z rurką, na którą założysz gąbkę. Jest to lepsze rozwiązanie bo wkład na ceramikę nie jest potrzebny, a po 2 jest to zwyczajnie tańsze o jakieś 15zł ;)