Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

...jeżeli chodzi o Twoją obsadę to ze względu na rozmiar ryb i ich agresję ( Melanochromis auratus) w stosunku do długości Twojego akwarium wykluczyłbym pozycję 1 , 4 , 6 , 7 .

Czyli zostaje do wyboru Labidochromis caeruleus, Pseudotropheus saulosi, Iodotropheus sprengerae oraz Melanochromis cyaneorhabdos.

Ja osobiście bym polecił Ci dwa haremy. Np. rdzawe i saulosi lub saulosi i maingano. W haremach 1+5/6 czyli razem około 12 rybek.

Ale nie jest to dział o obsadach .Załóż temat w dziale OBSADY to Ci koledzy pomogą coś dobrać:)

Opublikowano

wziąłem sobie do serca wasze uwagi, dzisiaj mała rearanżacja akwarium pozostała tylko redukcja obsady w przyszłości zostanie Saulosi 1+5, Maingano 1+3

jeszcze kwestia tła proszę o wasze sugestie lepsze czarne czy granatowe ?

post-15545-14695720206652_thumb.jpg

post-15545-14695720212582_thumb.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

mała aktualizacja mianowicie obsada została zredukowana padło na Labidochromis caeruleus i Melanochromis cyaneorhabdos narazie mam po 4szt ale dokupię jeszcze parę młodzików.

Na dniach wpada filtr zewnętrzny JBL crystal profi e900 który będzie pełnił rolę biologa dołożę jeszcze jako prefiltr filtr narurowy 10' 3/4. Zredukowane zostało też oświetlenie poprzez zaklejenie taśmą świetlówki.

post-15545-14695720582038_thumb.jpg

Opublikowano

Dzisiaj został zainstalowany prefiltr wszystko zmieściło się na szczęscie w szafie jest cicho i w oczy nie kuje ;D Kubeł zasypany ceramika a do korpusu założę w przyszłośći gąbke. Mam w planach takżę zmianę kamieni i piachu

post-15545-14695720683167_thumb.jpg

Opublikowano

Warto dac do tego korpusu zamiast sznurka gąbkę 45ppi. Tym mykiem poprawisz przepływ i nie będziesz generował kosztów wymiany sznurków ;-).

Link do gąbeczki

WKŁAD FILTRACYJNY GĄBKA 20x7 cm PPI 30 (5033532903) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img15.allegroimg.pl/photos/400x300/50/33/53/29/5033532903@@AMEPARAM@@15@@AMEPARAM@@50/33/53/29@@AMEPARAM@@5033532903