Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Poszukuję pomocy z obsada do mojego pierwszego Malawi. Akwarium o wymiarach 100x50x40 i pojemności 200 l.

Chciałbym aby akawarium było barwne tak żeby podobało się córce :)

Na chwile obecna mam:

7 szt Pseudotropheus acei

1 szt Pseudotropheus socolofi z małymi w pyszczku

1 szt Maylandia Esherea

Oraz osobno po 4 szt narybku Maylandia Esherea i Haplochromis nyererei

Wiem mieszanka niesamowita. Z racji, że wszystko jest jeszcze bardzo małe chce pozmieniać tak aby było optymalnie.

Opublikowano

Przeczytaj cały mój wątek o obsadzie jednogatunkowej do 200l. Mi już przetłumaczyli czemu między innymi Acei w 200l nie kest dobrym pomysłem. O tylu gatunkach co wymieniłeś nawet nie dyskutuję.

Opublikowano

Dziękuję, już biorę się za lekturę.

r3b nie chce tam mieć tylu gatunków. Myślę o 2 -3 napisałem wszystko co teraz mam. Zostawię te 2 -3 a resztę sprzedam, oddam, zamienię :)

Opublikowano

Kolego bossi, w Twoim akwarium max. to dwa gatunki. Jeśli ma być kolorowo to proponuję Pseudotropheus Sulosi i Iodotopheus Sprengerae, przy tych gatunkach otrzymujesz trzy kolory, rybki naprawdę urodziwe i kolorowe ;) zamiast Sprengerae możesz jeszcze pomyśleć o Labidochromis Perlmutt, jednak zostałbym na Twoim miejscu przy Rdzawych, są niepozorne, ale mają w sobie "to coś".

Opublikowano

Właśnie, przeczytałem cały temat kolegi r3b i uznaje, że w każdym sklepie akwa liczy się tylko żeby sprzedać. Z ryb które podałem jedynie acei są kupione - kupiłem je dziś opowiadając wcześniej sprzedawcy jaki zbiornik, co potrzebuje itd. Resztę dostałem:)

W takim razie z tego co mam teraz nadają się jedynie malutkie saulosi?

A red red nie mógłby pływać w takim zbiorniku?

Opublikowano

A no widzisz, niestety nic z tym nie zrobimy, takie życie... Mi też próbował wcisnąć kiedyś facet Haplochromis Nyererei do 112 litrów, ale poczytałem i uniknąłem problemu... A propos, to przedstawiciel jeziora Wiktorii (też dość pokaźnych rozmiarów), nie wciskaj tego do Malawi. I z tego co wyczytałem, nie posiadasz Saulosi ;) Ode mnie propozycję obsady już dostałeś, jeśli szukasz czegoś innego, to zajrzyj do linka przesłanego przez Bezpryma, tam jest od groma zestawień.

Opublikowano

No więc powstały pewny pomysły:

gatunek nr 1. Saulosi - mam samicę z młodymi postaram się coś wychować....

pytanie pozostaje jedno czy do Saulosi mogę wpuścić Red - Redy ? albo np. aulonocara fire fish?

Opublikowano

Dziękuję. Link bardzo przydatny. Jeden gatunek już mam będą a w zasadzie już są Saulosi. Co do drugiego jeszcze cały czas kombinuje, wyczytałem że jest sporo możliwości. Pytanie z ciut innej beczki, dziś wyciągnąłem od samica ki Saulosi 18 szt narybku - samica pływała z reszta i nie chciałem żeby małe stały się pokarmem. Teraz odpoczywają spokojnie w kotniku. Ile trzeba będzie czekać żeby miały tak z 4 -5 cm?