polak82 Opublikowano 3 Lutego 2015 #1 Opublikowano 3 Lutego 2015 Witam. to moje pierwsze akwarium Malawi. wymiary akwarium to 120x50x50 z filtrem kubełkowym APS 1000EF i filtrem wewnętrznym montowanym w akwarium juvel rio 300. Dno jest pokryte żwirem o granulacji 0.1-0.3 (75%) oraz 0.3-0.7 (25%). Chciałbym prosić o radę Mam do wyboru kupno takich ryb: Elongatus Chitimba Iodotropheus Sprengerae Yellow Lab Blue Dolphin OB Peacock Eureka peacock Aulonocara Rubescens Aulonocara Maylandi Sciaenochromis Ahli Ryby są młode więc pewnie nie będzie można rozróżnić płci. Pytanie które z tych ryb wybrać i ile kupić? Chciałbym nadmienić że głównym bohaterem miała by być Yellow Lab. -- dołączony post: W środę mam jechać po ryby. Pomoże ktoś?
eljot Opublikowano 3 Lutego 2015 #2 Opublikowano 3 Lutego 2015 Elongatus Chitimba Iodotropheus Sprengerae Yellow Lab IMHO te trzy gatunki, kup po 8-10 sztuk maluchów do późniejszej redukcji.
marcin1ja1 Opublikowano 3 Lutego 2015 #3 Opublikowano 3 Lutego 2015 IMHO te trzy gatunki, kup po 8-10 sztuk maluchów do późniejszej redukcji. C. Elongatus Chitimba to typowy sałatkożerca. Ja proponuje Aulonocare Maylandi. Jest to jedna z najmniejszych Aulonek i żywieniowo będzie pasować do yellowka i sprengerka.
eljot Opublikowano 3 Lutego 2015 #4 Opublikowano 3 Lutego 2015 C. Elongatus Chitimba to typowy sałatkożerca. Nie koniecznie jak dla mnie wszystkożerca. http://www.malawicichlides.fr/topic4405.html http://www.cichlidenareal.ru/wiki/index.php?vid=959
marcin1ja1 Opublikowano 4 Lutego 2015 #5 Opublikowano 4 Lutego 2015 Nie koniecznie jak dla mnie wszystkożerca. http://www.malawicichlides.fr/topic4405.html http://www.cichlidenareal.ru/wiki/index.php?vid=959 W pierwszym linku jest napisane 2 razy, że jest sałatkożercą. Natomiast z drugiego linku nie odczytam, ponieważ nie znam rosyjskiego . Na stronach angielskich spotkałem się tylko z opisem "herbivore". Nawet w naszej bazie danych jest jako roślinożerca, jeszcze jako pseudotropheus.
eljot Opublikowano 4 Lutego 2015 #6 Opublikowano 4 Lutego 2015 Ja francuskiego też nie znam ale z translatora wyczytałem, że również wciąga plankton, oraz że Ad przekwalifikował ją do cynotilapii ze względu na uzębienie, które to u tej grupy nie jest przystosowane do żywienia się wyłącznie zielskiem.
yaro Opublikowano 4 Lutego 2015 #7 Opublikowano 4 Lutego 2015 pisze, że je glony oraz je czesze aby wybierać z nich kąski , nie lubię dyskutować na temat roślinożerności ryb, bo mało z nich przepłynie koło pokarmu zwierzęcego i go oleje. Więc chyba większość z ich wychodzi na to jest wszystkożercami
eljot Opublikowano 4 Lutego 2015 #8 Opublikowano 4 Lutego 2015 oraz je czesze aby wybierać z nich kąski No bo psie zęby do tego się nadają.
stan Opublikowano 4 Lutego 2015 #9 Opublikowano 4 Lutego 2015 No bo psie zęby do tego się nadają. No nie do końca, ponieważ nigdy nie zaobserwowałem jakiegokolwiek wyczesywania czy prób gryzienia kamieni przez moją cynotilapie ;-). Chociaż z tego co pisze Adek terytorialny samiec często ogranicza się do diety wszystkożernej własnie przez swoją terytorialność i brak chęci opuszczania swojego terytorium, to samice głównie żywi się planktonem.
marcin1ja1 Opublikowano 4 Lutego 2015 #10 Opublikowano 4 Lutego 2015 pisze, że je glony oraz je czesze aby wybierać z nich kąski , nie lubię dyskutować na temat roślinożerności ryb, bo mało z nich przepłynie koło pokarmu zwierzęcego i go oleje. Więc chyba większość z ich wychodzi na to jest wszystkożercami Przy pisaniu roślinożerny czy mięsożerny chodzi bardziej o główny składnik diety. Jeszcze nie spotkałem pyśka, który przepłynąłby obojętnie obok kawałka mięska w postaci kryla czy wodzienia. W całej dyskusji chodziło mi o to, że do yellowka i sprengerka będzie bardziej pasowała ryba mięcho niż sałatożerna. Jak popatrzymy nawet na skład karm dla roślinożerców tam, też dość sporą częścią stanowią produkty pochodzenia zwierzęcego.
Rekomendowane odpowiedzi