Lax2 Opublikowano 4 Lutego 2015 #1 Opublikowano 4 Lutego 2015 Witam .Chciałbym urozmaicić trochę kolorystycznie baniak ,bo trochę za pomaranczowo , zebry nie do końca okazały się być OB , wyszły bardziej red red .Co mógłbym i w jakiej ilości ,ewentualnie dołożyć , cos w niebieski deseń ? Myślę o pozbyciu sie kilku młodych osobników z saulosi i zebry jesli ilościowo będzie niedobrze. Filtracja jest w zapasie tj. narurowiec 2x matrix , 1 x FBF , kubeł Fluval 405 zasypany ceramika + matrix , hydroponika. Baniak 200x50x50 Obsada : �*Zebra OB i Red 5(1+4) szt. + 3-4 szt. młode (chów własny) - Saulosi 6 (2+4) szt. + 4 młode (chów własny) - Acei 5 (1+4)szt + 3 młode (chów własny) - Yellow 1 szt. Zastanawiam się nad morri 1+2 ewentualnie małym drapiezniku który również spełniał by rolę kontrolera liczebności niekoniecznie chcianego narybku. Proszę o propozycje ciekawych w miarę dostępnych pysków. Dziękuję
eljot Opublikowano 4 Lutego 2015 #2 Opublikowano 4 Lutego 2015 Przypomnij jaki masz baniak, będzie łatwiej.
MatiK Opublikowano 5 Lutego 2015 #3 Opublikowano 5 Lutego 2015 Pierwszą myślą, jaka nasuwa mi się przy chęci dołożenia niebieskiego jest Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano może być też np. Metriaclima Callainos...
Lax2 Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor #4 Opublikowano 6 Lutego 2015 Dobra wrzucam co chcę , więc może później będzie więcej ruchu pod postem lubiących krytykować wszelakie posunięcia ,to ma jednak większe wzięcie. Dziękuję.
eljot Opublikowano 6 Lutego 2015 #5 Opublikowano 6 Lutego 2015 Nie zauważyłem że dodałeś wymiary baniaka (edycja nie odświeża wątku). Osobiście Cyrtocara moorii bym odpuścił, to niezłe klocki rosną. Pozbądź się młodych (poza Acei) i samotnego Yellow. Ewidentnie brakuje mi w twojej obsadzie pasków więc proponowane wyżej maingano pasuje idealnie. Jako łowcy narybku ponoć dobrze spisują się Otopharynx lithobates. Żywi się wszystkim co znajdzie w mule więc nie będziesz musiał kombinować z karmieniem.
MALAWI MBUNA WORLD Opublikowano 6 Lutego 2015 #6 Opublikowano 6 Lutego 2015 C. Moorii jest super w takim szkle. Nikomu i niczemu nie wadzą, a świetnie wyglądają. Ja mam w dwumetrówce 1+4 i są bardzo spokojne. Z Redami i OB też się dogadają. Maingano dopełnią całości.
Lax2 Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor #7 Opublikowano 7 Lutego 2015 A co powiecie na Melanochromis chipokae ? Chodzi tu głównie o eliminacje narybku no i przy okazji jest niebieski w poziome pasy
eljot Opublikowano 7 Lutego 2015 #8 Opublikowano 7 Lutego 2015 Niebieski ale tylko samiec, więc wiele niebieskości nie dołożysz .
MALAWI MBUNA WORLD Opublikowano 7 Lutego 2015 #9 Opublikowano 7 Lutego 2015 Chipokae, to po osiągnięciu dojrzałości totalny terrorysta. Ryba z cyklu " mój jest baniak i wszystkie panienki są moje". Dominujące samce są śliczne.
Lax2 Opublikowano 11 Lutego 2015 Autor #10 Opublikowano 11 Lutego 2015 A co powiecie na Sciaenochromis fryeri ? Jak z jego apetytem na "żywca" ? ?
Rekomendowane odpowiedzi