Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A ta gąbka na zasysie nie zmniejszy przepływu wody? Mam to zamontować w akwarium na końcu rurki która zasysa? Tam jest zamontowany ten koszyczek żeby rybek nie wciągać

...dokładnie w tym miejscu! Tak naprawdę każdy wkład czy taka gąbka o którą pytasz zmniejszy w jakimś stopniu przepływ. Ale w tym przypadku nie ma to znaczenia dlatego ,że Ten Twój filtr pracuje w charakterze biologa a masz jeszcze filtr wewnętrzny . Ale warto to zrobić...

..a gąbkę tę kupisz w każdym akwarystycznym i zakładasz właśnie na ten koszyczek.

-- dołączony post:

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6083384877&reco_id=1e79fa4c-0a15-11e6-8d2c-fa163e045498&ars_rule_id=201 możesz założyć taką tylko czarną bo ten kolor daje ostro po oczach:)

• Dziękuję 1
Opublikowano

A co jaki czas powinno się zaglądać do tego filtra zewnętrznego? Powinnam go czyścić w jakiś sposób oprócz wymiany tej waty której aktualnie nie mam?

Opublikowano
A co jaki czas powinno się zaglądać do tego filtra zewnętrznego? Powinnam go czyścić w jakiś sposób oprócz wymiany tej waty której aktualnie nie mam

...teoretycznie wtedy kiedy znacząco spadnie przepływ i będzie to zauważalne gołym okiem. Ale również wtedy gdy wzrosną Ci parametry NO2 i NO3 bo właśnie kubeł jest miejscem ( nie tylko kubeł) gdzie gromadzą się odchody co ma wpływ na podniesienie tych parametrów. Stąd zawsze polecamy prefiltr na zays. Generalnie staramy się tam zaglądać jak najrzadziej albo gdy już musimy ze względów o których wspomniałem.

-- dołączony post:

...a czyścisz przepłukując po prostu w odlanej wodzie w trakcie podmiany . A to dlatego tak aby nie zachwiać biologią. Tak jest najlepiej.

• Dziękuję 1
Opublikowano
deccorativo

Ile pomiarów jednego parametru można wykonać zawartością tej teczki?

standardowo ok 50 pomiarów każdego z parametrów czyli pH,KH,GH, NH4,NO2,NO3

zaletą takiej teczki jest to że masz taniej niż kupowane pojedyńczo, wszystko uporządkowane, ale najcenniejsze jest to że w teczce masz już wszystkie skale kolorowe stosowane do pomiarów słodkiej wody więc także skalę do pomiarów PO4 oraz SiO2.

Jeśli kiedyś nastąpi potrzeba tych pomiarów kupujesz tylko o wiele tańsze uzupełnienia bo skala już jest a nie całe nowe kompletne testy.

wiem na raz większy wydatek ale uwierz - się opłaca.:D

• Dziękuję 1
Opublikowano

Opłaca się, wierzę Ci :D To wcale nie jest drogo. Ja za paskowe JBL w Konstancinie zapłaciłam 56zł... A dzisiaj w Warszawie widziałam identyczne za 36zł...

Kupiłam tą watę do filtra i wiaderko ceramiki. Zapomniałam o tej gąbce na prefiltr :( Może póki co włożę w ten koszyk na rurce zasysającej trochę tej waty, myślicie, że jej nie wciągnie? :D

Opublikowano
Może póki co włożę w ten koszyk na rurce zasysającej trochę tej waty, myślicie, że jej nie wciągnie?

...da radę spokojnie. Ja mam prefiltr https://www.akwarystyczny24.pl/eheim-prefiltr-4004320-p-3116.html i zamist gąbek w środku dałem też watę akwarystyczną bardzo gęsto (ciasno) i daje rade. Zrób tak jak napisałaś i będzie też OK póki co.

Opublikowano
Zostaje ci kupić teczkę JBLa oraz zbudować ustrojstwo do nalewania wody

dokładnie ten a nie inny z wierzchu podobny

https://www.clarias.pl/jbl-combi-set...zce-p-688.html

i od razu w tej samej przesyłce

https://www.clarias.pl/uzupelnienie-...lna-p-625.html

https://www.clarias.pl/uzupelnienie-...-0-p-1562.html

Właśnie chciałam kupić wszystko co mi poleciłeś (ufam Ci bezgranicznie :D ), ale coś mnie zaciekawiło. Teczka ok, uzupełnienie pH ok, ale w teczce jest test na twardość węglanową a Ty podałeś link do uzupełnienia testu na twardość ogólną. Celowo? Da się to zmierzyć posiadając tą teczkę i to uzupełnienie?

Nie wiem, może pytanie jest głupie ale nigdy nie używałam tych testów kropelkowych :)

Dobra przeczytałam jeszcze raz i już ogarniam :)

Opublikowano
Teczka ok, uzupełnienie pH ok, ale w teczce jest test na twardość węglanową a Ty podałeś link do uzupełnienia testu na twardość ogólną. Celowo? Da się to zmierzyć posiadając tą teczkę i to uzupełnienie?

