Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich chciałbym się was poradzić jaki wybrać trzeci gatunek do obsady.

-Pseudotropheus Elongatus Mphanga

-Metrialima sp. "msobo" Magunga

-?

Chodzi o gatunek zróżnicowany kolorystycznie a zarazem pasujący żywieniowo.

Z góry dziękuje za pomoc ;)

Akwarium 240l (120x40x50)

Opublikowano

Ja bym zaproponował jednak jako trzeci gatunek p. maingano w ilości 5szt. Bardzo ładnie będzie się komponował z żółtymi magungami. Żywieniowo też będzie ok.

Opublikowano

Rdzawy też fajne rozwiązanie, kolega musi teraz tylko rozważyć czy chce wicej niebieskiego czy brązowego. A maingano jak dla mnie to spokojna ryba której reszta obsady nie wadzi i raczej nie zaczepia jej , także spokój i tak powinien być. No bo tego nikt Ci w 100% nie za gwarantuje, ta sama obsada w dwóch różnych zbiornikach może inaczej się zachowywać.

Opublikowano
No to Ja bardziej w standardowy gat.-Saulosi lub odmianę coral .

Dla mnie będzie za żółtawo. Samice M msobo Magunga pomaraczowe a samiczki saulosi troszkę podobne. Tak więc, po co dublować dwa podobne kolory

Opublikowano

Saulosi raczej kiepski pomysł. Samice Saulosi przy samicach Magungi nie będą widoczne a samce Saulosi przy samcach Mphangi mogą mieć problem. Raczej celował bym w ryby nie terytorialne i o odmiennej kolorystyce. Rdzawy jest idealny. Może Perlmutt?

Edit: Spóźniłem się :)

Opublikowano
Dla mnie będzie za żółtawo. Samice M msobo Magunga pomaraczowe a samiczki saulosi troszkę podobne. Tak więc, po co dublować dwa podobne kolory

Racja mogłoby dojść do niespodzianek :) mój błąd nawet z coral byłoby słabo.

Opublikowano

Ja również skłaniałbym się do tzw. rdzawego niż do maingano. Maingano to jednak ryba terytorialna (w moim wypadku nawet bardzo). Rdzawy dobrze wkomponuje się jeżeli chodzi o agresywność i kolor w Twoją obsadę. Rdzawy ma na tyle oryginalny kolor, że zazwyczaj samce z innego gatunku nie zwracają na niego zbytnio uwagi.