Jump to content

Podmiany przez korpus narurowy

Lax2

Recommended Posts

Witam szanowne grono ;). Mam pomysł ,aby ułatwić sobie podmiany w baniaku. Wypuszczania nie stanowi problemu , natomiast nalewanie jest trochę kłopotliwe , bo musze biegac z wiadrem po mieszkaniu. Wymyśliłem sobie (pewnie to nie pionierski pomysł) aby "bezpośrednio " wlewać wode z sieci poprzez korpusy narurowe 10" ,podpięte do weza ogrodowego 1/2" . W zamyśle sa dwa korpusy w pierwszym zwykły sznurek np.20mik w drugim wegiel i tu mam pytania :

1.Orientuje się ktoś jak to jest z tymi wkładami , można porostu wyjąc go z wody i użyć przy ponownej podmianie ?

2.Jaka jest trwałość takiego filtra czy podmianie rzędu 100litrów ?

3.Moja woda kranowa na jakieś 7,4 pH a w kawa mam 8,2 pH , jest jakis sposób aby nie wachlować parametrami ?

Jakieś sugestie lub przykłady z praktyki ?

Ja Kolego wodę leję prosto z kranu przy pomocy węża ogrodowego wpiętego w prysznic i rybom to nie zaszkodziło w żaden sposób. Praktykuję już od 3 lat.

Mieszkamy blisko siebie więc pewnie i wodę mamy z tej samej sieci wodociągowej. Czystość wody kontroluję organoleptycznie i wydaje mi się, że bez korpusów też się obejdzie :)

Niestety Ja nie ufam naszym wodociągom mimo że mamy jedna z najdroższych wod w Polsce z tego co się orientuje i wole dmuchać na zimne, jestem zdecydowany na takie rozwiązanie tylko jeszcze nie wiem w jakiej formie.

Zależy kto ile węża potrzebuje ;) powiedzmy na moim przykładzie, około 5m węża (szczerze mówiąc nie wiem ile kosztuje ogrodowy, za akwarystyczny liczą koło 10 za metr) obudowa do korpusu to koszt koło 20zł plus wkład węglowy za jakieś 12zł... Do tego złączki, przejściówki... W 200zł na początek się zamknie, potem tylko dokupowanie wkładu, który rzekomo starcza na 4000 litrów wody. Ale jaka ulga, że nie trzeba z wiadrem latać :P