...to nie ja Ci podawałem linka:) Napisz w którym poscie. Aaaa...teraz załapałem...To Henryka zacytowałaś a ja Ci teraz odpowiadam:) Sorry..myślałem ,że mnie pytasz.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Do mierzenia twardości węglanowej jak i ogólnej nie potrzeba nic więcej poza odczynnikiem (czyli uzupełnieniem). Jak chcesz do tego książeczkę obsługi to możesz zakupić zwykły test na twardość ogólną zamiast uzupełnienia- trochę drożej wychodzi a niczym się nie różni :)

• Dziękuję 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• @darianus dobre wieści 🙂 może w takim razie jakoś wypali ten projekt 😉 ja posiłkowałem się taką stroną internetową: https://stacjaplantacja.pl/jak-przeniesc-rosline-do-hydroponiki/
    • U mnie skrzydłokwiaty dobrze sobie radzą w hydroponice przy ph ponad 7. Możesz podać źródło z info że ph powinno być niskie?
    • Dzień dobry,    chciałbym prosić o pomoc w identyfikacji glonów. Na środku mam wapien który zarósł jakoś pierwszy. Kolejne kamienie zarośnięte w ok tydzień czasu. Rośliny mam sztuczne.    nie wiem czy to okrzemki, brunatnice czy może jakaś dziwna wersja sinic? 
    • Ja w 375l używam dwóch jvp-132 - jeden do napędu kaseciaka, drugi do zamiatania. Poza kolorem bez uwag
    • Mała aktualizacja Udało się zainstalować hydroponikę. To znaczy samą instalację. Pod kątem roślin jeszcze sprawa nie jest zamknięta. Zapał przy tym projekcie nieco mi opadł odkąd przeczytałem, że woda w hydroponice powinna mieć pH na poziomie 5,5-6,5. Liczę mimo wszystko, że rośliny jako tako będą sobie radziły. Kupiłem skrzydłokwiata, philodendrona i jakąś peperomię  Mam jeszcze zielistkę i epipremnum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chwilowo próbuję w hydroponice ukorzenić odcięte pędy epipremnum.  - wlot do doniczek  - wylot z doniczek - całość umieszczona w pokrywie - doniczki zalane wodą i wypełnione gąbkami - tak się prezentuje całość obecnie (nie zdążyłem jeszcze wsadzić roślin do doniczek)   Kilka zdjęć obywateli mojego baniaczka   - Dominujący samiec Stigmatochromis Tolae. Chwilowo największy "byk" w akwarium. Ma około 15cm. - Nimbochromis Polystigma - jeden z dwóch ujawnionych samców. Już ładnie zaczyna "łapać" niebieski kolorek   - Nimbochromis Polystigma - jedna z samiczek - Exochochromis Anagenys - jeszcze nie znam płci osobników. - Dimidiochromis Strigatus - jedna z dwóch samic - Protomelas Mbenji Thick Lips - płeć jeszcze nie znana   A na koniec najmłodszy mieszkaniec czyli malutki Dimidiochromis Strigatus  Zaobserwowałem dwie sztuki  Wątpię żeby przeżyły, ale kto wie. Na razie bardzo dobrze kryją się w tej niewielkiej ilości szczelin jakie mają do dyspozycji.    
    • Mam od paru lat Tunze 6085 Tunze Turbelle Nanostream 6085 (4025167608506) • Cena, Opinie • Pompy cyrkulacyjne 17291245623 • Allegro Dla mnie jest idealny w 200cm. Dla Ciebie się nie nadaje bo nie ma regulacji mocy. Dlaczego piszę - wcześniej miałem kilka chińskich - ich trwałość wynosiła średnio pół roku. Może teraz jest inaczej, ale jakbym miał zmieniać to na pewno kupiłbym Tunze. Nawet jeśli teraz jest chiński (bo tego nie wiem)
    • Ja używam od lat taki Tunze https://allegro.pl/oferta/tunze-turbelle-nanostream-6055-10787582038 i dla mnie nie ma lepszego. Mam go w 576l. Jest cichy, wydajny i ma regulację. Ale żeby nie było kolorowo, to ma jedną wadę. Pokrętła w sterowniku są podświetlane od spodu niebieskimi diodami, nawet fajnie to wygląda. Diody emitują oprócz światła również ciepło i pod wpływem tego ciepła po jakimś czasie, plastik z którego są wykonane pokrętła kruszeje i pękają mocowania do potencjometrów i masz po regulacji😂 Oczywiście nie do końca. Nadal można regulować za pomocą małego, płaskiego śrubokręta. Na szczęście producent dziwnym trafem przewidział taką sytuację i w sprzedaży są dostępne oryginalne pokrętła https://allegro.pl/oferta/tunze-rotary-cnobs-7090-102-pokretla-do-kontrolera-11838292596 być może już z innego plastiku (nie wiem, nie sprawdzałem). Czy kupiłbym go drugi raz pomimo tej wady? Obiema ręcami i nogyma ...TAK.
    • Tą Tunze miałem w 720l , też bym go polecał jako niezawodny sprzęt.
    • Używałem Tunze 6045 w 500l (170cm długie) Jak dla mnie to był nawet za mocny ale jako, że ma regulację nie było to problemem. Cichy i energooszczędny. Mocowanie na magnes. Regulacja - czego chcieć więcej?
    • Cześć wszystkim. Szukam cyrkulator do swojego 375, chciał bym kupić mocniejszy żeby móc użyć w przyszłość w większym akwarium( jest taki plan) zależy mi żeby był cichy oraz wydajny.  Jeśli ktoś ma doświadczenie z tunze lub eheim proszę o opinie
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.