Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stosując typowy blok węglowy do korpusu 10 cali jego żywotność zależy od wielkości podmian.

Wydajność tych bloków to średnio 5-6 tyś l, więc łatwo można policzyć sobie na jak długo taki blok nam wystarczy.

Opublikowano

O ludzie jaka tu dyskusja wyszła :) IMHO:

- każde rozwiązanie ułatwiające obsługę jest warte zastosowania.

- nie powinno się mieszać wody ciepłej z zimną gdyż w 99,999999% woda ciepła jest brudniejsza zarówno mechanicznie jak i biologicznie

- lanie wody bez filtracji - może działać rok, dwa, pięć... ale "pewnego razu" można się zdziwić :)

- podmiana 20% wody nie powinna wpłynąć znacząco na temperaturę - u mnie nigdy nie miało to znaczenia a temperatura spadała może o 1 stopień.

Opublikowano

- nie powinno się mieszać wody ciepłej z zimną gdyż w 99,999999% woda ciepła jest brudniejsza zarówno mechanicznie jak i biologicznie

Zależy jakie źródło jest ciepłej wody. Ja mam piec gazowy i leje od razu ciepłą wodę do akwarium ;-). A jeżeli jest woda ciepłą mam źródło zewnętrze to styka przepuścić przez wkład 1mic. , a potem węgiel aktywowany.

Opublikowano

Ja używam takiego wkładu uzdatniającego który najpierw wyłapuje syf na takiej jakby piance, a druga komora to węgiel. Leje ciepłą z wodociągów warszawskich i rybki zdrowe i zadowolone.

IMG_20150111_160951.jpg