Guban88 Opublikowano 28 Listopada 2014 #1 Opublikowano 28 Listopada 2014 Witajcie Tak ostatnio latałem po necie i wpadło w oko [ame] [/ame] . Zastanawia mnie fakt jak to u niego jest a jest malawi kozackie jak dla mnie że ma jedno skupisko kamieni przez całą długość akwa a nie porobione poszczególne rewiry. Głównie chodzi o obieranie przez ryby tych rewirów , czy takie rozwiązanie nie jest problemem dla ryb. Bo osobiście też bym wolał tak zrobić akwa , ale czytając forum ucząc się to nauczyłem się właśnie by robić kilka rewirów w akwa. [300] Malawi Cytuj
jogo Opublikowano 29 Listopada 2014 #2 Opublikowano 29 Listopada 2014 Ja kiedys mialem serpentynit tak jednym ciagiem gruzowisko przez cale akwa,ryby podziela sobie na rewiry wedlug uznania i potrzeb i sily przebicia,nie musza miec granic wydzielonych piachem. -- dołączony post: Kiedys mialem ulozone kamienie jednym ciagiem,podobnie jak na filmie,ryby nie musza miec granic z piasku,podziela rewiry w miare potrzeb,upodoban i sily przebicia. Cytuj
stan Opublikowano 29 Listopada 2014 #3 Opublikowano 29 Listopada 2014 Ja mam gruzowisko w mbunarium i ryby same obierają sobie gdzie będą ich rewiry. Nie widzę w ogóle żadnego w tym problemu. Układaj kamienie jak Ci się podoba bo akwarium jest dla ciebie nie dla nas. Nie bój o ryby one dobrze będę wiedziały jak podzielić sie tym gruzowiskiem. Jedynie jeżeli masz słabą cyrkulację to między kamieniami mogą zalegać shity. Pamiętaj tylko żeby zrobić z tyłu za gruzowiskiem lekki prześwit żeby woda za nim mogła swobodnie cyrkulować. Cytuj
Guban88 Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor #4 Opublikowano 30 Listopada 2014 No ja do tej pory widziałem wypowiedzi bardziej doświadczonych że nie porobienie rewirów samemu może powodować problemy w akwa dlatego też sam tak zrobiłem. A co do samego układania to wiadomo że dla siebie ale jak wcześniej mówiłem myślałem że te rewiry trzeba jakoś samemu wydzielić układając np kilka skupisk kamieni. [300] Malawi Cytuj
stan Opublikowano 30 Listopada 2014 #5 Opublikowano 30 Listopada 2014 Według mnie nie same ryby stworzą rewiry. Mój compres właśnie stworzył sobie rewir ze 140cm akwarium zajął 120cm +/- ;-). W mbunarium w grocie zamiast zebroidesa rewir objął chailosi itd. Cytuj
eljot Opublikowano 30 Listopada 2014 #6 Opublikowano 30 Listopada 2014 No ja do tej pory widziałem wypowiedzi bardziej doświadczonych że nie porobienie rewirów samemu może powodować problemy w akwa dlatego też sam tak zrobiłem. Bo to wszystko zależy od obsady jaką posiadasz. Jedno gruzowisko w małym akwa może być potraktowane przez bardziej agresywnego i terytorialnego samca jako jeden rewir, i podczas tarła będzie ganiał wszystko co pływa w akwa. Dlatego rozdzielenie skał jest dobrym rozwiązaniem, taki samiec zazwyczaj wybierze sobie jako rewir jedno usypisko. Cytuj
Guban88 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor #7 Opublikowano 1 Grudnia 2014 To ja myślę że moje akwa nie jest za krótkie na taki aranż. Pokuszę się o trzecią zmianę.Nie chcę tego za bardzo ale po zmianie zauważyłem że ryby trzymają się głównie lewego skupiska kamieni. Twierdze że stanowczo za mało w całym akwa. 3 zmiana wisi w powietrzu, szczególnie że teraz jeszcze dokładam drugi kubeł z grysem i zmieniam oświetlenie na belkę led diy. [300] Malawi Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi